FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjesnosti oko Španjolske i Grčke pritišću tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 29. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak dodatno oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima, pogođen neizvjesnostima glede dogovora Grčke s međunarodnim zajmodavcima o paketu ušteda, a ostaje nepoznato i kada će Španjolska predati zahtjev za pomoći.

Euro je u takvim okolnostima oslabio prema dolaru 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,2895 dolara, što je nedaleko najniže razine u dva tjedna od 1,2881 dolar.

Na sličnom postotnom gubitku zajednička europska valuta bila je i prema jenu, kliznuvši na 102,65 jena.

Dolar je pak blago prema jenu ojačao, na 79,67 jena.

Trgovci očekuju manji obujam aktivnosti zbog uragana Sandy koji bi se u ponedjeljak navečer trebao obrušiti na istočnu obalu SAD-a. Tamošnja tržišta dionica danas neće raditi, a moguće ni u utorak, jer se strahuje za sigurnost zaposlenika i zgrade burze.

Očekuje se i da će zajednička europska valuta ostati pod pritiskom prema dolaru i jenu, s obzirom da ulagači prednost daju valutama koje percipiraju sigurnim utočištima u konteksu obnovljenih strahova povezanih sa slabim zaradama vodećih kompanija u regiji.

Grčkoj, koja je na samom rubu bankrota, potreban je sveobuhvatan sporazum o paketu ušteda kako bi osigurala novu tranšu pomoći prije nego ostane bez novca sredinom studenoga. Međunarodni zajmodavci nisu željeli dodatno popustiti u pogledu izmjena zakona o radu kojima se protivi manji partner u grčkoj koalicijskoj vladi. Time se prolongira potencijalni dogovor o paketu reformi i stvaraju daljnji pritisci na tečaj eura.

U fokusu je i Španjolska. Tek nakon što Madrid zatraži pomoć, mogle bi uslijediti ECB-ove kupovine obveznica. Sve dok to ne učini, ozračje prema euru najvjerojatnije se neće poboljšati, ističu trgovci.

Tržišta očekuju i sastanak talijanskog i španjolskog premijera Marija Montija i Mariana Rajoya. Iako se ne očekuju posebne vijesti, pojedini sudionici očekuju da će Italija nastaviti požurivati Španjolsku da zatraži pomoć, jer će to rezultirati sniženjem troškova zaduživanja i drugih perifernih članica eurozone.

"Nema brzog lijeka za europske probleme. Iako bi ovotjedna aukcija euroobveznica i povrat duga po španjolskim obveznicama mogli glatko proći, postizanje stabilnosti ostaje puka iluzija", kazala je Kathy Lien, izvršna direktorica u tvrtki BK Asset Management.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙