FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro odskočio s najniže razine u dva mjeseca prema dolaru; u fokusu Grčka

Autor: vmom
LONDON, 12. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima blago ojačao prema dolaru, odskočivši s najniže razine u dva mjeseca, nakon što je grčka koalicijska vlada osigurala dovoljno glasova za usvajanje štedljivog proračuna za 2013. godinu.

Euro je u takvim okolnostima ojačao blagih 0,06 posto, na 1,2717 dolara, i time odskočio s najniže razine u dva mjeseca prema dolaru od 1,2690 dolara, na koju se spustio u petak.

Jedinstvena europska valuta spustila se pak nakratko na najnižu razinu u dva mjeseca prema švicarskom franku, na 1,20525 franaka.

Dolar je neznatno oslabio i prema jenu te se njime trgovalo po 79,39 jena.

Jačanje eura bilo je međutim prigušeno zbog današnjeg sastanka ministra financija eurozone na kojem se ne očekuje odluka ministra o isplati nove tranše pomoći za Grčku.

Grčkoj 16. studenoga na naplatu stižu trezorski zapisi u iznosu pet milijardi eura i računa s novom tranšom pomoći iz međunarodnog paketa, premda, po riječima jednog dužnosnika grčke agencije za upravljanje državnim dugom, aukcija trezorskih zapisa zakazana za utorak ne bi trebala biti neki problem.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u nedjelju je u razgovoru za jedan njemački list izjavio da 'trojka' međunarodnih kreditora najvjerojatnije neće stići na vrijeme do večerašnjeg ministarskog sastanka sastaviti cjelokupno izvješće o Grčkoj. Glasnogovornica ministarstva je ustvrdila da, iako je Grčka postigla napredak, postoje brojna otvorena pitanja i da nije realno u ponedjeljak očekivati konačnu odluku.

Iako je usvajanje grčkog proračuna otklonilo dio neizvjesnosti vezanih uz Grčku, euro će vjerojatno ostati pod pritiskom dok se ne postigne sporazum kako postići veću održivost grčkog duga.

"Ključna stvar je kakav će biti ishod sastanka eurogrupe. Ako Grčkoj bude isplaćena tranša pomoći, bit će to dobra vijest po pitanju rizika, pa bismo trebali svjedočiti priličnom uzletu eura, s obzirom na pesimizam u pogledu eurozone koji je već uračunat na tržištima", tumači Raghav Subbarao, valutni strateg u banci Barclays.

Potražnja za rizičnijim valutama bila je slabašna jer se ulagači plaše potencijalnih učinaka ukidanja poreznih olakšica i smanjenja proračunske potrošnje u SAD-u, ukupne vrijednosti 600 milijardi dolara, koje bi trebalo stupiti na snagu u siječnju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙