FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blizu najviše razine u mjesec dana prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 18. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima zadržao blizu najviše razine u mjesec dana prema dolaru a nakratko je dosegnuo i najvišu razinu u pet mjeseci prema jenu, zahvaljujući snažnoj potražnji za španjolskim državnim obveznicama i jačanju optimizma u pogledu globalnog gospodarstva.

Tečaj eura prema dolaru ostao je više-manje stabilan u odnosu na prethodno zatvaranje i jedinstvenom se valutom trgovalo po 1,3104 dolara. Drži se tako blizu najviše razine u mjesec dana od 1,3140 dolara, na koju se popeo u srijedu.

Euro je pak prema jenu nakratko poskočio na 104,07 jena, najvišu razinu od početka svibnja.

I dolar je prema jenu bio na dobitku, zabilježivši novu najvišu razinu u zadnja dva mjeseca od 79,37 jena.

Poticajna vijest za euro stigla je danas s aukcije španjolskih obveznica na kojoj je Madrid namaknuo veći iznos od prvotno planiranog, i uz niže troškove zaduživanja. Smirivanju napetosti na tržištima pomogla je ovotjedna odluka agencije Moody's o zadržavanju važećeg rejtinga Španjolske, jedan stupanj iznad statusa 'bezvrijedno'.

Sada bi euro, po ocjeni analitičara, mogao ciljati tečaj od 1,31729 dolara, najvišu razinu u četiri mjeseca na koju se popeo 17. rujna.

"Euro ide uzlaznom putanjom, a sada je jedino pitanje hoće li ići iznad prethodne višemjesečne rekordne razine. Probije li 1,3180 dolara, to će biti ključna razina," kazao je Geoff Kendrick, valutni analitičar u banci Nomura.

"Iduća razina koju bi mogao dosegnuti bila bi 1,33 dolara već idući tjedan, nakon što prođu regionalni izbori u Španjolskoj", dodao je.

Ulagači i dalje očekuju da će Španjolska idućih tjedana zatražiti pomoć, nakon čega bi Europska središnja banka (ECB) mogla početi kupovati obveznice prezadužene članice, što će zasigurno dati podršku zajedničkoj valuti.

Uzlet eura donekle su prigušile današnje izjave njemačke kancelarke Angele Merkel da ne treba žuriti s davanjem ECB-u novih ovlasti za nadzor bankovnog sustava prije ciljanog datuma u siječnju 2013. godine.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙