FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bernardić i Bandić: presuda dokaz pobjede pravde i istine te pravednog rata

Autor: smar
ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, komentirajući danas oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, istaknuli su kako je ona dokaz pobjede pravde i istine te pravednog rata koji je Hrvatska vodila u obrani svog suvereniteta.

"Pobijedila je istina - spora, ali dostižna", istaknuo je zagrebački gradonačelnik Bandić, komentirajući na novinarski upit presudu Žalbenog vijeća Haaškoga suda. Bandić je poručio kako "u ovoj povijesnoj situaciji treba ostati čvrsto na tlu i biti dostojanstven".

"Da budem iskren, očekivao sam ovo i drago mi je da se sve ono što su mislile relevantne političke snage u Hrvatskoj, bilo stranke ili pojedinci, a to je da je Oluja herojski pothvat hrvatskog naroda i i građana koji su branili Hrvatsku, a ne zločinački pothvat, potvrdilo sa Žalbenim vijećem u Haagu" dodao je Bandić u izjavi nakon dodjele Nagrade Luka Ritz.

Naglasivši kako dijeli današnje raspoloženje sa svim dobronamjernim ljudima u zemlji, uputio je posebnu zahvalu generalima Gotovini i Markaču za sve ono što su, istaknuo je, svojim herojskim djelima napravili za Hrvatsku.

Upitan hoće li biti organiziran doček za generale na glavnome zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića kazao je kako ništa neće napraviti mimo njihove volje te volje njihovih obitelji.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić kazao je da je oslobađajuća presuda "dokaz pobjede pravde i istine, pravednog rata koji je Hrvatska vodila u obrani svog suverenitetan te žrtve koje je podnijela".

"Ovo danas predstavlja čast svim hrvatskim braniteljima i cijelom narodu, onima koji su dali najvrednije što jedan čovjek može dati u svom životu, a to je svoj vlastiti život", ustvrdio je Bernardić.

Žalbeno vijeće Haaškoga suda danas je oslobodilo generale Gotovinu i Markača svake odgovornosti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluje, tako što je prvo srušilo prvostupanjsku presudu kojom su bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora, a potom ponovno proučilo dokaze i zaključilo da dvojica generala ne mogu biti ni alternativno odgovorna kao pomagači u udruženom zločinačkom pothvatu, a ni zbog propusta kao zapovjednici.

(Hina) xsmar yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙