FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi napredak po pitanju španjolskog zahtjeva za pomoći zakočio uzlet eura

Autor: vmom
LONDON, 19. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u petak na međunarodnim deviznim tržištima povukao s najviše razine u mjesec dana prema dolaru, jer je potražnju za zajedničkom valutom prigušio izostali napredak u pogledu predaje španjolskog zahtjeva za međunarodnim paketom pomoći.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,2 posto, na 1,3045 dolara, čime se dodatno udaljio od 1,3140 dolara, najviše razine od sredine rujna na koju se popeo u srijedu.

Jedinstvenom europskom valutom trgovalo se i po 103,33 jena, čime se također spustila s nove najviše razine u pet mjeseci od 104,145 jena koju je zabilježila dan ranije.

Dolar je pak blago oslabio prema jenu, na 79,18 jena, no drži se i dalje nedaleko najviše razine u dva mjeseca od 79,47 jena, na koju se popeo u četvrtak.

Ovotjedni uzlet eura podršku je crpio od očekivanja da će Madrid uskoro službeno zatražiti pomoć, a nakratko su kružile i priče da bi do toga moglo doći već na ovotjednom summitu čelnika Europske unije u Bruxellesu.

Španjolski premijer Mariano Rajoy u petak je kazao da još nije donesena odluka o traženju pomoći. U takvim okolnostima euro se nastavio kretati unutar uobičajenog raspona u posljednjih mjesec dana od 1,28 do 1,3170 dolara.

"Iz kratkoročne perspektive gledano, mogli bismo svjedočiti blažoj konsolidaciji eura u idućih desetak dana", kazao je Kiran Kowshik, valutni strateg u francuskoj banci BNP Paribas.

Od poticajnih vijesti za euro izdvaja se europski summit u Bruxellesu na kojem su čelnici EU-a učinili korak dalje ka uspostavi jedinstvenog nadzora bankovnog sektora u eurozoni, premda nisu iznosili pojedinosti o tome kako će sustav funkcionirati.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je ipak da će biti potrebno dulje vrijeme da bi se novi sustav razvio.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙