FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 10. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Sedamdesetak prosvjednika protiv onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu okupilo se danas s medicinskim maskama na licu te transparentima ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a zatim je njihove predstavnike na razgovor primio ministar Mihael Zmajlović. Prosvjed su organizirali Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) i građanska inicijativa "Kad ako ne sad...Brođani, ne dajte da nas truju". Na transparentima koje su istaknuli prosvjednici pisalo je: "Dajte nam da dišemo", "Volim Brod a još više Brođane" i "Brođane budi kašalj ptica". U razgovoru s predstavnicima prosvjednika, ministar Zmajlović je ponovio kako ih u potpunosti podržava, a Ministarstvo i Vlada rade na rješavanju tog problema koji će, kako očekuje, konačno biti riješen modernizacijom bosanskobrodske rafinerije za dvije godine. "Očekujem podršku BiH, postoje i formalne potvrde da volja postoji", rekao je ministar podsjetivši da je vlasnik rafinerije djelomično krenuo u modernizaciju. U modernizaciju treba uložiti znatan novac i ako se to kroz dvije godine riješi, bit ćemo jako sretni, rekao je ministar. Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak nakon sastanka je rekao kako ministar zapravo nije ništa obećao, da će taj problem trajati još dvije godine.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas kako je izvrgnut brojnim pritiscima i prijetnjama, ali nije konkretizirao tko mu prijeti. "Činjenica je da postoje veliki interesi i određeni pritisci, no, moj posao je takav, ja sam ga prihvatio i znao sam u što ulazim. Nisam se ovdje došao žaliti da mi prijete, nego sam došao raditi posao", rekao je za Hrvatski radio ministar Zmajlović. Ustvrdio je da ga to još više motivira da rješava probleme, da postavlja druga pravila u koja se moraju svi uklopiti bez obzira kakve to posljedice imalo za pojedince. "Što se tiče, ajmo reći mafije, u svim granama gospodarstva imate i različitih anomalija i nisu se rješavale. Nije moje da ja to sad istražujem. To je stvar policije i ostalih institucija. Moje je da postavimo jasna pravila igre", rekao je.

SLAVONSKI BROD - Pokretač Građanske inicijative na facebooku "Kad ako ne sad... Brođani, ne dajte da nas truju" Dalibor Vašarević na današnjoj je konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu podržao prosvjed koji je održan ispred Ministarstva zaštite okoliša zbog onečišćenja zraka iz bosanskobrodske rafinerije, najavljujući mogućnost organiziranja još većeg prosvjeda od onoga 31. listopada. Naš cilj je bio natjerati politiku da radi za nas, a ne mi za njih, rekao je na konferenciji za novinare Dalibor Vašarević koji je odbacio povezanost s bilo kojom politikom. Podsjetio je kako se grupi koja je osnovana na društvenoj mreži krajem listopada u kratkom roku pridružilo oko 10 tisuća članova. Smatramo da smo već nešto postigli, jer su Brod u kratkom vremenu posjetili i nadležni ministar i predsjednik Republike. Dobili smo neka obećanja i vidjet ćemo što će se dogoditi. Ako ne bude konkretnih poteza organizirat ćemo masovniji prosvjed od onog koji se 31. listopada održao na gradskom trgu u Brodu, najavio je Vašarević. Držat ćemo se obećanja predsjednika Josipovića koji je rekao da će stupiti u kontakt s direktorom Rafinerije u Bosanskome Brodu i da ćemo zajedno otići tamo i vidjeti u kojoj je fazi modernizacija“, rekao je Vašarević.

VUKOVAR - Trećim susretom ratnih izvjestitelja Hrvatskog radija i Hrvatske televizije, u Vukovaru je započeo program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu, koji se ove godine održava pod geslom "Vukovaru-ime sveto". U spomen na žrtve agresije na Vukovar 1991. godine, ratni izvjestitelji Hrvatskog radija i televizije položili su vijenac kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari, a potom su u Pastoralnom centru sv. Bono sudjelovali na okruglom stolu o ratnom izvjstiteljstvu. "U agresiji smo se vodili idejom da nas samo istina može spasiti. Međutim, danas smo istinu zaboravili i toliko toga se prešučuje, a stanje je toliko teško da se čovjek ne može maknuti od svojih vlastitih problema, a ne da još brine o tuđim problemima", kazao je predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatskog radija i televizije Darko Dovranić založivši se da u Hrvatskoj "istina ponovno postane glavni kriterij po kojem treba živjeti".

DUBROVNIK - Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić izvijestio je danas novinare o jučerašnjem sastanku s čelnicima zrakoplovne tvrtke Croatia Airlines i s tim u vezi o jeftinijim kartama za Dubrovčane. "Kada je riječ o kartama za Dubrovčane grad Dubrovnik će iz svog proračuna izdvojit tri milijuna kuna, a Croatia Airlines će osigurati 40 tisuća povratnih karata u idućoj godini, odnosno 120 dnevno i to po cijeni koja u jednom smjeru neće prelaziti cijenu 220 kuna", kazao je Vlahušić. Radi se o šest povlaštenih karata godišnje po osobi. Vlahušić je kazao kako se osim o kartama za Dubrovčane razgovaralo i o posebnoj ponudi za ostale hrvatske građane. Govorili smo o vikend kartama za dvije osobe koje bi se odnosile na razdoblje od petka do nedjelje od 28. listopada do 1. travnja, a stajale bi ukupno 800 kuna. Time bi se turistička sezona produžila tijekom zime.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je u organizaciji Američke visoke škole za menadžment i tehnologiju (RIT/ACMT-a) održan turistički simpozij na temu "Turizam i ugostiteljstvo; Novi trendovi u inovacijama, upravljanju ljudskim potencijalima i obrazovanju". Na simpoziju na kojemu su se okupili ugledni domaći i strani turistički stručnjaci, predstavljene su najnovije znanstvene i stručne spoznaje iz područja turizma, hotelijerstva i obrazovanja, s fokusom na uvođenje inovacija i upravljanje ljudskim potencijalima. "Turizam je najveća i najbrže rastuća industrija u svijetu, a Hrvatska ima velike potencijale. Međutim, moramo imati na umu da se ponašanje potrošača značajno promijenilo u proteklih 20 godina te je potrebno ići ukorak s vremenom i pratiti svjetske trendove", istaknuo je Miroslav Dinčić, stručnjak s više od dvadeset godina međunarodnog iskustva na zahtjevnim menadžerskim funkcijama u turizmu.

SPLIT - Petogodišnja djevojčica smrtno je stradala danas popodne u Kaštelima od udara teretnog vlaka na željezničkoj pruzi, doznaje se od splitske policije. Teška željeznička nesreća dogodila se u 16,25 sati nedaleko željezničke stanice u Kaštel Gomilici. Još se ne zna točno na koji je način djevojčica nastradala, a neslužbeno se doznaje da se u blizini igrala sa skupinom djece i u jednom trenutku prije nailaska teretnog vlaka pretrčavala prugu. Vlak ju je udario i teško joj ozlijedio nogu i glavu. Vozilom Hitne pomoći djevojčica je prevezena prema splitskoj bolnici do koje je od težine zadobivenih ozljeda preminula. Policija obavlja očevid o okolnostima i uzrocima stradavanja petogodišnjakinje.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙