FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić usporedio je danas stanje hrvatskog gospodarstva s organizmom zahvaćenim teškim bolestima kao što su gangrena, dijabetes i karcinom te istaknuo da se takvo stanje i potreba "bolnih rezova" više ne mogu ignorirati. "Sve što se u Hrvatskoj događa u biti podsjeća na gangrenu ili dijabetes, a Vlada toga mora biti svjesna kao stanja gospodarskog organizma", rekao je Čačić zamoljen za komentar novootkrivenih dugova Brodosplita od 370 milijuna kuna, nakon sudjelovanja na obilježavanju Dana normi. "Mi smo sad u fazi kad se više ne može glumiti da možemo proći bez bolnih rezova", kaže Čačić. Upitan za komentar porasta inflacije u rujnu na godišnjoj razini za pet posto, što je najviše od 2008. godine, rekao je da je to više-manje predvidivo, a razlog je dominantno rast cijena energije i prehrane. Čačić očekuje da će inflacija u sljedećem razdoblju lagano usporavati i da će dospjeti u razmjere koje je Vlada očekivala te da neće prijeći negativne rekorde iz 2008. godine. Vlada, kaže Čačić, ne predviđa daljnja povećanja cijena osim u toplinarstvu, što se odnosi na 120 tisuća obitelji u Hrvatskoj. Čačić očekuje da će inflacija u sljedećim mjesecima stagnirati i na području energetike i prehrane.

OSIJEK - Proizvodnja i sigurnost hrane svjetski su prioritet, jer je nedopustivo da u svijetu godišnje od gladi i pothranjenost umre 2,5 milijuna djece, istaknuto je na današnjem obilježavanju Svjetskog dana hrane u Osijeku. Hrvatska agencija za hranu i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, ministarstva poljoprivrede i vanjskih poslova, organizirali su međunarodni skup "Hrvatska na putu u EU - izazovi i očekivanja u području sigurnosti hrane i poljoprivredne politike", na kojem je sudjelovalo 200-tinjak stučnjaka iz tog područja. Ovogodišnja službena FAO tema Svjetskog dana hrane, 16. listopada, je "Poljoprivredne proizvođačke organizacije - ključ za hranjenje svijeta". Otvarajući skup Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede, istaknula je važnost udruživanja malih proizvođača koji se tako mogu oduprijeti konkurenciji velikih proizvođača i trgovačkih lanaca. Na upit novinara može li se očekivati poskupljenje hrane u Hrvatskoj, Rukavina je rekla da je to za očekivati s obzirom na globalno stanje hrane u svijetu i regiji, no da se s prehrambenom industrijom dogovara kako da se poskupljenja što više ublaže.

ZAGREB - Hrvatski zavod za norme (HZN) obilježio je danas Svjetski dan normi svečanošću na kojoj je istaknuta ključna uloga normi u uključivanju hrvatskog gospodarstva u međunarodne privredne tokove. Tko se ikad suočio s tržištem duboko je svjestan značaja normi, rekao je na svečanosti prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić koji je naglasio važnost uklapanja hrvatskih normi u europske i svjetske. Ključna institucija u Hrvatskoj na području normi je Hrvatski zavod za norme, javna ustanova osnovana kao nacionalno tijelo radi ostvarivanja ciljeva normizacije. Među tim ciljevima su osiguranje svrsishodne uporabe rada, materijala i energije te poboljšanje proizvodne učinkovitosti. U HZN-u ističu poruku ovogodišnjeg Svjetskog dana normi koji se obilježava 14. listopada - "Manje otpada, bolji rezultati - norme povećavaju učinkovitost", u kojoj je sadržana briga cjelokupnog čovječanstva za održivim razvojem u cilju zaštite i učinkovitijeg raspolaganja prirodnim izvorima, a iz gospodarskog kuta to znači da tvrtke moraju biti učinkovitije u odnosu na širok raspon mjerila i pitanja.

ZAGREB - Za hrvatske kampove ovogodišnja je sezona iznimno uspješna jer je u njima od proljetnog otvaranja do kraja kolovoza ostvaren porast noćenja od 7 posto te porast dolazaka turista od 5 posto u odnosu na prošlu godinu, izvijestili su iz Kamping udruženja Hrvatska (KUH) pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku. I neslužbeni podaci KUH-a prikupljeni od njihovih članica, koji čine 65 posto kapaciteta kampova u Hrvatskoj, pokazuje da su kampovi od otvaranja do zatvaranja početkom listopada zabilježili porast noćenja, i to za 8,3 posto u odnosu na lani. Među stranim turistima hrvatske su kampove ove godine najviše posjećivali Nijemci koji su ostvarili 31 posto ukupnih noćenja u kampovima, ili 4,5 milijuna noćenja, što je porast od 10 posto. S udjelom u noćenjima od 18 posto, ali i i porastom u odnosu na lani od 5 posto, slijede Slovenci, dok su na trećem mjestu Nizozemci s udjelom u noćenjima od 12 posto i porastom za 14 posto. Talijani su jedini koji su zabilježili lagani pad noćenja, za 1 posto, ali su s udjelom u noćenjima od 9 posto u kampovima na četvrtom mjestu.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 0,82 posto, na 1.765,12 bodova, a Crobex10 veći je u odnosu na jučer za 0,87 posto i dan je završio na 982,91 bodu. Redovni promet Burze iznosio je 11,5 milijuna kuna, od čega je najviše, 3,7 milijuna kuna, ostvareno dionicom HT-a koja je poskupjela za 2,21 posto, na 214,64 kune. Prometi drugim dionicama na službenom i redovnom tržištu bili su puno niži, pa je tako sljedeća dionica po prometu ona Ericssona Nikole Tesle s 387,6 tisuća kuna i rastom cijene od 0,43 posto, na 1.275 kuna. Za 0,45 posto, na 75 kuna, pala je cijena dionice Đuro Đaković Holdinga, s prometom od 383 tisuće kuna, a 342 tisuće kuna iznosio je promet dionicom AD Plastika. Njezina cijena pala je za 0,42 posto, na 107,30 kuna. Cijena je pala i dionici Ine, za 0,38 posto, na 4.184 kune, uz promet od 304,4 tisuće kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙