FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

OMIŠ/DUGOPOLJE - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio je danas kako će do kraja listopada biti objavljeni rezultati investicija sa stanjem početkom listopada, a do kraja godine očekuje ubrzanje investicija pa bi one za 20 posto premašile prošlogodišnje. U zadnjem ovogodišnjem tromjesečju imat ćemo znatno ubrzanje investicija. Planove investicija u svim javnim tvrtkama digli smo za 50 posto u odnosu na prošlu godinu, a očekujemo realizaciju tih planova od 80 posto prosječno, pa nije teško izračunati da bi investicije bile za oko 20 posto veće nego prošle godine. To su, ovog trenutka naše realne procjene, rekao je Čačić odgovarajući na novinarska pitanja tijekom današnjeg posjeta vjetroelektrani na Pometenom brdu kod Dugopolja i Hidroelektrani Zakučac kod Omiša. Čačić je najavio kako će do kraja listopada biti objavljeni rezultati investicija u razdoblju do 1. listopada te se očekuje da će rezultat u tom razdoblju biti 30 do 35 posto planiranih ukupnih ovogodišnjih investicija. Čačić je također najavio da će ovih dana biti potpisan ugovor sa samoborskim DIV-om o privatizaciji Brodosplita, rekavši kako to više nije "otvoreno pitanje".

ZAGREB - Iduća godina bit će izuzetno teška s velikom brojem nezaposlenih, početak otvaranja novih radnih mjesta treba očekivati tek negdje sredinom godine, no Vlada je na to spremna te će u proračunu osigurati veća sredstva za mjere aktivne politike zapošljavanja, poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić s današnje tematske sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Iduće godine Hrvatski zavod za zapošljavanje počet će s novim načinom rada u kojem će postati "tihim partnerom" svima koji krenu u poduzetničke vode, u proces samozapošljavanja, a i dodatno će se povećati broj javnih radova, najavio je Mrsić. Ministarstvo rada će zajedno sa socijalnim partnerima, u sklopu Nacionalnog programa reformi koji kreće s ulaskom u EU 1. srpnja, izraditi nove mjere zapošljavanja koje će biti dizajnirane prema potrebama mladih, dugotrajno nezaposlenih, osoba s invaliditetom i sl. Predstavnik sindikata u GSV-u Krešimir Sever upozorio je na sve gori odnos broja zaposlenih i umirovljenika, jer trenutno na 1,5 milijuna zaposlenih dolazi 1,2 milijuna umirovljenika, a kada tome dodamo najnovije podatke o 320.480 osoba na burzi rada pokazuje se da imamo više nezaposlenih i umirovljenika nego onih koji uplaćuju doprinose za osiguranje. Ocijenio je da se Hrvatska u razdoblju krize nije dovoljno orijentirala na očuvanje postojećih radnih mjesta, zbog čega je od 2008. dosad zatvoreno oko 130.000 radnih mjesta u realnom sektoru.

OMIŠ - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić posjetio je danas hidroelektranu (HE) Zakučac, kod Omiša, u čiju se rekonstrukciju planira investirati oko milijardu kuna. HE Zakučac je najveći energetski objekt kojeg Hrvatska ima, njena je snaga 486 megavata (MW), a rekonstrukcijom će snaga biti povećana za još 52 MW. Oprema te elektrane je zastrajela te se mora ići u njenu rekonstrukciju, a u travnju ove godine zatvorili smo financijsku konstrukciju od oko milijardu kuna za njenu rekonstrukciju, kazao je Čačić nakon obilaska HE Zakučac. Planirani rok za dovršetak rekonstrukcije četiri proizvodne jedinice je 2015. godina, a prva proizvodna jedinica A biti će dovršena do kraja ove godine. Čačić ističe kako je na rekonstrukciji HE Zakučac angažirana 21 tvrtka, a udio domaćeg gospodarstva, domaće opreme i pameti je više od 85 posto. Ovo je primjer kako se na vrlo isplativ način može angažirati hrvatsko gospodarstvo, naglasio je. Osim rekonstrukcije HE Zakučac, napomenuo je, istodobno se odvija i rekonstrukcija HE Dubrovnik 1, priprema se i rekonstrukcija HE Senja, a za dvije godine bi trebala početi i rekonstrukcija HE Varaždin. Najavio je i kako će HEP u idućih nekoliko dana izići s izdanjem obveznica, što će biti podloga za nova ulaganja u proizvodne kapacitete.

DUGOPOLJE - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić posjetio je danas Končarovu vjetroelektranu Končara EI na Pometenom brdu kod Dugopolja, projektu čiji se završetak očekuje krajem ove godine. Ukupna će snaga te vjetroelektrane biti 17,5 megavata. Na Pometenom brdu se sada stvara prostor i za projekt iz sunčeve energije, snage 20 megavata, istaknuo je Čačić i napomenuo kako bi taj projekt mogao biti realiziran u roku od 18 mjeseci. Prostor Pometenog brda, po njegovim riječima, pogodan je za razvoj više projekata. "Razgovarao sam s predsjednicima uprava HEP-a i Končara i u najkraćem roku ponudit ćemo građanima da sudjeluju s ulaganjima od 1.000 do 10. 000 eura po obitelji u nekom od projekata na tom prostoru, s garantiranim mogućnostima otkupa na, recimo, razini 6 posto ili 7 posto godišnjeg prinosa. Godišnji prinosi će biti okvirno iznad 10 posto, ali ako netko želi svoj uloženi kapital vratiti imat će garantirani ulog što sada nema nigdje, a ovdje će ga imati", kazao je Čačić dodajući kako će u takvim projektima sudjelovati i fondovi. Končareva vjetroelektrana hrvatski je projekt, vjetroagregati su rezultat razvoja i znanja stručnjaka grupe Končar, a u njihovoj proizvodnji postignut je udio domaćih komponenti veći od 80 posto, istaknuo je predsjednik Uprave Končara Darinko Bago.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zadovoljan je što novi Ovršni zakon omogućuje izravnu naplatu tražbina radnika putem Fine, ali upozorava da radnici unatoč ovrsi neće moći do svojih plaća, naknada plaća ili otpremnina kad je žiro račun poslodavca blokiran, priopćio je danas SSSH. Mogućnošću naplate u Fini učinjen je korak naprijed i ušteđeno vrijeme koje se do sada trošilo pred sudom za dobivanje rješenja o ovrsi, za što je trebalo i do godinu dana. Stoga SSSH izražava zadovoljstvo donijetim zakonom, no on ne rješava najučestaliji problem blokiranog računa. Za SSSH je problematična i obveza poslodavca o izdavanju obračuna plaće, naknade plaće i otpremnine, jer je nerijetka praksa poslodavaca odbijanje ispunjenja te zakonske obveze. Time se problem dodatno komplicira jer nameće potrebu uključivanja Državnog inspektorata u cijeli postupak. Prema novom Ovršnom zakonu omogućena je izvansudska ovrha naplate radničkih tražbina samo na temelju obračuna poslodavca. Nakon predaje obračuna Fini poslodavac ima rok od 30 dana da sudski ospori takvu naplatu, a ne uspije li Fina izdaje nalog za prijenos zaplijenjenih sredstava na račun radnika.

ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) postiže snažne poslovne rezultate i rast kredita uoči prodaje većinskog udjela države u svom vlasništvu, kazao je predsjednik bančine Uprave Čedo Maletić u danas objavljenom razgovoru za agenciju Reuters. Maletić je rekao da je HPB u 2011. godini ostvario neto dobit od 88 milijuna kuna, čime je postignut zaokret u poslovanju s obzirom na neto gubitak od gotovo 450 milijuna kuna, koji je ta banka zabilježila dvije godine ranije. HPB je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci imao neto dobit od 61 milijun kuna, a očekuju nastavak postojećeg pozitivnog trenda u poslovanju. Hrvatska Vlada želi prodati vlasnički udio od 51,46 posto u HPB-u, koji drži 4,1 posto udjela na domaćem bankarskom tržištu, čime želi pomoći proračunu i osigurati svjež kapital samoj banci. Natječaj za imenovanje konzultanata u privatizaciji zatvara se 29. listopada. Maletić je izjavio da je kapitalno ojačavanje banci potrebno radi daljnje ekspanzije. Najveći prostor za bančin rast vidi u sektoru poslovanja s građanima. HPB-ov daljnji potencijal vidi i u postojećem strateškom partnerstvu s državnom poštom sa prodajnim kanalima preko više od 1.000 poštanskih ureda.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze tjedan su započeli s porastima, Crobex je danas povećan za 0,15 posto, na 1.750,77 bodova, dok je Crobex10 porastao za 0,29 posto, na 974,48 bodova, a dobitnica dana je dionica Đuro Đaković Holdinga sa rastom cijene od gotovo 11 posto. Redovni promet Burze iznosio je 10,6 milijuna kuna. Najveći je promet ostvarila dionica Đuro Đaković Holdinga, od 1,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 10,78 posto, na 75,34 kune. Takav skok cijene uslijedio je nakon što je u petak objavljeno da je Đaković potpisao ugovor s norveškim Kongsbergom o razvoju i komercijalizaciji daljinski upravljane 30 milimetarske oružne stanice. Dionicom HT-a danas se trgovalo za 1,5 milijuna kuna, uz nepromijenjenu cijenu od 210 kuna. Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle pala je za 0,35 posto, na 1.269,50 kuna, s prometom od 665,4 tisuće kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙