FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eurozona mora početi izdavati kratkoročne dužničke papire, upozorava francuski ministar

Autor: gple
BERLIN, 30. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Francuski ministar financija Pierre Moscovici pozvao je u utorak eurozonu da napravi prvi korak u smjeru izdavanja zajedničkih kratkoročnih dužničkih papira, uvaživši nesklonost Njemačke izdanju dugoročnih obveznica.

"Ne govorimo više o zajedničkim obveznicama eurozone. Znam da je za neke u Njemačkoj, uključujući sadašnju vladu, ta opcija neprihvatljiva", kazao je francuski ministar na konferenciji za novinstvo koju je u Berlinu održao s njemačkim kolegom Wolfgangom Schaeubleom.

"Želim reći da se zajedničkim snagama moramo pozabaviti problemom duga i da to mora učiniti svih 17 članica eurozone, kako bismo objedinili određene instrumente za kratkoročno financiranje država i napravili prvi korak prema izdavanju zajedničkih dužničkih papira", pojasnio je Moscovici.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kategorički odbija izdavanje zajedničke obveznice eurozone tijekom svog mandata, tvrdeći da bi se time poništio poticaj zemljama-članicama da srede stanje u svojim financijama. Očekuje se da će na izborima u rujnu iduće godine treći puta zaredom dobiti mandat za sastavljanje vlade.

Moscovici je u najnovijoj incijativi očito preuzeo prijedlog iz druge polovine 2011. koji je predviđao zajedničko izdavanje kratkoročnih dužničkih papira za eurozonu. Prijedlog su iznijela dva ekonomista, od kojih jedan, Thomas Philippon, sada obavlja dužnost Moscovicijeva savjetnika.

Predložili su uspostavu novog ureda za upravljanje dugom eurozone.

Pravo na izdanje kratkočnih dužničkih papira za koje bi jamčilo svih 17 članica eurozone a čiji rok dospijeća ne bi prelazio godinu dana, bilo bi po njihovom prijedlogu povezano s poštivanjem propisa EU-a o dopuštenom proračunskom manjku i zacrtanih ciljeva u domeni gospodarske politike.

Na taj se prijedlog u dokumentu objavljenom prije mjesec dana pozvao i povjerenik EU-a za ekonomsku i monetarnu politiku Olli Rehn, opisujući zajednički kratkoročni dug kao prvi korak na putu prema izdavanju "obveznica za stabilnost". Njemačka se usprotivila toj mogućnosti.

Njemački i francuski ministar financija ujedno su poduprli zamisao o uspostavi zasebnog proračuna za članice eurozone, paralelno proračunu za 27-članu Europsku uniju. Moscovici je istaknuo da bi on funkcionirao kao "automatski stabilizator u pitanjima od presudne važnosti za uspjeh naše monetarne unije".

Pozvali su također Europski parlament da omogući zemljama eurozone zasebno odlučivanje o pitanjima koja se tiču zajedničke europske valute.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙