FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim tržištima prevladao optimizam nakon ohrabrujućih vijesti iz Kine

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 12. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su u ponedjeljak porasle u opreznoj trgovini jer su ulagače ohrabrili snažni kineski gospodarski podaci, iako ih i dalje brinu nevolje u eurozoni i fiskalna kriza u Sjedinjenim Američkim Državama.

Londonski FTSE porastao je 0,3 posto na 5.787 bodova a na istom je postotnom dobitku frankfurtski DAX koji je iznosio 7.181 bod, dok je pariški CAC bio u minusu 0,2 posto i iznosio 3.416 bodova.

Iako je Grčka u nedjelju usvojila proračun za 2013., ne očekuje se da će ministri financija eurozone na večerašnjem sastanku donijeti odluku o isplati nove tranše kredita jer još nije postignut dogovor o mjerama koje bi dug učinile održivijim.

Ulagače su pak ugodno iznenadili podaci iz Kine koji su pokazali najsnažniji skok izvoza u zadnjih pet mjeseci, za više od 11 posto, ukazujući da je sedam uzastopnih tromjesečja usporavanja rasta završilo.

Izborna pobjeda Baracka Obame na američkim predsjedničkim izborima zadržala je fokus tržišta na američkoj fiskalnoj krizi, automatskom smanjenju potrošnje i povećanju poreza za 600 milijardi dolara koje bi trebalo nastupiti na snagu početkom 2013. ako političari ne postignu dogovor o dopuštenoj visini deficita i duga.

"Pojedina krupna makroekonomska pitanja još nisu riješena ali mi i dalje vjerujemo u dugoročne pozitivne faktore na tržištima dionica“, kazao je Henk Potts, tržišni strateg u Barclaysu.

Među dobitnicima izdvajao se Telecom Italia čije su dionice poskočile 5,7 posto nakon što je egipatski biznismen Naguib Sawiris odlučio kupiti udio u toj najvećoj talijanskoj telekomunikacijskoj kompaniji.

Na dobitku, od 2,8 posto, bila je i francuska grupa Publicis, nakon što je izvijestila o jačanju potražnje za uslugama oglašavanja u listopadu.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,9 posto, na 8.676 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙