FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabe gospodarske prognoze spustile tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 9. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak dodatno oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, zabilježivši novu najnižu razinu u dva mjeseca, pogođen slabim gospodarskim prognozama i neizvjesnosti u vezi dužničkih problema u Grčkoj i Španjolskoj.

Euro je tako oslabio 0,4 posto prema dolaru, te se njime trgovalo po 1,2695 dolara. Ranije se nakratko spustio na 1,2691 dolar, novu najnižu razinu u posljednja dva mjeseca.

Najnižu razinu u dva mjeseca jedinstvena europska valuta zabilježila je i prema švicarskom franku, skliznuvši na 1,2053 franaka. Oslabila je i prema jenu, za 0,6 posto, na 100,66 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, za 0,33 posto, te se njime trgovalo po 79,19 jena.

"Radi se o prilično 'otrovnom' koktelu koji pritišće tečaj eura, a čine ga slabi gospodarski pokazatelji i obnovljeni strahovi u vezi eurozone, s Grčkom ponovno na dnevnom redu", kazao je Arne Lohmann Rasmussen, čelnik odjela valutne strategije u banci Danske.

Zabrinutost u vezi širenja gospodarske krize iz prezaduženih gospodarstava s rubnog dijela eurozone na velika, središnja gospodarstva 17-članog bloka pritisnula je tečaj eura.

Njemački ministar gospodarstva danas je kazao da će rast najvećeg gospodarstva eurozone vjerojatno usporiti u četvrtom tromjesečju ove godine i u prva tri mjeseca 2013.

Francuska središnja banka prognozira pak da će francusko gospodarstvo, drugo najveće u eurozoni, zapasti u recesiju do kraja ove godine. Ne ohrabruju ni najnoviji slabi podaci o francuskoj i talijanskoj industrijskoj proizvodnji.

Oprez ulagača pripisuje se i očekivanju glasovanja grčkog parlamenta o prijedlogu proračuna za 2013., koje je na rasporedu u nedjelju. Proračun mora dobiti 'zeleno svjetlo' parlamenta da bi se Grčkoj omogućila isplata nove tranše međunarodne pomoći.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙