FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrade "Luka Ritz" učenicama Pauli Kadić i Mariji Gašparović

Autor: smar
ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana tolerancije nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" dodijeljene su danas učenicama Pauli Kadić te Mariji Gašparović, koje su svojim djelovanjem pridonijele afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.

Učenica osmog razreda Osnovne škole Voltino Paula Kadić nagradu je dobila zbog doprinosa uspješnom djelovanju skupine učenika "Spajalice", educiranih za medijatore koji potiču konstruktivnu uljudnu komunikaciju odnoseći se prema odraslima i vršnjacima s pažnjom, te koji često pomažu i provode humanitarne akcije, uz ispunjavanje školskih i drugih obaveza.

Učenica drugog razreda Prve gimnazije Marija Gašparović nagradu je dobila zbog doprinosa koji je ostvarila vodeći Volonterski klub. Klub je u roku od dvije godine uspješno proveo više od 30 akcija: od prikupljanja odjeće, obuće, knjiga i igračaka za bolesnu djecu Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, odjeće za djecu i beskućnike prenoćišta Kosnica do posjeta i božićnih koncerata u domovima za starije osobe u Sesvetama i Brezovici te posjeta i rada u pučkoj kuhinji Samostana Majke Terezije.

Nagrađene su istaknule kako im je nagrada poticaj za daljnji rad, te su ostalima poručile da na bilo kakav način pokušaju smanjiti nasilje.

"Ova svečanost podsjeća nas na trajnu obavezu izgradnje tolerantnog društva", ustvrdio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić koji je nagrađenima dodijelio nagrade.

Istaknuo je kako Zagreb treba postati grad tolerancije i jednakih mogućnosti za sve, "gdje više nema nasilja prema drugima zbog različitosti i gdje ljudi mogu ostvarivati ambicije bez straha".

Naglasivši kako borba protiv nasilja počinje u obitelji izgradnjom jasnih pravila s porukom da se takvo ponašanje neće tolerirati, kazao je da je najbolje kada ona dolazi iz samog pojedinca.

Ustvrdivši kao Luka Ritz predstavlja "svjetlo borbe protiv nasilja", poručio je da je najveća zadaća društva mijenjanje svijesti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako se divi Lukinim roditeljima, koji su, kako je kazao, nakon tragedije "uspjeli usmjeriti pozitivnu energiju te iniciranjem dodjele nagrada kojom promiču pozitivne društvene vrijednosti, napraviti nešto najplemenitije što se može napraviti".

"Treba znati - nasilje nije hrabrost već kukavičluk", poručio je.

Nagrada Luka Ritz pokrenuta je prije tri godine u spomen na tragično preminuloga istoimenoga zagrebačkoga srednjoškolca kao i sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja. Dodjeljuje se jednom učeniku osnovne škole te jednom učeniku srednje škole za njihov doprinos promicanju tolerancije i škole bez nasilja. Nagrada se sastoji od posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno.

(Hina) xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙