FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi ukazuju na oporavak tržišta

Autor: scvi
NEW YORK, 8. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su ojačali, ukazujući na oporavak cijena dionica na Wall Streetu nakon oštrih gubitaka jučerašnjih gubitaka.

Terminski Dow Jones indeks bio u oko 14,00 sati na dobitku 22 boda, a tehnološki Nasdaq 9 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 bio je u plusu 4,8 bodova, te je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

U srijedu su američki burzovni indeksi potonuli više od dva posto, jer su nakon predsjedničkih izbora investitori usmjerili pozornost na prijeteću 'fiskalnu liticu' u SAD-u, i europske gospodarske probleme.

No, danas je dio investitora sklon povoljnoj kupnji dionica nakon jučerašnje oštre korekcije cijena naniže, zbog koje je S&P oslabio na najnižu razinu od početka lipnja, a Dow Jones od početka kolovoza.

Ipak, analitičari ističu da je potencijal za rast cijena dionica ograničen sve dok se ne riješi problem 'fiskalne litice'.

To automatsko smanjenje proračunskih rashoda i ukidanje poreznih olakšica, ukupne vrijednosti oko 600 milijardi dolara, koje bi moglo bi uvesti američko gospodarstvo u recesiju, ako do kraja ove godine Kongres ne usuglasi bolje rješenje.

Za nove smjernice investitori čekaju današnju objavu podatka o tjednoj nezaposlenosti. Ekonomisti procjenjuju da je broj Amerikanaca koji su prošloga tjedna ostali bez posla porastao za 7.000 u odnosu na tjedan ranije, te da će ukupno iznositi 370.999.

Očekuje i objava podataka o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni.

I na europskim burzama najvažniji indeksi oporavljaju se nakon jučerašnjeg oštrog pada, tako da su trenutno pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX u plusu između 0,30 i 0,54 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙