FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 16. studenog

Autor: mcur
ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za petak, 16. studenog:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uručit će odlikovanja pripadnicima Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji se obilježava 18. studenog. Predsjednik će se obratiti nazočnima (13 sati, Ured Predsjednika, Pantovčak 241). Potom će uručiti odlikovanje Samostalnoj satniji bivših političkih zatvorenika u prigodi 20. obljetnice osnutka, gdje će se također prigodnim govorom obratiti prisutnima (15 sati, Ured Predsjednika, Pantovčak 241).

ZAGREB - Hrvatski bi sabor u nastavku 6. sjednice, koja počinje u 11 sati, trebao potvrditi promjene u Vladi, nakon ostavke prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva Radimira Čačića. Čačić je ostavku podnio u srijedu, nakon što ga je sud u mađarskom Kapošvaru pravomoćno osudio na godinu dana i deset mjeseci zatvora jer je u siječnju 2010. izazvao prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Kako je najavio, u Vladi bi ga, na mjestu prvog potpredsjednika, trebala zamijeniti ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Novi ministar gospodarstva bit će dosadašnji ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, a nova ministrica graditeljstva dosadašnja Vrdoljakova zamjenica Ana Mrak Taritaš. Po Zakonu o Vladi, premijer Saboru treba predstaviti nove članove Vlade i od zastupnika zatražiti da im daju povjerenje (11 sati, Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB/ĐURĐEVAC/PAKOŠTANE - U povodu presude Žalbenog vijeća međunarodnog suda u Haagu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, branitelji i braniteljske udruge na Trgu bana Jelačića organiziraju skup (8 sati) gdje će se pratiti prijenos presude u 9 sati. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su prošle godine nepravomoćno na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluje, a obrane dvojice osuđenih generala 2. su kolovoza 2011. podnijele žalbe na sve bitne dijelove prvostupanjske presude. Praćenje prijenosa presude Žalbenog vijeća međunarodnog suda u Haagu organizira se i u rodnom mjestu generala Markača - Đurđevcu te u rodnom mjestu generala Gotovine - Pakoštanima. Hina će objaviti reakcije na presudu generalima državnog vrha, čelnika političkih stranaka, braniteljskih udruga, pravnih stručnjaka i ostalih.

ZAGREB - Svečana dodjela zagrebačke Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost učenicama Pauli Kadić i Mariji Gašparović (10,10 sati, Starogradska vijećnica, Ćirilometodska 5). Nagrade će uručiti predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Grad Zagreb tu nagradu, ove godine treći put, dodjeljuje učenicima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima.

ZAGREB - Hrvatska matica iseljenika (HMI) organizira 18. forum hrvatskih manjina na temu "Znanstvena i kulturna suradnja između hrvatskih manjinskih zajednica i Republike Hrvatske" (11 sati, Trg Stjepana Radića 3, velika dvorana HMI). Ciljevi skupa jesu utvrditi u kolikoj se mjeri provodi suradnja Republike Hrvatske i Hrvata izvan RH na području kulture i znanosti, budući da je, ističu organizatori, ta suradnja od velikog utjecaja za očuvanje identiteta. U radu ovogodišnjeg skupa očekuje se sudjelovanje predstavnika hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Češke i Slovačke te izaslanika Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Hrvatskog sabora, stručnjaka iz Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva kulture kao i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Uvodno izlaganje o temi Foruma održat će predsjednik Znanstvenog vijeća Hrvatskog instituta za povijest Robert Skenderović.

ZAGREB - Drugi dan regionalne konferencije "Tradicionalne vrijednosti u novom medijskom okruženju", koja se održava u organizaciji Veleposlanstva SAD-a i Hrvatskog novinarskog društva (9 sati, HND, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Kao nastavak suradnje koja je ostvarena u okviru Festivala Hrvatske u Francuskoj Croatie, la voici, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske pozvalo je francuske izdavače stripova da se predstave na Interliberu 2012. i ostvare izravne kontakte s profesionalcima i umjetnicima tog područja. Tim povodom organizira se Salon: izložba francuskog stripa, a nakon toga će ministrica kulture Andrea Zlatar Violić nazočit će prijemu gdje će prisutvovati i veleposlanik Francuske Republike Jérôme Pasquier (18 sati, Paviljon VI. ZV-a, štand 6C).

ZAGREB - Drugi dan simpozija povodom 50. obljetnice svečanog otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila (1962. – 2012.) koji organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom velikoga kancelara zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića (9 sati, dvorana "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a). Tim povodom Ivan Karlić održat će plenarno predavanjena temu "Kristocentričnost Koncila". U 17,30 sati održat će se panel diskusija gdje će sudjelovati kardinal Josip Bozanić, mons. Vladimir Stanković, fra Bonaventura Duda, Ljiljana Matković-Vlašić i fra Bono Zvonimir Šagi.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne - Milka Ćurković

navečer - Dubravka Dadić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar yjn/ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙