FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: vijest iz Leda oživjela trgovanje na burzi

Autor: scvi
ZAGREB, 5. studenog 2012. (Hina) - Najava Uprave Leda da će na glavnoj skupštini dioničara sredinom prosinca odlučivati o povećanju temeljnog kapitala izazvala je danas na Zagrebačkoj burzi znatan interes investitora, a osim dionice Leda, milijunski promet do podneva ostvaren je i dionicom Valamar Adrije.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,6 posto, na 1.754 boda, a Crobex10 0,22 posto, na 977 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,8 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna više nego u petak u ovo doba.

„Iako smo očekivali miran početak tjedna, s obzirom da je većina financijskih izvješća objavljena, živost na tržištu potaknuo je Ledo. Uprava te tvrtke, naime, donijela je odluku o sazivanju glavne skupštine dioničara s prijedlogom o povećanju temeljnog kapitala“, kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Ledo je objavio da će se 14. prosinca održati Glavna skupština društva, s prijedlogom odluke o povećanju temeljnog kapitala.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se uplatom u novcu, izdavanjem najviše 93.750 novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 380 kuna.

Uprava i Nadzorni odbor predlažu Glavnoj skupštini da donese Odluku o povećanju temeljnog kapitala društva s iznosa od 83.664.600 kuna za iznos od najviše 35.625.000 kuna, na iznos od najviše 119.289.600 kuna uplatom u novcu, izdavanjem najviše 93.750 novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 380 kuna.

Izdanje novih dionica smatrat će se uspješnim, ako se u utvrđenom roku za upis i uplatu upiše i uplati 60 posto ukupnog iznosa izdanja, odnosno najmanje 56.250 novih dionica.

Dionicom Leda do podneva ostvareno je 1,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 15,7 posto, na 7.000 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicama Valamar Adrije, pri čemu im je cijena blago oslabila, za 0,22 posto, na 108 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po dobitku se ističu dionice Zvijezde, čija je cijena skočila 6,03 posto, te Arenaturista, za 4,67 posto.

Po nešto izraženijem padu cijene, pak, izdvajaju se dionice Vupika, koje su oslabile za 3 posto, te Ingre, za 2,56 posto.

„Na svjetskim burzama, pak, trguje se oprezno uoči sutrašnjih neizvjesnih predsjedničkih izbora u SAD-u“, zaključuje Medić.

Na europskim burzama najvažniji indeksi su u minusu. Trenutno su londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks na gubitku između 0,6 i 0,8 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙