FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradska plinara Zagreb proslavila 150 godina

Autor: dber
ZAGREB, 8. studenog 2012. (Hina) - Gradska plinara Zagreb (GPZ) proslavila je danas u Staroj gradskoj vijećnici 150 godina postojanja, a značajan jubilej plinare koja je opstala kao najveća i najjača među pet plinara u regiji, od 118, koliko ih je nekad bilo, uveličali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrabačke Gradske skupštine Davor Bernardić.

Podsjećajući na povijest Gradske plinare Zagreb, od osnutka 1862., kada je tadašnja gradska uprava potpisala ugovor o izgradnji plinare i uvođenju javne rasvjete, Bernardić je naveo kako je rasvjetni plin na Gornjem gradu od tadašnje visoke tehnologije danas postao povijesna baština i turistička atrakcija.

Pohvalio je rad Gradske plinare Zagreb koja i nadalje pronalazi nove modele razvoja i danas pruža usluge distribucije za 270 tisuća korisnika putem 3.700 kilometara plinovoda te njezin menadžment i radnike o kojima, rekao je, ovisi svaka javna gradska uprava, jer su upravo oni zaslužni da plin dođe do svakog doma ili industrijskog pogona.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je lijepo biti na čelu zagrebačke gradske uprave u vrijeme kad Elektra Zagreb proslavlja 100 godina, Zagrebački električni tramvaj 120 godina, a Gradska plinara Zagreb 150 godina od osnutka.

"Te brojke puno govore, ali i puno obvezuju", kazao je Bandić i zahvalio svim djelatnicima plinare koji su, kako je rekao, dio industrijske i gospodarske povijesti i sadašnjosti Zagreba.

Direktor Gradske plinare Zagreb Bruno Lacković naveo je da je malo tvrtki koje su se uspjele održati 150 godina i koje čine "obiteljsko srebro zagrebačkog gospodarstva".

Rekao je da se plinara još na prijelazu s 19. u 20. stoljeće suočila s prvim izazovom, primjenom električne energije, pa se nakon ulične rasvjete, preusmjerila i tehnološki unaprijedila u proizvodnji i distribuciji plina pa ni nekoliko država i društvenih uređenja nisu uzrokovali nestanak plinare.

Naveo je kako je danas 10 posto od ukupnog broja mjernih mjesta očitavaju "na daljinu", a prilagodili su se i izmjenama Zakona o tržištu plina kojima je odijeljenja djelatnost distribucije plina od djelatnosti opskrbe.

Na temu "Plin sutra" govorio je Miljenko Šunić iz Hrvatske stručne udruge za plin, a na svečanosti je prikazan prigodni film "Naših 150 godina" te predstavljena monografija "150 godina zagrebačke plinare 1862-2012".

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙