FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodjeljene godišnje Nagrade za promicanje prava djeteta

Autor: lbak
ZAGREB, 19. studenog 2012. (Hina) - Ovogodišnje Nagrade za promicanje prava djeteta dodijeljene su danas Ljiljani Ivković, Meri Buturić i Udruzi roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Sanus", čiji rad predstavalja trajni doprinos promicanja prava djeteta u svrhu potpunog i skladnog razvoja osobnosti djeteta.

Prva nagrada dodijeljena je zagrebačkoj odgojiteljici Ljiljani Ivković za autorstvo i izvedbu projekata Centra za razvoj u Vukovaru. Ivković je autorica nekoliko revija za djecu i priručnika za odgojitelje, a posebno se istaknula u radu s "Vukovarskim iskricama" i "Vukovarskim leptirićima" te djecom s poteškoćama u razvoju. Ivković je istaknula da je ona zapravo nagrada djece i mladih s poteškoćama u razvoju iz Vukovara.

Drugonagrađena Meri Buturić predsjednica je splitske udruge za osobe s disleksijom Dyxy, koja se bavi ublažavanjem poteškoća čitanja i pisanja te poteškoćama s učenjem. Buturić je organizatorica dramskih radionica te savjetovališta za roditelje s djecom s disleksijom. Prilikom primanja nagrade, zahvalila je u ime cijele udruge Dyxy.

Udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Sanus" iz Splita bavi se stvaranjem mreže udruga na području cijele Hrvatske te organizira niz radionica, savjetovališta i kampova uz promicanje razumijevanja, tolerancije, nesebičnosti i uzajamne pomoći. Nagradu je u ime udruge primila njezina predsjednica Božena Anić rekavši da je ona pobjeda dvadesetogodišnjeg rada te udruge.

Zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Darko Ledinski podsjetio je da je Hrvatska 1991. pristupila Konvenciji o pravima djeteta UN-a, nakon koje je zabilježen značajan napredak u zaštiti prava djece, zakonodavstvu, socijalnoj skrbi, zdravstvu i drugim područjima.

Među daljnjim aktivnostima tog ministarstva najavio je transformaciju domova za djecu u centre za djecu, istaknuvši uvjerenost da će u toj misiji uspjeti poboljšali kvalitetu usluga za djecu, razvoj udomiteljstva i ubrzali postupak posvajanja djece.

Dodao je da je Ministarstvo socijalne politike i mladih osiguralo više od tri milijuna kuna za 52 projekta na području zaštite prava djece napomenuvši da planiraju nastaviti sa zakonodavnim reformama kao što su dopuna Obiteljskog zakona, Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Najavio je i donošenje novog Zakona o dadiljama, Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o udomiteljstvu.

"Potrebno je još mnogo truda za ostvarivanje prava djece, poticanje odgovornog roditeljstva i unaprjeđivanje sustava zaštite djece", zaključio je Ledinski.

Nagrada za promicanje prava djeteta dodjeljuje se povodom obilježavanja 20. studenog, dana prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta na sjednici Opće skupštine UN-a.

Na natječaj za ovogodišnju Nagradu, koja se dodjeljuje osmu godinu zaredom, pristiglo je osam prijedloga, među kojima je Odbor za dodjelu Nagrade koji je imenovao Sabor izabrao tri dobitnika.

(Hina) xlbak yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙