FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi u minusu treći dan zaredom

Autor: scvi
ZAGREB, 12. studenog 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su i danas utonuli u minus, treći dan zaredom, ponajviše pod utjecajem oštrog potonuća cijene dionice Dalekovoda.

Crobex indeks bio je oko 12 sati u minusu za 0,48 posto, na 1.745 bodova, a Crobex10 0,02 posto, na 989 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,2 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego u petak u ovo doba.

„Na domaćem tržištu Crobexi su danas oslabili, ponajviše pod utjecajem oštrog pada cijene dionice Dalekovoda. Na europskim burzama, pak, nakon prošlotjedne izraženije negativne korekcije, najvažniji indeksi osciliraju između pozitivnog i negativnog područja“, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

Na europskim burzama danas se trguje oprezno, jer investitore brinu dužnički problemi eurozone i fiskalna konsolidacija u SAD-u. Trenutno je pariški CAC u minusu 0,25 posto, dok su londonski Ftse i frankfurtski DAX u plusu 0,22 posto.

Na domaćem tržištu najlikvidnija je dionica Luke Ploče, kojom je ostvareno nešto više od 2 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 1,41 posto, na 565 kuna.

Najveća gubitnica, pak, dionica je Dalekovoda, koja je tijekom jutra potonula i do 69 kuna. Trenutno se njome trguje po 73,86 kuna, što je 13,47 posto manje nego u petak, uz promet od 1,2 milijuna kuna prometa.

Na ranije objavljenu službenu obavijest Dalekovoda o blokadi njegova računa, danas su se nadovezali medijski napisi o tome da je ta kompanija vjerojatno na korak do predstečajne nagodbe. Međutim, zasad nema nikakvih služenih potvrda o tome.

U većem fokusu investitora je i dionica Končar Elektroindustrije, kojoj je cijena porasla 1,63 posto na 620 kuna.

Dionicom HT-a, pak, trguje se po cijeni od 208,62 kune, što je pad od 0,66 posto.

Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene za 9,21 posto izdvaja se dionica Lošinjske plovidbe.

Po pisanju medija, toj tvrtki slijedi brutalno restrukturiranje, nakon 54 godine tradicije i gotovo 130 brodova koji su prošli kroz kompaniju. Preostala su joj još četiri broda, od kojih jedan plovi u rezalište u Indiji, a dva su pod prijetnjom aresta Hypo banke i plove oko Kameruna i Bangladeša.

Po skoku cijene za 3,11 posto, pak, ističe se dionica Podravke, koja tako nastavlja uspon nakon prošlotjednog dobitka od 9,37 posto.

U međuvremenu, Adris je objavio da kao ulagatelj sudjeluje u javnoj ponudi dionica Uljanika.

Uljanik je u petak objavio javni poziv zainteresiranim institucionalnim ulagateljima za upis novih redovnih dionica. Namjerava izdati najviše 3.354.380 novih dionica u nominalnom iznosu od 90 kuna po dionici, a raspon cijene za upis novih dionica iznosi od 90 do 100 kuna, čime će povećati temeljni kapital najviše za 301,89 milijuna kuna, na ukupno 503,15 milijuna.

Cijena redovne dionice Adrisa u blagom je plusu, za 0,15 posto, na 260 kuna, uz promet nadomak 150.000 kuna.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavio je danas da je u rujnu broj dolazaka turista za 10,1 posto veći u odnosu na rujan prošle godine, a broj noćenja za 8,9 posto.

"Dobre rezultate, danas potvrđene u DZS-ovom izvještaju za turizam u rujnu, već smo vidjeli u poslovnim rezultatima turističkih kompanija za treće tromjesečje. U svakom slučaju, vijest o produljenju turističke sezone dobra je s obzirom na utjecaj koji u BDP-u ostvaruje turizam“, zaključuje Kesić.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙