FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 8. studenog

Autor: mbuj
ZAGREB, 8. studenoga 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za četvrtak, 8. studenog:

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Trg Sv. Marka 2). Na dnevnom redu je prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom kojim se predviđa uvođenje fiskalnih blagajni. Po riječima ministra financija Slavka Linića, Vlada smatra da će od uvođenja fiskalnih blagajni iduće godine proračun ostvariti prihode od najmanje 600 milijuna kuna. Fiskalne blagajne trebale bi omogućiti obračun sa sivom ekonomijom, koja se najviše razmahala u ugostiteljstvu. Prijavljeni dnevni prihodi od 200 do 400 kuna ne govore o siromaštvu nekih ugostitelja nego o poreznoj evaziji, a to ćemo onemogućiti fiskalizacijom i najžešćim mjerama, poput oduzimanje prava na rad i zatvaranja objekata. Također ćemo zaustaviti plaćanje u gotovini, pogotovo pravnih subjekata, jer je to područje s najvećim mogućnostima za prevare i utaje, najavio je Linić. Odbacio je tvrdnje da uvođenje fiskalnih blagajni ugostiteljima donosi trošak od čak 10.000 kuna, ustvrdivši kako je to pokušaj opstrukcije promjena. Ako poduzetnik ne može potrošiti tri do četiri tisuće kuna za uvođenje novog sustava onda nije poduzetnik nego mu treba socijalnu pomoć, kaže Linić. Na dnevnom redu je i odluka o drugom krugu prodaje dionica Društva Badel 1862 d.d. kojim se zadužuje Agencija za upravljanje državnom imovinom da ponuditeljima koji su dostavili pismo namjere za kupnju dionica društva Badel 1862 uputi poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju 2.065.828 dionica Društva u vlasništvu Republike Hrvatske, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 206.582.800 kuna, što čini 65,84 posto temeljnog kapitala Društva. Početna cijena za kupnju dionica Društva iznosi 106.555.408,24 kuna. Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Stečajnog zakona te izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama kojima se predlaže smanjenje broja članova Vijeća Agencije za elektroničke medije sa sedam na pet članova. Ocjenjuje se da bi se time postigla veća djelotvornost i ekonomičnost u radu upravnog tijela Agencije, kao i smanjenje troškova njenog poslovanja. Vlada će razmotriti i izmjene i dopune Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija kojima se, uz ostalo, radi veće efikasnosti rada predlaže ustrojavanje Sektora za strategiju i razvoj te Sektora za servis poreznim obveznicima u Središnjem uredu Porezne uprave kao i ustrojavanje Ureda za velike porezne obveznike sa sjedištem u Zagrebu.

OSIJEK - Četvrti susret gradonačelnika i poduzetnika, koji se od 7. do 9. studenoga u organizaciji Udruge gradove u Republici Hrvatskoj i poslovnog tjednika Lidera održava u Osijeku, otvorit će predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović (10 sati, Hotel Osijek, Šamačka 4). Na konferenciji sudjeluje više od 200 sudionika, a ovogodišnji susret nosi naslov "Prilike za nove investicije".

RIJEKA - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić posjetit će Sveučilište u Rijeci, gdje će ga rektor Pero Lučin izvijestiti o tom sveučilištu, a zatim će obići sveučilišni kampus. Izjave za novinare predviđene su u 14,30 sati u zgradi Znanstveno-tehnologijskog parka. U 15 sati će na Ekonomskom fakultetu Radimir Čačić održati predavanje "Investicije kao faktor rasta gospodarstva".

OSIJEK - U Osijeku će se održati svečana konferencija u povodu završetka projekta razminiranja pod nazivom "Razminiranje na ratom pogođenim područjima", koji je financiran sredstvima Europske Unije u okviru programa IPA komponenta I - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu. Na konferenciji će govoriti župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i v. d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Miljenko Vahtarić. Nakon prezentacije postignutih rezultata, uslijedit će svečana primopredaja certifikata o razminiranosti prostora gradova Osijek i Vukovar te općina Draž, Nuštar, Stari Jankovci, Antunovac i Markušica (11 sati, Županijska 4, Vijećnica Osječko-baranjske županije).

ZAGREB - Konferencija "Maske i maskuliniteti - rad s mladićima na nenasilju, rodnoj ravnopravnosti i zdravlju" održat će se u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Cilj je te stručne konferencije naglasiti važnost rada s mladićima na dekonstrukciji negativnih modela maskuliniteta koji dovode do toga da oni koriste nasilje, ne poštuju djevojke i žene te se ne brinu o zdravlju. Konferenciju su osmislili Organizacija mladih Status:M u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te uz podršku međunarodne organizacije Care International, Ministarstva vanjskih poslova Norveške i Grada Zagreba. U uvodnom djelu govorit će glavni organizator Natko Gereš iz Organizacija mladih Status:M, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić i zamjenik norveškog veleposlanika Erik Frimannslund Brede (11 sati, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38).

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu video linkom iz Švicarske trebao bi svjedočiti Stephan Hurlimann koji je u dva navrata odbio doći svjedočiti na zagrebački Županijski sud, objasnivši kako ostaje kod svog iskaza iz istrage. Riječ je o direktoru jedne od švicarskih tvrtki USKOK-ovog krunskog svjedoka Roberta Ježića. Obojica tvrde da je pet milijuna eura na računu njihove tvrtke dio mita koji je MOL uplatio za Sanadera u zamjenu za preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini. Obrana, pak, tvrdi da je riječ o dijelu novca koji je ruski naftni magnat Mihail Guceriev uplatio Ježiću za lobiranje za projekt Družba Adria. Na posljednjem ročištu prije dva tjedna Ježić se obvezao novac uplatiti na račun suda najkasnije u roku 30 dana (9,30 sati, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) održat će konferenciju za novinare na temu: "Djelatne vojne osobe bez ustavnog prava na sindikalno organiziranje. Zašto?". O tome će govoriti predsjednik HUS-a Ozren Matijašević i predsjednik Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama Radomir Delić (10,30 sati, Trg kralja Petra Krešimira IV br. 2, soba 210/II).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu sajmova INTERLIBER, ZimSki Show, Sajam glazbe & multimedije, INFO i educa.hr koji će se od 13. do 18. studenoga održati na Zagrebačkom velesajmu (ZV). Na konferenciji će o svim događanjima na sajmovima govoriti direktor ZV-a Milan Trbojević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Neven Antičević, ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić, Ozren Mueller PR Event Sport i Ivo Lukač iz CISEx (11 sati, dvorana Klub izlagača, Južni ulaz, I kat Zagrebačkog velesajma, Avenija Dubrovnik 15).

ZAGREB - Izložba "Julije Klović - najveći minijaturist renesanse" otvara se u Galeriji Klovićevi dvori (19 sati, Jezuitski trg 4). Prvi će put na jednome mjestu biti predstavljeni svi oblici stvaralaštva velikoga majstora, često nazivanog i Michelangelo minijature. "Pred nama je prva međunarodna izložba toga autora, koji je rođen u Hrvatskoj ali je svoj profesionalni život proživio diljem Europe renesansnog vremena te su njegova djela ostala razasuta po raznim muzejima svijeta, zbog čega je organizacija izložbe zahtijevala puno stručnog rada, napora i inicijative", istaknula je predstavljajući izložbu ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Marina Viculin. Riječ je ujedno i o svjetskoj premijeri jednoga dijela Klovićeva opusa jer će prvi puta na jednom mjestu biti objedinjeno četrdesetak njegovih najznačajnijih radova nastalih tijekom 50 godina umjetničkoga stvaralaštva. Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, a najavljena je kao jedinstven i neponovljiv umjetnički doživljaj i kulturni događaj kojim Galerija Klovićevi dvori slavljenički obilježava tridesetu obljetnicu svoga djelovanja. Izložba ostaje otvorena do 20. siječnja 2013.

VINKOVCI - Otvorenje obnovljenoga Salona stripa i animacije u Vinkovcima, gradu u kojem se održavao od 1984. do 1999. godine (20 sati, Galerija Slavko Kopač, Duga ulica 3). Do 11. studenog održat će se brojne izložbe, projekcije animiranih filmova, promocije stripova i knjiga, okrugli stolovi, radionice animacije te druga događanja. Nakon svečanog otvorenja dodijelit će se i nagrade salona. Dobitnik nagrade za životno djelo je Borivoj Dovniković-Bordo. Grand Prix Salona 2012 dobit će Darko Macan, a posebno priznanje, nagrada najboljem mladom autoru dobiva Marko Dješka.

ZAGREB - Hrvatsko društvo dramskih umjetnika će na konferenciji za novinare objaviti nominacije i dobitnike nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje. Predsjednici žirija za dramu (Boris Svrtan), za operetu i mjuzikl (Višnja Mažuran) i za ples (Normela Krešić Vrkljan) objavit će nominirane umjetnike u svim kategorijama te predstaviti dvoje dobitnika nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje s područja drame i mjuzikla. Konačnu odluku o dobitnicima nagrada žiriji će donijeti 24. studenog, a nagrade će dobitnicima biti uručene istog dana na svečanoj dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (12 sati, Amruševa ulica 19/III).

ZAGREB - Predstavljanje knjige "Proces stvaranja javnih politika" Michaela Hilla i prigodno predavanje autora održat će se na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u sklopu obilježavanja 50. obljetnice postojanja toga fakulteta (17 sati, Lepušićeva 6).

ZAGREB - Svečano predstavljanje Monografije "150 godina zagrebačke plinare", u organizaciji Gradske plinare Zagreb d.o.o., održat će se u Staroj gradskoj vijećnici. Predstavljanju će nazočiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić (12 sati, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I, dvorana A).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Mate Kovačević

popodne - Milka Ćurković

navečer - Neven Leskovar

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ymć/ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙