FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pogodile slabe gospodarske prognoze i brige oko Grčke

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 7. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima pao na novu najnižu razinu u dva mjeseca prema dolaru, a veće gubitke zabilježio je i prema jenu, pod pritiskom loših vijesti iz gospodarstva eurozone i u očekivanju glasovanja grčkog parlamenta o mjerama štednje.

Euro je u takvim okolnostima zabilježio najnižu razinu prema dolaru u posljednja dva mjeseca od 1,2749 dolara. Budući da se na tim razinama zadržao i u kasnijem trgovanju, znači da je u odnosu na prethodno zatvaranje na gubitku oko 0,5 posto.

Jedinstvena europska valuta prema jenu je oslabila oko jedan posto i njome se trgovalo po 101,96 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, oko 0,58 posto, spustivši se na 79,88 jena.

Euro su pogodile redovne jesenske prognoze rasta Europske komisije prema kojima bi eurozona sljedeće godine trebala izići iz recesije ali s vrlo malim rastom od 0,1 posto. Na razini cijele Europske unije gospodarski rast bi trebao iznositi 0,4 posto. EK je tako oštro snizila svoje ranije prognoze, kada je za sljedeću godinu predviđala rast u eurozoni od jedan posto, a u cijeloj Uniji 1,3 posto. Za 2014. predviđa oporavak uz stope rasta od 1,4 posto u eurozoni, a u cijeloj Uniji 1,6 posto.

Uz nepopustljive brige u vezi Španjolske i Grčke, euro je dodatno pritisnula izjava čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija kako središnja banka eurozone očekuje da će gospodarstvo eurozone ostati slabo u bliskoj budućnosti.

Lošim vijestima za euro pridružuje se i podatak o oštrom padu njemačke industrijske proizvodnje. Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjila se u rujnu 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su podaci ministarstva gospodarstva i tehnologije.

Dolar je pak bio na dobitku prema nizu značajnih valuta zbog okretanja ulagača sigurnim utočištima budući da su u fokusu ponovno izbili problemi na fiskalnom planu u SAD-u, zasjenivši predsjedničke izbore koji su ovih dana plijenili veću pozornost. Stoga je jen ponovo postao zanimljiv ulagačima koji ga smatraju sigurnim utočištem za kapital.

Analitičari kažu da će u narednom razdoblju nesklonost riziku ići na ruku dolaru dok je euro suočen s daljnjim pritiscima pred glasovanje o mjerama štednje u grčkom parlamentu, ključno za osiguranje daljnje isplate pomoći toj posrnuloj zemlji.

"Neizvjesno grčko glasovanje o reformama i fiskalni problemi u SAD-u dva su glavna rizična čimbenika koja pritišću euro", kazala je Jane Foley, viša valutna analitičarka u banci Rabobank.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙