FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 4. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Hrvatska vlada danas je odbacila tumačenja da nije poštivala proceduru postupka s amandmanima drugih predlagatelja na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu. "Netočno je da Vlada Republike Hrvatske nije poštivala proceduru postupka s amandmanima drugih predlagatelja na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu", stoji u priopćenju iz Vlade u kojem se podsjeća da je izmjenama Poslovnika Vlade Republike Hrvatske prihvaćeno da nije potrebna prethodna suglasnost Vlade RH u slučaju kada se odbijaju amandmani drugih predlagatelja. Promjenu Poslovnika koja se odnosi na postupak prihvaćanja amandmana koje u saborskoj proceduri predlažu drugi predlagatelji Vlada je usvojila na 59. sjednici, 31. listopada.

ZAGREB

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko optužio je danas vladu da nije poštovala proceduru time što na svojoj sjednici nije raspravila zastupničke amandmane, a predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku prozvao je da ne štiti dignitet zastupnika. "Napustili smo sabornicu tijekom rasprave o zastupničkim amandmanima jer nije ispoštovana procedura i vlada nije raspravljala o zastupničkim amandmanima, koji su su zapravo amandmani građana", poručio je Karamarko. Vladu je prozvao zbog, kako je kazao, birtijaškog ponašenja, prepotencije, površnosti i nebrige za građane. "Nismo se, kada smo napustili sabornicu, ponašali kao uvrijeđene veličine, samo smo htjeli pokazati da ovako dalje više ne ide", kazao je Karamarko na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Predsjednika Sabora Josipa Leku prozvao je da u vođenju sjednica ne štiti dignitet zastupnika i da "na nemušt način" ne želi zaštititi interese građana, nego interese svoje partije. Na pitanje hoće li HDZ nešto poduzeti, Karamarko je kratko odgovorio kako će se o daljnjim koracima dogovoriti.

ZAGREB

Sindikati imaju pravo na sve sindikalne akcije koje poduzimaju, izjavio je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, upitan kako tumači najavu sindikata da će pokrenuti referendum o njegovoj smjeni. "Sinidkati imaju pravo na sve sindikalne akcije koje poduzimaju, a ja nemam potrebu komentirati njihove zahtjeve", rekao je Jovanović novinarima u Hrvatskom saboru. Upitan za komentar smanjenja izdvajanja za njegovo ministarstvo u državnom proračunu za iduću godinu, ministar je kazao kako danas izglasani proračun neće ugroziti ni jedan projekt Ministarstva, od predškolskog odgoja do doktorskih studija. Novinare je zanimao i njegov stav oko HDZ-ovog napuštanja sabornice tijekom rasprave i glasovanja o amandmanima na prijedlog državnog proračun u znak prosvjeda jer, kako tvrde HDZ-ovci, Vlada uopće nije raspravila zastupničke amandmane na proračun. "Time su pokazali koliko im je važan proračun, a koliko scenski nastup", odgovorio je Jovanović. Upitan je li Vlada raspravljala o oporbenim amandmanima odgovorio je: "Danas oporba uopće nije htjela iskoristiti raspravu da bi ukazala na neke bitne probleme, nego su izveli još jedan igrokaz. Od igrokaza se ne živi".

ZAGREB

Nakon izglasavanja državnog proračuna i zakona o izvršavanju proračuna, u Hrvatskom saboru poslijepodne je započela rasprava o konačnom tekstu izmjena Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, a u sabornicu se vratili HDZ-ovi zastupnici koji su, za rasprave o amandmanima na proračun, demonstrativno napustili Veliku vijećnicu. Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt kazala je kako zakonske izmjene predviđaju da je institut oduzimanja imovinske koristi od pravne osobe, koju se sumnjiči da je tu korist stekla nezakonito, moguć i bez obzira utvrdi li se odgovornost, odnosno krivnja pravne osobe. Vlada je time, naglasila je, htjela dati značaj činjenici da je protupravno stjecanje imovinske koristi nešto što je nedopustivo i što za svoju mjeru treba imati oduzimanje tako stečene koristi. Izmjene predviđaju i fakultativno omogućivanje oslobođenja od odgovornosti one pravne osobe koja bi prije otkrivanja prijavila kazneno djelo odgovorne osobe. "Cilj je te odredbe da se pravne osobe motiviraju na prijavljivanje onih kaznenih djela koja su počinile odgovorne osobe u toj pravnoj osobi bez straha od kaznenog progona", poručila je zamjenica ministra.

ZAGREB

Ministar branitelja Predrag Matić uručio je danas ključeve 47 osobnih automobila hrvatskim ratnim i vojnim invalidima prve skupine sa stopostotnim tjelesnim oštećenjima poručivši kako bez obzira na gospodarsku krizu država prema njima ispunjava obveze iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. "Domovinski rat je završio, ali ne i za vas i članove vaših obitelji", rekao je ministar Matić istaknuvši kako su prošle vlade činile sve, te da će ova i sve buduće činiti sve da im olakšaju život i ublaže zdravstvene probleme te na taj način pokazuju da im je stalo do njih. Hrvatska je u gospodarskim problemima i složena je situacija, no to ne vrijedi za vas i vaše obitelji i vaša prava i skrb hrvatske države nikad neće biti dovedena u pitanje, poručio im je Matić. Zahvalivši na njihovom doprinosu u obrani Hrvatske, ministar je napomenuo da će predložene izmjene Zakona o pravima hrvatski branitelja i članova njihovih obitelji omogućiti još neke olakšice.

ZAGREB

Čedo Prodanović, jedan od odvjetnika optuženog bivšeg premijera Ive Sanadera, na današnjem je suđenju u slučaju Fimi medija kazao da mu je USKOK "poslao" svjedokinju koja ga je trebala isprovocirati na kazneno djelo poticanja na lažno svjedočenje. Osvrćući se na jučerašnji iskaz svjedokinje Ide Kavelj koja je kazala da je odvjetnik bivšoj tajnici u vladi Željki Canjugi savjetovao da na sudu ublaži iskaz protiv Sanadera, Prodanović je ustvrdio da se sve odigralo prema USKOK-ovom scenariju. "Saznao sam da je USKOK poslao svjedokinju k meni da isprovocira moje kazneno djelo, a to je zabranjeno", kazao je Prodanović. Tužiteljica Željka Mostečak odgovorila mu je da USKOK nikada nikoga nije poticao na kazneno djelo, a posebno ne Prodanovića, "čiji su intelektualni kapaciteti svima poznati". Podsjetila je i da je svjedokinja kazala da ju je na sastanak kod njega pozvala bivša Sanaderova suradnica Bianca Matković te da je sama trebala odlučiti hoće li se pozivu odazvati ili neće. "Svjedokinja se obratila USKOK-u i rekla da je dobila poziv za sastanak, zato smo je o tome i pitali na jučerašnjoj raspravi", dodala je tužiteljica. "Možda USKOK zaista i cijeni moje intelektualne sposobnosti, ali vaše očito ne", kazao je Prodanović predsjednici sudskog vijeća Ivani Čalić, dodajući da u USKOK-ove konstrukcije može povjerovati "samo retardirana osoba".

ZAGREB

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je danas na susretu s ravnateljima zagrebačkih predškolskih i školskih ustanova kako se bez javne rasprave i protiv volje većine nastoje i u područje odgoja uvesti odgojni oblici koji nisu u skladu s hrvatskom tradicijom. Istaknuo je kako je potreban odgoj cjelovita čovjeka te dodao kako u odgoju ključnu riječ imaju obitelj i roditelji, koji moraju imati pravo na slobodan izbor odgoja svoje djece. Ocijenio je kako obrazovanje nije samoosposobljavanje za rad nego i potpuna formacija ljudske osobe. Upitao je i jesu li sadašnji sustav i politika na tragu razvoja ljudskih vrijednosti, među kojima je i ona religiozna te podsjetio kako u zemljama Europske unije roditelji posvuda imaju pravo na izbor odgoja svoje djece. Smatra kako je potreban suodgojiteljski konsenzus između obitelji i škole. Po Bozanićevim riječima treba postojati pravo roditelja na iznošenje mišljenja, a kako je rekao treba praviti i pritiske kako bi se ostvarilo to pravo.

ZAGREB

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je danas na međunarodnoj konferenciji "ZUP i zaštita interesa građana – novosti, prednosti, izazovi" da je reforma javne uprave usmjerena prvenstveno na zaštitu interesa građana, gospodarstva i društva u cjelini, a kao najvažniji reformski zahvat istaknuo je donošenje novog Zakona o općem upravnom postupku (ZUP). "Na nama je da Hrvatska sve manje bude država slučaj, a sve više država u kojoj zakoni služe građanima", rekao je Bauk otvarajući konferenciju koja tematizira prednosti novog ZUP-a i reformu javne uprave s ciljem pružanja kvalitetnijih javnih usluga i stvaranja transparentnije javne uprave. Bauk je najavio uređivanje Popisa birača tako da on ne bude mjesto nepovjerenja i prijepora građana, uređenje izbornog sustava te sustava lokalne samouprave. Također je najavio inicijative na Zakonu o udrugama, Zakonu o referendumu i Zakonu o registriranom partnerstvu. Današnju konferenciju organiziralo je Ministarstvo uprave u projekta "Potpora provedbi Zakona o općem upravnom postupku", vrijednog 1,6 milijuna eura, financiranog sredstvima EU. Cilj projekta je dati potporu Hrvatskoj u jačanju pouzdane, otvorene i transparentne javne uprave usmjerene prema korisnicima.

ZAGREB

Otkad je prije nešto više od dvije godine u Hrvatskoj dovršen prelazak s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa većini gledatelja se putem pet mreža, odnosno multipleksa nudi 30 besplatnih programa i 40-ak dodatnih programa standardne (SD) i visoke razlučivosti (HD). Zanimljivo je da je Hrvatska nedavno postala prva zemlja u regiji koja je dvjema tvrtkama dodijelila dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne mreže pokretnih elektroničkih komunikacija koji je pogodan za primjenu LTE mreže u ruralnim, odnosno slabije naseljenim područjima. Radi usklađivanja aktivnosti uvođenja usluga digitalne televizije u regiji jugoistočne Europe se od 1. siječnja 2011. do kraja travnja iduće godine provodi projekt "Digitalna televizija u jugoistočnoj Europi - SEE Digi.TV" u kojem sudjeluje 13 partnera i jedan promatrač iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Za provedbu tog projekta u Hrvatskoj novac je osiguran prije godinu dana potpisom ugovora o nepovratnim sredstvima iz predpristupnog programa Europske unije IPA s hrvatskom Agencijom za regionalni razvoj. Vrijednost projekta iznosi oko dva milijuna eura.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙