FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mbuj
ZAGREB, 11. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Udruga "Eko Kvarner" smatra da je, nakon jučerašnje izjave ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, jedini logičan potez, da on podnese neopozivu ostavku. "Eko Kvarner" danas u priopćenju navodi da je ministar Zmajlović "jučer nakon prijema delegacije prosvjednika iz Slavonskog Broda javno priznao, da ne može uspješno obavljati posao koji mu je povjeren, a to je zaštita okoliša i prirode te posljedično, što je još i važnije, zdravlja i života njezinih građana". "Ministar Zmajlović je također izjavio da građani, još najmanje dvije godine, moraju trpiti neprihvatljivo zagađenje iz rafinerije u Bosanskom Brodu i da on tu ne može na bilo koji način pomoći. Treba napomenuti da u tom zagađenju postoje i brojni po zdravlje opasni plinovi, kao što je kancerogeni benzen, koji će u te dvije godine neizbježno dovesti i do oboljenja mnogih građana", navodi "Eko Kvarner". "S tim priznanjem nemoći putem resornog ministra, Vlada je direktno priznala da su zdravlje i životi građana Slavonskog Broda i šire okolice prihvatljiva kolateralna žrtva interesa vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu", navodi ta udruga. "Nesporno je", dodaje, "da se sirovina za taj ekološki izuzetno problematični objekt transportira putem tvrtke Janaf (koja je u hrvatskom vlasništvu) te se stanje u Slavonskom Brodu može trenutno poboljšati, i to ne inzistiranjem da sporna rafinerija trenutno prekine proizvodnju, već da počne koristiti prihvatljiviju sirovinu i energent.

ZAGREB - Nacionalni odbor HDZ-a za gospodarstvo ustvrdio je danas kako je najavljeni porez na nekretnine harač na minuli rad, a ne na bogatstvo. "Kada govori o nekretninama Vlada bi trebala imati na umu specifičnu kulturu štednje Hrvata. Za 98 posto građana Hrvatske, kupnja nekretnine je određeni oblik štednje, način i stil života i rada, kultura življenja i okosnica sigurnosti obitelji. Takav stav su izgradili nažalost zbog svih povijesnih iskustava i nedaća. Istodobno, samo dva posto Hrvata drži 90 posto štednje u bankama čija je vrijednost znatno veća od vrijednosti nekretnina fizičkih osoba", ističe u priopćenju HDZ. Ta stranka drži da je jasno kako će "danak ovom najnovijem Kukuriku haraču opet platiti seljaci, radnici i umirovljenici koji su za izgradnju nekretnina već platili pet posto poreza na promet nekretnina, platili su komunalni i vodni doprinos, priključke za komunalnu infrastrukturu, izdavanje dozvola, PDV, osiguravali posao projektantima i građevinarima, lokalpatriotski ulažući u svoju domovinu". "S druge strane Vlada čineći ogromnu društvenu nepravdu, omogućava tajkunima koji svoje milijune 'mudro' skrivaju u bankama da ne plate niti lipe poreza", navodi HDZ.

DUBROVNIK - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako je jedino što je ova Vlada do sada napravila povećanje broja nezaposlenosti i uvođenje novih poreza, dok još uvijek nije ništa učinjeno kad su u pitanju investicije. Karamarko je i kritizirao odnos hrvatske Vlade prema Dubrovniku jer je zaustavila izgradnju Pelješkog mosta, a nije ponudila nikakva druga rješenja za povezivanje hrvatskog juga. "Jedino što su pokazali u dosadašnjem radu jest da ne znaju kako se vodi država", rekao je Karamarko na 23. obljetnici dubrovačkog HDZ-a. Predsjednik HDZ-a pozvao je sve mlade da se priključe stranci jer je, tvrdi, upravo potencijal HDZ-a u mladim ljudima. Posebno je istaknuo doprinos prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u stvaranju Hrvatske te naglasio kako je vrijeme detuđmanizacije Hrvatske zauvijek prošlo. Potpredsjednica HDZ-a Dubravka Šuica rekla je da vladajuća koalicija u Dubrovniku u protekle tri godine nije napravila ništa.

OSIJEK - Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas kako je stranka Ustavnome sudu podnijela prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Pravilnika o rješavanju stambenih potreba djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) iz 1998. godine. Na konferenciji za novinare Šišljagić je ponovio kako je riječ o Pravilniku temeljem kojeg je Krunoslav Fehir za lažno svjeodčenje, u sudskom postupku protiv utemeljitelja HDSSB-a Branimira Glavaša, od državnog vrha i MUP-a, u vrijeme HDZ-ove Vlade, nagrađen stanom u Poreču. Ocijenio je kako to nije jedini slučaj da su se na ovakav način dijelili stanovi u MUP-u i ostalim dijelovima državnog aparata. Dodao je kako je sporni Pravilnik, iz veljače 1998., i danas na snazi i trebao se objaviti na odgovarajući način, a to je, drži Šišljagić, jedino moguće u Narodnim novinama, kao službenom glasilu RH. Upozorio je kako članak 90. Ustava propisuje da se zakoni i drugi propisi državnih tijela, prije stupanja na snagu, objavljuju u Narodnim novinama, ali da ovaj Pravilnik, temeljem kojeg je Fehir dobio stan na korištenje, "nikada nije objavljen u Narodnim novinama", pa temeljem toga nije ni stupio na snagu.

SPLIT - Suđenje osmorici koje optužnica tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti i pranjem novca u aferi "Brodosplit" oštetili tu tvrku za 4,7 milijuna dolara počinje sutra na Županijskom sudu u Splitu. Županijsko državno odvjetništvo je optužnicu podignulo u listopadu 2010. ali su na nju optuženici uložili prigovor koji je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbacilo u veljači 2011. kada je optužnica postala pravomoćna. Po optužnici za zlouporabu položaja prvooptuženik je Drago Maček, koji je u inkriminirano vrijeme, 2005. i 2006. godine, zastupao njemački Wessels, naručitelja četiriju tankera, drugooptuženi je tadašnji direkotr Brodosplita Goran Vukasović, a trećeoptuženik komercijalist brodogradilišta Ante Luetić. Vukasović i Luetić su, po optužnici, zloporabili položaj i ovlasti, a Maček ih poticao na kazneno djelo. Za kazneno djelo pranja novca osim njih trojice, optuženi su i Mateo Tramontana, Ivica Donkov, Ivan Cesarac, Danijel Nikolić i Hrvoje Matovinović. Afera "Brodosplit" otkrivena je 2006. kada je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca u Brodosplitu. Tadašnja se uprava Brodosplita s Wesselsom, koji je naručio četiri tankera, dogovorila o poslu po cijeni od 51,5 milijuna dolara po tankeru, ali je Vukasović sklopio dodatna pisma kojima se naručitelju vraća 1,9 posto od ugovorene cijene za proviziju.

ZAGREB - U akciji u povodu Martinja, zagrebačka policija je u protekloj noći, od 22 do 6 sati ujutro, na području Zagreba i Zagrebačke županije evidentirala 399 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a od toga se 128 prekršaja odnosilo na vožnju pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja. U policiji ističu da su 24 osobe imale izmjereno više od 1,5 promila alkohola u krivi, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u krvi je 2,52 promila kod muškaraca, te 1,98 promila kod žena. Jedna osoba je zatečena u vožnji pod utjecajem droge. Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) od 9. do 11. studenoga provodi kampanju "Razmisli - Kad piješ, ne vozi", u povodu narodnog običaja krštenja mošta tzv. Martinja. Kako se očekuje povećan broj sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, MUP aktivnosti usmjerava na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola radi sprječavanja prometnih nesreća i njihovih posljedica. Policija nadzire promet u cijeloj Hrvatskoj na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u smislu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

ZAGREB - Nepoznati lopovi proteklog su vikenda iz crkve u Dugom Selu ukrali predmete koji se koriste u vjerskim obredima, a iz autosalona u Susedgradu novi luksuzni mercedes. Lopovi su iskoristili vrijeme Martinja pa su u noći s petka na subotu provalili u crkvu Svetog Martina u Dugom Selu i ukrali pozlaćene kaleže i pusudu za hostiju u vrijednosti između deset i petnaest tisuća kuna. Krađu je policiji prijavio župnik crkve Svetog Martina. Policija je izvijestila i kako je nepoznati lopov sinoć oko 18 sati u Susedgradu provalio u krug autosalona i ukrao mercedes 63 AMG, klase ML, bez registracijskih oznaka, vrijedan oko 375. 000 kuna.

KORČULA - Zatvaranjem hotela Marco Polo i odlaskom posljednje skupine slovenskih turista, u Korčuli je završena ovogodišnja turistička sezona, jedna od najuspješnijih u proteklih 10-ak godina. U prvih deset mjeseci, Korčulu je posjetilo 62.555 turista što je 10 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine kada je ih je bilo 56.666. Ostvareno je 323.967 noćenja ili 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je ostvareno 298.100 turističkih noćenja. Povećanje je zabilježeno u svim vidovima smještaja, a najviše u hotelskom. Kako ističu u turističkoj zajednici i listopad je bio uspješniji od prošlogodišnjeg i ostvareno je 7484 noćenja ili 1300 više nego u listopadu 2011.

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙