FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski krizni fond odgodio aukciju dugoročnih obveznica

Autor: mkuz
FRANKFURT, 21. studenog 2012. (Hina/AFP) - Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) odgodio je aukciju trogodišnjih obveznica nakon što je agencija Moody's snizila najviši kreditni rejting Francuske 'Aaa'.

"Odluka agencije Moody's o sniženju dugoročnog kreditnog rejtinga Francuske s 'Aaa' na 'Aa1' znači da nove dugoročne obveznice EFSF-a (koje Moody's ocjenjuje ocjenom 'Aaa') više ne zadovoljavaju kriterije za izdavanje duga", objavio je EFSF u utorak.

"EFSF trenutno ne može nastaviti s aukcijom dok se ne riješi taj tehnički problem", kazao je financijski direktor EFSF-a Christophe Frankel.

Dugoročne obveznice europskog kriznog fonda, utemeljenog radi pomoći zaduženim članicama eurozone poput Grčke ili Irske, moraju u cijelosti garantirati zemlje identičnog rejtinga.

Francuska sada više ne pripada tom ekskluzivnom klubu, u kojemu su ostale samo Finska, Nizozemska, Njemačka i Luksemburg. Stoga EFSF više nema dostatna jamstva za emisiju dugoročnog duga.

Sniženi francuski rejting neće utjecati na izdanje kratkoročnih dužničkih papira. Tako je EFSF u utorak uspješno prodao gotovo dvije milijarde eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća od šest mjeseci, i to uz negativan prinos što znači da ulagači zapravo plaćaju fondu da kod njega parkiraju svoj kapital.

"To pokazuje da EFSF uživa snažnu potporu tržišta i nakon sniženja francuskog kreditnog rejtinga", zaključuje Frankel.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙