FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu dionica Ericssona NT nakon skoka dobiti

Autor: scvi
ZAGREB, 30. listopada 2012. (Hina) - Trgovanje na Zagrebačkoj burzi danas je pod utjecajem objave brojnih financijskih izvješća, pri čemu je u najvećem fokusu investitora dionica Ericssona Nikole Tesle zbog nakon što je ta kompanija izvijestila o snažnom skoku prihoda i dobiti.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,08 posto, na 1.748 bodova, a Crobex10 stagnira na 980 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,4 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego jučer.

„Današnje trgovanje na domaćoj burzi pod utjecajem je financijskih izvješća kompanija, koja pristižu u velikom broju. U najvećem je fokusu investitora dionica Ericssona Nikole Tesle, zbog snažnog rasta dobiti i prihoda. Većina ostalih nalikvidnijih izdanja bilježi pad cijene“, kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Prema dosad objavljenim financijskim izvješćima, tek tu i tamo neka kompanija 'zasjaji' poslovnim rezultatima, no općenito gledano, ova sezona objava je loša, ocjenjuje Bubalo.

Najlikvidnija je danas dionica Ericssona Nikola Tesla, s prometom od 1,35 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 2,5 posto, na 1.299 kuna.

Ta kompanija izvijestila je kako je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 92,96 milijuna kuna, što je rast prema istom razdoblju lani od čak 269 posto.

Prihodi od prodaje, pak, dosegnuli su 1,56 milijardi kuna i povećani su 87 posto u odnosu na isto razdoblje lani, i to prvenstveno zahvaljujući porastu prihoda na ruskom tržištu.

U većem fokusu investitora je i dionica HT-a. Uz promet od 674.000 kuna, cijena joj je pala 1,33 posto, na 206 kuna.

HT izvijestio je danas o padu ukupnih prihoda u devet mjeseci za 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, neto dobiti za 6,4 posto, no uz očuvanje marže na 46,1 posto.

Od zvučnijih imena, Atlantic Grupa je objavila da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 3,6 milijardi kuna, što je 5,3 posto više nego u istom razdboljulani, te neto dobit nakon manjinskih interesa od 71,2 milijuna kuna, 9,6 posto više. Cijena te dionice ojačala je 1,21 posto, na 502 kune.

Međutim, dio kompanija ponovno posluje s gubitkom. Tako je Petrokemija u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 138,6 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine imala dobit od 114,5 milijuna kuna.

Cijena te dionice spustila se 2,38 posto, na 215 kuna.

Znatnije je pala i cijena dionice Belja, za 4,21 posto, nakon što je kompanija izvijestila o gubitku u trećem tromjesečju od 19,5 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju godinu ranije poslovala s dobiti od 253,5 tisuća kuna.

Među likvidnijim izdanjima najveći gubitak bilježi dionica Ingre, čija je cijena potonula 9,32 posto. Cjenovnim gubitkom od 5,79 posto slijedi je Dalekovod.

Istodobno, najveća dobitnica dionica je Hidroelektre niskogradnje, sa skokom cijene za 6,91 posto, te Viadukta, čija je cijena ojačala 4,72 posto.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je da je industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu potonula za 7,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. To je njezin najveći pad od travnja, kada je potonula 9,4 posto.

To je i znatno veći pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja skliznula za 3,6 posto na godišnjoj razini. Njihove su se procjene pada kretale u rasponu od 2 do 4,8 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙