FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pogođen neizvjesnostima u pogledu Grčke i slabostima u gospodarstvu

Autor: vmom
LONDON, 6. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak na međunarodnim tržištima nakratko zabilježio najnižu razinu u dva mjeseca prema dolaru pod pritiskom neizvjesnosti oko ishoda glasovanja u grčkom parlamentu o paketu reformi, ali i prijetnji izrazitog usporavanja gospodarstva eurozone.

Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio na 1,27635 dolara, najnižu razinu u posljednja dva mjeseca, da bi se potom njime trgovalo po 1,2800 dolara, što znači da je na dobitku 0,05 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Dolar je blago oslabio prema jenu, kliznuvši za 0,1 posto na 80,19 jena.

Ulagači su se okrenuli sigurnim utočištima poput dolara i jena uoči današnjih američkih predsjedničkih izbora koje ulagači budno prate. Istraživanja javnog mnijenja svjedoče o mrtvoj trci aktualnog predsjednika Baracka Obame i republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneya.

Jedinstvenoj europskoj valuti na ruku nisu išli ni najnoviji pokazatelji iz gospodarstva. Podaci londonske tvrtke Markit svjedoče o daljnjem padu industrijske aktivnosti u eurozoni, a razočaravajuć je i podatak o oštrom padu industrijskih narudžbi u Njemačkoj.

"Indeksi menadžera nabave (PMI) u eurozoni iz Markitova izvješća i njemačke industrijske narudžbe svjedoče o slabosti, a ta slabost u eurozoni držat će euro pod pritiskom", kazao je Steven Saywell, čelnik europskog odjela valutne strategije u banci BNP Paribas.

Grčki parlament će u srijedu glasati o paketu mjera koji uključuje smanjenje troškova i povećanje poreza ukupne vrijednosti 13,5 milijardi eura do 2016. godine.

Odobrenje reformi u parlamentu i zeleno svjetlo prijedlogu proračuna za 2013. godinu ključni su za osiguranje isplate sljedeće tranše pomoći iz paketa zajmova EU-a i MMF-a koji je već mjesecima zamrznut.

"Ulagači gube optimizam u pogledu eurozone, pozitivni učinci najavljenog ECB-ovog plana kupovina obveznica jenjaju i to je ono što temeljno pogađa tečaj eura", kazao je Neil Mellor, valutni strateg Bank of New York Mellon.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙