FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na najvišoj razini u mjesec dana prema dolaru

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 17. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio najvišu razinu u mjesec dana prema dolaru, poduprt odlukom Moody'sa o potvrđivanju važećeg kreditnog rejtinga Španjolske i rastućim očekivanjima da će Madrid idući mjesec zatražiti pomoć.

Euro je tako prema dolaru ojačao 0,6 posto, na 1,3128 dolara, što je njegova najviša razina od sredine rujna.

Zabilježio je nakratko i najvišu razinu u mjesec dana prema jenu, da bi se potom stabilizirao na 103,33 jena, što znači da je na dobitku 0,4 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,24 posto, i njime se trgovalo po 78,68 jena.

Budno iščekivana odluka agencije Moody's o španjolskom kreditnom rejtingu umirila je strahove ulagača da bi rejting posrnule članice eurozone mogao biti snižen na status 'bezvrijedno'. Rejting joj je ipak potvrđen na 'Baa3', no uz negativnu prognozu.

Ta vijest pomogla je sniziti troškove zaduživanja Madrida na današnjoj aukciji i pružila je podršku jedinstvenoj europskoj valuti.

"Moody's je potvrdio španjolski kreditni rejting 'Baa3' uz negativnu prognozu, umirivši strahove da će kreditni rejting biti snižen na status 'bezvrijedan' koji ne preporuča ulaganja, osim u spekulativne svrhe", kazao je glavni valutni strateg u banci Scotiabank Camilla Sutton.

Podršku euru posljednjih tjedana pružaju nagađanja o mogućoj skoroj predaji službenog zahtjeva za pomoći, čime bi se uklonile prepreke za početak kupovina španjolskih državnih obveznica koje je najavila Europska središnja banka (ECB) s ciljem da pomogne sniženju troškova zaduživanja prezadužene zemlje. Priče i o mogućoj kreditnoj liniji za Madrid također su išle u korist euru.

Većina tržišnih sudionika ipak je na oprezu i nije sklona podupirati euro iznad 1,32 dolara dok Madrid ne zatraži pomoć.

"Poticajno je to da je Španjolska izbjegla snižavanje rejtinga, no veći pokretač su ojačana očekivanja da će Madrid uskoro zatražiti neki vid financijske pomoći od Europe", kazao je Lee Hardman, valutni ekonomist u Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Još uvijek se ne zna kada će Španjolska predati službeni zahtjev za pomoći.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙