FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

LJUBLJANA/ZAGREB - Europski sud za ljudska prava (ECHR) donio je u utorak presudu u korist dvojice štediša Ljubljanske banke i jednog štediše srbijanske Invest banke koja se odnosi na problematiku tzv. stare devizne štednje iz vremena bivše SFRJ, koja bi mogla postati primjer za druge slučajeve. Europski sud za ljudska prava presudio je da je Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Slovenije, a da je Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Srbije. ECHR je preporučio da ova presudu bude osnova odnosno model i za ostale slučajeve u kojima devizni štediše traže povrat svojih deviznih depozita, o čemu je na sudu još puno slučajeva koji su bez presude. Odlučujući po tužbi troje državljana BiH koji su imali devizne uloge u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci odnosno u Invest banci iz Beograda, sud je donio odluku koja je identična u oba slučaja pa je i Sloveniji i Srbiji naloženo da osiguraju isplatu starih deviznih pologa državljanima BiH i to pod istim uvjetima koji vrijede za njihove državljane. U presudi objavljenoj na stranicama ECHR-a sud navodi da Slovenija i Srbija u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude trebaju poduzeti sve mjere kako bi trojica spomenutih štediša mogli doći do svoje imovine pod istim uvjetima pod kojima je stara devizna štednja isplaćena domaćim štedišama Ljubljanske banke i Invest banke u Sloveniji i Srbiji.

ZAGREB - U rujnu je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 6 posto na godišnjoj razini, što je gotovo dvostruko veći pad nego što se očekivalo i znatno veći nego u kolovozu. Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u rujnu nominalno pao za 1,4, a realno za 6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. To je znatno veći pad nego što se procjenjivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u rujnu za 3,3 posto na godišnjoj razini. Rujan je već sedmi mjesec zaredom kako potrošnja pada. Zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, u ljetnim je mjesecima pad usporen, no u rujnu je ponovno ubrzan - s 3,2 posto u kolovozu na 6 posto. To je najveći pad prometa u trgovini na malo od travnja, kada je potonuo 7 posto.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatska udruga sindikata (HUS) organizirat će u četvrtak, 22. studenog, na Markovu trgu prosvjed za obranu 70.000 radnih mjesta u tvrtkama koje posluju s problemima. Prosvjed pod nazivom "Živi zid za obranu radnih mjesta: posao i plaća, a ne burza" organizira se zbog radnika u sedamdesetak tvrtki koje imaju problema s nelikvidnošću, kao upozorenje Vladi da ne dopusti daljnje propadanje hrvatske industrije, poručili su čelnici dviju sindikalnih središnjica na konferenciji za novinare. Na prosvjedu, koji će trajati od 12 do 13 sati, očekuje se oko 1500 članova sindikata udruženih u te dvije središnjice, ali i predstavnici ostalih središnjica koji bi trebali posvjedočiti o sindikalnoj solidarnosti, koje u posljednje vrijeme ima sve manje. Ne želimo dopustiti da brojne tvrtke u problemima, u kojima je država najveći vjerovnik, završe u stečaju poput Gredelja. Umjesto da budu prepuštene same sebi ili da Vlada postavlja politički podobne uprave, država mora pronaći rješenje za svaku od njih, bez obzira radi li se o restrukturiranju ili privatizaciji, koje će sačuvati radna mjesta, istaknuo je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel. Sindikati od Vlade traže pokretanje proizvodnje, donošenje politike reindustrijalizacije i utvrđivanje strategije razvoja Hrvatske i pojedinih sektora. Također zahtijevaju mjere za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, kao i uspostavu sustava koji će jamčiti isplatu svih dijelova plaće radnika.

ZAGREB - Bez efikasnog pravosuđa nema razvoja gospodarstva, a upravo na području izvansudskog rješavanja sporova ta suradnja može biti vrlo uspješna i ostvariti odlične rezultate, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec na 3. međunarodnoj konferenciji "Alternativno rješavanje sporova - mogućnost suradnje pravosuđa i gospodarstva" koja se održava u organizaciji HOK-a. Ranogajec napominjei kako mirenje može pomoći obrtnicima u poslovanju te će ih rasteretiti vođenja dugih i skupih sudskih sporova s neizvjesnim ishodom. Država je, ističe ministar pravosuđa Orsat Miljenić, dala doprinos time što je sredinom ove godine preporučila državnim institucijama i javnim poduzećima da u svoje ugovore stave odredbu o obaveznom pokušaju rješavanja mogućeg spora mirenjem. Često pravosuđe, suočeno sa sve složenijim predmetima, ne može dovoljno brzo raditi, pa je zato alternativno rješavanje sporova dobro ne samo za rasterećenje pravosuđa nego i za buduće dobre odnose poslovnih partnera koji imaju neki spor, kazao je Miljenić. Predsjednik Suda časti HOK-a i Centra za mirenje HOK-a Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda, istaknuo je kako se u Hrvatskoj mora razvijati kultura dijaloga kako bi se sporne situacije rješavale kroz dijalog.

DUBROVNIK - Od početka godine do kraja listopada u turističkim odredištima Dubrovačko-neretvanske županije boravila su 1.144.902 gosta koji su ostvarili 5.640.230 noćenja, što predstavlja porast u dolascima od 10 posto, a u noćenjima od 12 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Inozemnih je noćenja bilo 13 posto više, dok su noćenje domaćih turista na razini prošle godine, podaci su iz županijske Turističke zajednice. Najveći broj gostiju bio je iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Poljske, a zatim slijede domaći turisti, turisti iz Češke, BiH, Slovenije, Rusije, Italije, SAD-a i dr. Tijekom listopada u turističkim odredištima Dubrovačko-neretvanske županije boravilo je 84.436 gostiju koji su ostvarili 325.251 noćenje, što je 30 posto više dolazaka i 32 posto više noćenja nego u listopadu prošle godine.

ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj na kraju rujna u odnosu na mjesec prije smanjene su za 2,9 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kraj rujna 2011. godine, manje za 15,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju rujna u usporedbi s prethodnim mjesecom u rudarstvu i vađenju manje su za 1,2 posto, a u prerađivačkoj industriji za 3 posto. Na godišnjoj razini, prema rujnu 2011. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju bile su manje za 6,6 posto, dok su u prerađivačkoj industriji smanjene za 16,3 posto.

ZAGREB - Ukupna vrijednost industrijskih proizvoda koje su prodala hrvatska poduzeća koja su se bavila industrijskom proizvodnjom u 2011. godini iznosila je 129,8 milijardi kuna, te je u odnosu na godinu ranije povećana za 8,2 milijardi kuna ili 6,7 posto, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Od toga je prodaja industrijskih proizvoda hrvatskih tvrtki na inozemnim tržištima u 2011. godini iznosila 49,2 milijardi kuna ili 37,9 posto od ukupne vrijednosti ostvarene prodaje. Riječ je o prvim podacima iz DZS-ovog istraživanja o proizvodnji i prodaji industrijskih proizvoda u 2011. godini, koje obuhvaća sva trgovačka društva i druge pravne osobe i obrtnike te njihove dijelove s više od deset zaposlenika koji su se bavili industrijskom proizvodnjom ili uslugama (vlastitima ili prema ugovoru) unutar teritorija Hrvatske. Podaci o vrijednosti prodaje industrijskih proizvoda dobiveni su obradom podataka 3.451 pravne osobe ili obrtnika s deset ili više zaposlenih, od kojih je najviše, 84,7 posto bilo iz prerađivačke industrije.

ZAGREB - Uz niski promet, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas u blagom plusu, a najviše se trguje dionicama HT-a, Valamar Adria Holdinga i Leda. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,38 posto, na 1.752 boda, a Crobex10 0,58 posto, na 981 bodu. Redovni promet dionicama bio je nadomak 3 milijuna kuna, što je otprilike 4,8 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Dionicom HT-a ostvareno je do podneva 756.000 kuna prometa, a cijena joj je skočila 2,48 posto, na 210,08 kuna. Slijedi dionica Valamar Adria Holdinga sa 719.000 kuna prometa. Cijena joj je porasla 1,84 posto, na 111,5 kuna. U većem fokusu investitora još je i dionica Leda. Cijena joj je ojačala 2,97 posto, na 6.094 kuna, uz promet od 409.000 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene za 4,27 posto ističe se dionica Diokija, a po padu za 6,33 posto dionica Ingre.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu neznatno oslabila prema euru, za 0,008 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,518216 kuna. Na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a srednji tečaj američkog dolara ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na jučerašnju tečajnicu i iznosi 5,874983 kuna. Blago su u odnosu na jučerašnju tečajnicu korigirani i tečajevi britanske i švicarske valute, pri čemu je srednji tečaj britanske funte porastao za 0,03 posto, na 9,388382 kuna, dok je srednji tečaj švicarskog franka smanjen za 0,02 posto, na 6,229361 kunu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙