FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 4. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ATENA

U uredima grčke ultradesničarske stranke u blizini Atene u utorak rano ujutro eksplodirala je bomba nanijevši veliku štetu, ali bez žrtava, rekao je policijski izvor. Do eksplozije je došlo u lokalnim uredima stranke Zlatna zora u atenskom predgrađu Aspropyrgos. "Bila je to snažna eksplozija koja je prouzročila mnogo štete", rekao je policijski dužnosnik koji je zatražio da ne bude imenovan. Na valu gnjeva javnosti zbog štednje, korumpiranih političara i ilegalnih imigranata Zlatna zora se pojavila neočekivano i postala treća po snazi grčka stranka, prema najnovijim istraživanjima javnoga mišljenja. Istraživanje VPRC-a, neovisne tvrtke za istraživanje javnoga mišljenja, pokazalo je da stranka ima 14 posto potpore u listopadu, nakon što je na izborima u lipnju dobila 7 posto glasova.

NEW YORK

Broj terorističkih napada se više nego učetverostručio u desetljeću nakon 9. rujna 2001., pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak, a Irak, Pakistan i Afganistan su najpogođeniji. Broj mrtvih godišnje u napadima, međutim, bio je na vrhuncu 2007., kada je sukob u Iraku također bio najžešći, a otada opada. Istraživanje izvješćuje o 7.473 mrtva u 2011., što je 25 posto manje u odnosu na 2007. U tu brojku su uključeni i poginuli bombaši samoubojice i drugi napadači. Za Hrvatsku istraživanje kaže da u 2011. nije bilo posljedica od terorizma te da ima nizak index terorizma, a od 158 zemalja rangirana je na 116 mjesto. Irak, Pakistan, Afganistan, Indija i Jemen su pet zemalja najpogođenijih terorizmom tim redom, kaže istraživanje temeljeno na mjerilu koje uračunava broj napada, broj žrtava i ozlijeđenih i razinu materijalne štete.

MANILA

Više desetaka tisuća Filipinaca sklonilo se u javna skloništa u utorak pri dolasku tajfuna Bophe, najsnažnijeg u godini, koji hara jugom arhipelaga s pijavicama iznad gradova i sela zavijenih u mrak. Bopha je pogodio kopno u zoru s istočne strane južnog otoka Mindanaa, s vjetrom jačine 210 km/h i jakom kišom, prema meteorološkoj agenciji koja je upozorila na povećanu opasnost od poplava. Tri su osobe stradale u rušenju stabala a jedna je doživjela srčani udar no njihovo zdravstveno stanje nije poznato, kazao je šef civilne zaštite Benito Ramos. Jednu se osobu smatra nestalom na središnjem otoku Leyte. Gradovi i sela zavijeni su u tamu jer su vlasti isključile struju kako bi spriječile požare i kratke spojeve na otočju inače pošteđenom od tajfuna.

BEČ

Austrijski glavni grad Beč nudi svojim stanovnicima bolju kvalitetu života od bilo kojeg drugog grada u svijetu, a najlošije se živi u iračkoj prijestolnici Bagdadu, pokazalo je najnovije istraživanje konzultantske skupine Mercer. Beč sa svojih 1,7 milijuna stanovnika na vrhu je popisa četvrtu godinu zaredom zbog svoje jake kulturne scene kao i sveobuhvatne zdravstvene skrbi i umjerenih ali sve viših cijena stanova. Njegova raskošna arhitektura iz doba Habsburga čini ga magnetom za turiste. Pouzdan javni prijevoz staje samo 1 euro dnevno za godišnji pokaz u ovom gradu kojim upravljaju socijaldemokrati i Zeleni. Mercer provodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogao tvrtkama i organizacijama da procijene plaće za svoje osoblje u inozemstvu. U istraživanju rabi 39 čimbenika kao što je politička stabilnost, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija i transport.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙