FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijesti iz Španjolske i talijanska aukcija poduprli euro

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 30. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon što su najnoviji podaci pokazali manji pad španjolskog gospodarstva u trećem tromjesečju nego što se strahovalo.

Euro je tako u odnosu na dolar bio na dobitku oko 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,2965 dolara.

Zajednička europska valuta nakratko je pak zabilježila najnižu razinu u dva tjedna od 102,175 jena, da bi se potom stabilizirala na 102,87 jena, što znači da je oslabila svega 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Dolar je oslabio 0,2 posto prema jenu i njime se trgovalo po 79,63 jena, nakon što se nakratko spustio na najnižu razinu u tjedan dana od 79,28 jena.

Podršku euru su pružili najnoviji podaci iz Španjolske koji su pokazali da je pad gospodarske aktivnosti u trećem tromjesečju peto tromjesečje zaredom bio manji nego što se strahovalo. Na ruku mu je išla i poboljšana potražnja za talijanskim obveznicama koja je rezultirala i nižim troškovima zaduživanja Rima.

Trgovanje je međutim bilo smanjenog obujma zbog superoluje Sandy koja je paralizirala istočnu obalu SAD-a i zatvorila američka tržišta.

"Zabilježene su sporadične spekulativne kupovine eura jer podaci o španjolskom BDP-u nisu bili loši kao što se strahovalo", kazao je Paul Bednarczyk, čelnik odjela za istraživanje u tvrtki 4CAST.

Analitičari kažu da će daljnji uzlet eura vjerojatno kočiti zabrinutost može li Grčka postići dogovor o paketu ušteda, a ostaju i neizvjesnosti povezane s vremenskim okvirom u kojem bi Španjolska mogla zatražiti financijsku pomoć. Očekivanja ECB-ovih kupovina španjolskih obveznica ograničavala su pak spekulativne prodaje eura.

Jen je danas ojačao prema dolaru i euru nakon što je japanska središnja banka Bank of Japan povećala monetarne poticaje drugi mjesec zaredom, no tržišta su bila razočarana jer su očekivala veće iznose.

Stratezi kažu da je prerano govoriti o učincima koje bi na devizna tržišta mogle imati štete koje je uragan Sandy prouzročio istočnoj obali SAD-a. Potražnja za dolarima obično raste u vremenima slabijeg interesa za rizičnim ulaganjima, no ako štete potaknu špekulacije da bi američka središnja banka (Fed) mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku, tada bi se dolar mogao naći pod pritiskom, napominju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙