FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 22. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

GAZA

Prekid vatre u Pojasu Gaze koji su u srijedu navečer sklopili Izrael i palestinski radikalni pokret Hamas, u četvrtak ujutro uglavnom se poštuje, nakon osmodnevnog sukoba u kojemu je život izgubilo najmanje 162 Palestinaca i petero Izraelaca. Postignut nakon diplomatskih napora sa svih strana, posebice Egipta i SAD-a, prekid vatre je stupio na snagu, piše u tekstu sporazuma koji je u Kairu objavio šef egipatske diplomacije Muhamed Kamel Amr pored američke kolegice Hillary Clinton. Ipak, i nakon početka primirja nekoliko je raketa iz Pojasa Gaze palo na nenaseljena područja u južnom Izraelu, priopćila je izraelska policija. U Gazi su očevici rekli da se nakon početka prekida vatre čula snažna eksplozija. U tim incidentima nije bilo žrtava, ali na objema stranama i dalje vlada veliko nepovjerenje. U Pojasu Gaze, izmučenom s osam dana neprekidnih izraelskih zračnih napada, neposredno nakon početka primjene prekida vatre počela je proslava.

ISLAMABAD

Talibani su u četvrtak preuzeli odgovornost za većinu napada u kojima je prethodnog dana poginulo najmanje 35 osoba a više desetaka ih je ranjeno u cijelom Pakistanu koji ugošćuje summit osam muslimanskih nacija. Pakistanski talibani glavni su krivci za iznimno pogibeljan niz napada, većinom samoubilačkih, u kojima je poginulo više od 5200 osoba u cijeloj zemlji od ljeta 2007. Napadi su većinom bili usmjereni na simbole državne vlasti, ali njihova su meta također bili i šijiti. U srijedu je eksplodirao niz bombi od kojih jedna usmjerena na procesiju šijitske muslimanske manjine pri čemu su poginule 23 osobe, a 62 ih je ranjeno u Ravalpindiju, velikom gradu nedaleko od glavnog grada Islamabada koji od četvrtka ugošćuje summit šefova država i vlada skupine D8, među kojima Irana i Turske.

AMAN

Sirijski pobunjenici objavili su da su u četvrtak zauzeli vojnu bazu u istočnoj sirijskoj pokrajini Deir al-Zor, čime su oslabili položaj snaga predsjednika Bašara al-Asada u toj strateški važnoj regiji uz granicu s Irakom. "Nakon 20 dana i 44 žrtve mučenika, vojna baza Majadin osvojena je u 8,30 sati. Cijela regija, od granice s Irakom duž Eufrata do grada Deir al-Zora, sada se nalazi pod kontrolom pobunjenika", rekao je dužnosnik ustaničkog Vojnog revolucionarnog vijeća Abu Laila. Drugi pobunjenički izvori kazali su da je vojna baza, koja se nalazi 42 kilometra jugoistočno od Deir al-Zora, osvojena nakon "duge opsade". Ta sirijska regija uz granicu s Irakom poznata je po proizvodnji nafte.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙