FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru i jenu

Autor: vmom
LONDON, 31. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu ojačao na međunarodnim deviznim tržištima prema dolaru i jenu jer je jačanje dionica na europskim burzama povećalo interes ulagača za rizičnom imovinom, uključujući i euro.

Euro je prema dolaru u takvim okolnostima ojačao 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3009 dolara. Ojačao je i 0,5 posto prema jenu, na 103,67 jena.

Zajednička europska valuta oslabila je pak prema švicarskom franku, kliznuvši na najnižu razinu u tri tjedna od 1,2074 franka.

Dolar je pak ojačao 0,2 posto prema jenu, na 79,77 jena.

"Na tržišima danas vlada pozitivno ozračje prema euru a i situacija na burzama je blago poboljšana. Trgovina je ipak mirna zbog praznika u četvrtak koji obilježava velik broj europskih zemalja", kazala je Antje Praefcke, valutna analitičarka u banci Commerzbank.

Uzlet cijene dionica obično ide na ruku euru i ostalim valutama koje ulagači smatraju rizičnijom imovinom, poput australskog dolara, a pogađa sigurne valute poput dolara i jena.

Daljnje kretanje tečaja dolara odredit će kretanja na američkoj burzi, koja će danas prvi put u ovome tjednu raditi, nakon što je u ponedjeljak i utorak bila zatvorena zbog uragana Sandy koji je poharao istočnu obalu SAD-a i nanio goleme štete.

Isplata osiguravateljskih odšteta zbog oluje mogla bi pritisnuti dolar, ali bi taj faktor mogla neutralizirati domaća potražnja za poslovima u obnovi koja bi mogla poduprijeti američku valutu, tumače analitičari.

"Tržište čeka prvi dan trgovine na američkim tržištima nakon uragana Sandy. Terminski indeksi su porasli, tako da ulagači očekuju pozitivno raspoloženje", kazao je Arne Lohmann Rasmussen, čelnik valutne analize u Danske Banku.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙