FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U rujnu je inflacija u Hrvatskoj dosegnula 5,0 posto, što je njezina najviša razina u gotovo četiri godine i znatno viša nego što se očekivalo, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Prema podacima DZS-a, u rujnu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na kolovoz za 1,4 posto, dok su u odnosu na rujan prošle godine skočile za 5,0 posto. To predstavlja ubrzanje inflacije, s obzirom da je u kolovozu iznosila 4,0 posto na godišnjoj razini. Inflacija od 5 posto nije zabilježena još od listopada 2008. godine, kada je iznosila 5,9 posto, i viša je nego što se očekivalo. Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u rujnu su, u odnosu na kolovoz, najviše porasle cijene odjeće i obuće, za 11,2 posto, što je posljedica sezonskog utjecaja. Cijene prometa porasle su, pak, za 3,1 posto, pod utjecajem viših cijena goriva za osobna vozila. Cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle su za 1,1 posto. Na godišnjoj su razini najviše, za 13,5 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva. S rastom od 5,5 posto slijede cijene prehrane i bezalkoholnih pića, pri čemu su najviše rasle cijene voća (18,2 posto) i povrća (25,1 posto), što je vjerojatno posljedica dugotrajnog sušnog razdoblja.

ZAGREB - Viša razina odgovornosti i transparentnosti pri upravljanju sredstvima u javnom sektoru ne treba biti obveza koju nam nameće netko treći, već obveza prema samima sebi, jer se radi o sredstvima koja Hrvatska dobiva i dobivat će iz fondova Europske unije, ali i o novcu iz našeg, nacionalnog državnog proračuna, istaknuo je na otvaranju konferencije o važnosti unutarnjih kontrola u javnom sektoru zamjenik ministra financija Boris Lalovac. Konferenciju "Važnost sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru Republike Hrvatske" organizirao je Sektor za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole Ministarstva financija, u okviru 132 tisuće eura vrijednog projekta IPA 2008 podizanje javne svijesti o važnosti tih sustava. Lalovac je otvarajući konferenciju kazao kako tri ključna cilja vlade, a to su fiskalna konsolidacija, odnosno podizanje fiskalne odgovornosti, zatim provođenje nužnih strukturnih reformi te poticanje investicija, mogu postati upitna bez učinkovitog i transparentnog upravljanja javnim sredstvima, što trebaju osigurati unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu ove godine izdano 718 odobrenja za građenje, što je za 0,8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U prvih osam mjeseci ove godine pak izdano je ukupno 5.487 odobrenja za građenje, što prema razdoblju od početka siječnja do kraja kolovoza 2011. godine predstavlja smanjenje za 12,3 posto. Od ukupnog broja izdanih odobrenja u prvih osam mjeseci ove godine većina je, njih 4.408, izdano za gradnju zgrada, a 1.079 za ostale građevine. Po odobrenjima izdanima od početka ove godine do kraja kolovoza u Hrvatskoj je predviđena gradnja ukupno 6.884 stanova, ili 16 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost radova predviđenih odobrenjima za gradnju izdanima u prvih osam ovogodišnjih mjeseci iznosi 14,66 milijardi kuna, od čega je 7,78 milijardi kuna predviđeno za radove na ostalim građevinama, a 6,88 milijardi kuna za radove na zgradama.

OSIJEK - U Osječko-baranjskoj županiji na kraju rujna evidentirano je 33.369 nezaposlenih osoba, što je 1,1 posto više nego u kolovozu i 10,2 posto više u odnosu na rujan prošle godine, podaci su iz osječke Područne službe Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. U rujnu je smanjenje nezaposlenosti zabilježeno u ispostavama u Donjem Miholjcu i Đakovu, dok je u svim ostalim nezaposlenost povećana, a najviše u Osijeku i Valpovu. U evidenciju nezaposlenih u toj se županiji u rujnu prijavilo 2.767 osoba, što je 22,7 posto više nego u kolovozu i 0,4 posto više nego u rujnu prošle godine. Najveći broj novoprijavljenih nezaposlenih, njih 1.734, došao je u evidenciju izravno iz radnog odnosa. Iz evidentirane nezaposlenosti u rujnu je otišlo ukupno 2.398 osoba, odnosno 9,6 posto više nego prethodnog mjeseca, a 32,8 posto manje nego u rujnu 2011. Prema ugovoru o radu u rujnu su zaposlene 1.562 osobe, 20,4 posto više nego u mjesecu prije, a 39,1 posto manje nego u rujnu prošle godine. Najviše osoba zaposleno je u prerađivačkoj industriji, obrazovanju, javnoj upravi te poljoprivredi.

ZAGREB - Unatoč rastu cijena dionica na svjetskim tržištima, na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi danas nemaju snage za daljnji uspon zbog slabog interesa investitora. Nakon jučerašnjeg blagog rasta, Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,03 posto, na 1.750 bodova, a Crobex10 0,45 posto, na 970 bodova. Redovni promet iznosio je 3,5 milijuna kuna. Do podneva je najveći promet ostvaren dionicom HT-a, 1,6 milijuna kuna. Cijena joj je pritom skočila 1,9 posto, na 213,47 kuna. Promet iznad 100.000 kuna do podneva su još ostvarile dionice Podravke, kojima je cijena ojačala 2 posto, na 250 kuna, te dionice Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena oslabila 0,7 posto, na 1.262 kunu. U mirnom trgovanju, po gubitku od 5,48 posto izdvaja se dionica Ine, na 4.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju tečajnicu, ojačala prema euru za 0,09 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,503905 kuna. Prema jučerašnjoj tečajnici kuna je ojačala i prema ostalim značajnijim svjetskim valutama. Srednji tečaj švicarskog franka smanjen za 0,05 posto, na 6,207731 kunu, a britanske funte za 0,28 posto, na 9,284713 kuna. Najvećih 0,47 posto prema jučerašnjoj je tečajnici smanjen srednji tečaj američkog dolara koji iznosi 5,768685 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙