FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 10. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30s ati.

LJUBLJANA - Na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Sloveniji na kojima nastupaju tri kandidata još neće biti poznat izborni pobjednik, pa će biti potreban drugi krug, a bivši premijer Borut Pahor smanjio je zaostatak za aktualnim predsjednikom Danilom Tuerkom, pokazale su zadnje ankete pred početak izborne šutnje u petak u 24 sata. Prema zadnjoj telefonskoj anketi ljubljanskog "Dela" metodom kontinuiranog praćenja raspoloženja birača za Tuerka bi moglo glasovati 44, a za Pahora 33 posto birača, ali bi razlika zbog trenda rasta potpore bivšem premijeru i padanja trenda sadašnjem predsjedniku mogla biti i znatno manja. Ankete najavljuju da će na izbore izaći 50 do 60 posto birača.

PARIZ - Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i njemački Guido Westerwelle pozivaju Europsku uniju da podupre "raspoređivanje međunarodnih snaga u Maliju", u napisu koji je u subotu objavio francuski dnevni list Le Figaro. "Zbog iznimno teškog stanja" na sjeveru Malija "mislimo da je dobro da EU podupre raspoređivanje i djelovanje međunarodnih snaga u Maliju", pišu dvojica ministara istaknuvši da je stanje u toj zemlji "velik izazov za sigurnost i stabilnost na području Sahare i čitave Afrike te za sigurnost Europe". Ministri obrane i vanjskih poslova petnaest članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) trebaju potvrditi plan glavnih zapovjednika vojnih stožera tih zemalja koji će se u nedjelju na summitu u Abudži podastrijeti predsjednicima država i vlada zapadnoafričkih zemalja.

YANGON - Teretni vlak koji je prevozio naftu iskočio je iz tračnica i zapalio se na sjeverozapadu Mijanmara, pri čemu je poginulo 25 ljudi a 62 je ozlijeđeno, uglavnom seljani koji su htjeli skupiti prolivenu naftu, izvijestilo je ministarstvo informiranja na svojoj mrežnoj stranici. Dvije cisterne u željezničkoj kompoziciji prevrnule su se nakon iskakanja vagona a mještane koji su htjeli skupiti naftu zahvatila je vatra, javlja ministarstvo. Devedeset tri osobe su primljene u bolnicu, većinom u gradu Kantbaluu, u pokrajini Sagaingu, uz granicu s Indijom. "Mislim da broj žrtava neće rasti. Osobe koje je zahvatila vatra umrle su na licu mjesta", rekao je policijski načelnik u Kantbaluu u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse.

DIYARBAKIR - Sedamnaest pripadnika turskih snaga sigurnosti je poginulo u padu helikoptera koji se u subotu srušio u jugoistočnom dijelu Turske zbog lošeg vremena, objavile su lokalne vlasti. Helikopter tipa Sikorsky se srušio na planini Herekol, u provinciji Sirt, rekao je guverner te provincije Ahmet Aydin. Poginuli su pripadali posebnim snagama turske žandarmerije.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙