FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 10. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

MOSTAR - Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović izjavio je u subotu za banjolučke Nezavisne novine da će se na idućem kongresu najsnažnije bošnjačke Stranke demokratske akcije kandidirati za predsjednika ove stranke, kojoj je na čelu dugi niz godina Sulejman Tihić. "Vrijeme je i za takve odluke. Razgovarat ću s ljudima iz rukovodstva i s terena i procijeniti zajedno s njima što su pravi koraci koji mogu ojačati SDA u ovom turbulentnom momentu", rekao je Izetbegović. Pri tome je odbacio mogućnost da sudjeluje u stvaranju nove stranke u slučaju da ne pobjedi za predsjednika.

MINGORA - Pakistan je u subotu obilježio "Malalin dan" u čast Malale Jusafzaj koja je prije mjesec dana čudom preživjela napad Pokreta pakistanskih talibana (TTP). Učenici škole koju je pohađala pakistanska djevojčica Malala Jusafzaj, koja se zauzima za pravo djevojčica na školovanje a trenutačno se oporavlja u engleskoj bolnici nakon napada talibana, organizirali su u subotu zatvorenu svečanost u njezinu čast, usprkos prijetnjama pobunjenika. Pakistanska vlada je u petak objavila da će više od 3 milijuna siromašne djece u zemlji primati stipendije za osnovno školovanje u iznosu od 2 američka dolara za dijete. Desetci tisuća Britanaca pozvali su vladu da Malalu kandidira za Nobelovu nagradu za mir zbog njezina zauzimanja za školovanje pakistanskih djevojčica.

BEJRUT - Najmanje 20 pripadnika sirijskih snaga sigurnosti ubijeno je u subotu u napadima dvama automobilima-bombama u Derai na jugu Sirije, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). France presse navodi da su vozila eksplodirala u vrtu časničkog kluba a Reuters da se radilo o vojnoj bazi. Sirijska državna televizija objavila je informaciju o eksplozijama na dvije različite lokacije i navela da ima žrtava među civilima i materijalne štete, ne spominjući da se radi o vojnom cilju. Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

BAGDAD - Irak je poništio narudžbu 4,2 milijarde dolara vrijednog oružja od Rusije zbog sumnje na korupciju pri sklapanju ugovora, izjavio je danas u Bagdadu Ali Musavi glasnogovornik iračkog premijera Nurija al-Malikija. "Ugovor je otkazan", izjavio je on za France presse. "Kada se (premijer Nuri) al-Maliki vratio s puta u Rusiji posumnjao je na korupciju pa je donio odluku o preispitivanju ugovora. U tijeku je istraga", dodao je on ne pojašnjavajući protiv koga je pokrenuta istraga. Ugovor o kupovini 30 jurišnih helikoptera Mi-28 i 42 protuzrakoplovna sustava "Pancir-S1" sklopljen je tijekom posjeta Malikija i izaslanstva Rusiji tijekom listopada.

VATIKAN - Na sudu u Vatikanu u tijeku je ročište na kojem bi se trebalo utvrditi je li vatikanski informatičar Claudio Sciarpelletti pomagao Papinu sobaru Paolu Gabrieleu u krađi povjerljivih dokumenata koja je podigla buru u domaćoj i svjetskoj javnosti i koju su mediji prozvali Vatileaks. Na tom drugom ročištu u drugom javnom sudskom postupku u zadnjih pet tjedana u papinskoj državici Sciarpelleti (48), koji je oženjen, talijanski je državljanin, nije kažnjavan i optužen je za pomaganje sobaru, trebao bi popodne doznati kakva ga sudbina očekuje. Suđenje je počelo u ponedjeljak pod predsjedanjem sudca Giuseppea Dalla Torrea koji je predsjedao i u suđenju Gabrieleu. Suđenje prati tek deset novinara, bez fotografa i televizijskih kamera, radi poštovanja privatnosti optuženika.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙