FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 6. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati:

MOSTAR - Županijski hercegovačko-neretvanski sud u Mostaru osudio je u ponedjeljak na šestogodišnju kaznu zatvora bivšeg pripadnika bošnjačke Armije BiH Sabita Škampu zbog ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima tijekom 1993. godine u sjeverenom dijelu Hercegovine. U presudi se navodi da je Škampo, sudjelujući u napadu 44. Brdske brigade Četvrtog korpusa Armije BiH 28. srpnja 1993. godine na mjesto Doljani u općini Jablanica ispalio tromblonsku minu na obiteljsku kuću od čijih je posljedica peminuo njezin vlasnik Ivan Žarić. Predsjedavajući Sudskog vijeća županijskog suda sjedištem u Mostaru Hamo Kebo je ocijenio da je županijski državno odvjetništvo dokazalo krivnju pripadnika Armije BiH. Presuda suda u Mostaru je nepravomoćna i ostoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

WASHINGTON - S više od 90 milijuna Amerikanaca koje se očekuje na biralištima u utorak, izborni dužnosnici se pripremaju za "savršenu oluju" niza izbornih problema koji bi mogli rezultirati napetim sučeljavanjima na biračkim mjestima i sudskim tužbama zbog izbornih nepravilnosti, izvještava u ponedjeljak američka TV mreža NBC News. Popis aktualnih i potencijalnih problema neuobičajeno je dug ove godine, a u rasponu je od zabrinutosti zbog kvarova digitalnih aparata za glasanje, do zbrke oko novih propisa koji uređuju identifikaciju birača i prijevremeno glasovanje. Pored toga, kod tijesnog glasovanja kao što se sada očekuje, pobjednik predsjedničkih izbora možda se neće znati danima, ako ne i tjednima nakon izbornog dana, predviđa John Fund, bivši urednik Wall Street Journala.

WASHINGTON - Dio američkih medija je dan uoči predsjedničkih izbora objavio prognoze izbornih rezultata, dobijene ne temelju posljednjih anketa na nacionalnoj razinu i u tzv. državama-bojištima, prema kojima predsjednik Barack Obama osvaja drugi mandat s više od 270 elektorskih glasova i tek neznatnom većinom ukupnih glasova birača. Američki javni radio NPR u blogu posvećenom izborima predviđa da Obama osvaja drugi mandat s apsolutnom većinom od 277 elektorskih glasova dok republikanski izazivač Mitt Romney dobija 261. Obama prema toj prognozi osvaja Iowu, Nevadu i Ohio a Romney - Colorado, Floridu, New Hampshire i Virginiju. The New York Times u svom izbornom blogu FiveThirtyEight, nazvanom po 538 članova Elektorskog kolegija, prognozira da Obama osvaja 307 elektorskih glasova prema 231 za Romneyja, uz 50,6 posto ukupnih glasova birača, prema 48,5 posto za Romneyja.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić zatražio je u ponedjeljak od država članica Europske unije (EU) više povjerenja za svoju vladu i ocijenio da napredak u dijalogu Beograda i Prištine trebaju slijediti i pomaci Srbije na putu eurointegracija. Kako su izvjestili beogradski mediji, Dačić je danas u Rimu nakon sastanka sa italijanskim šefom diplomacije Giuliom Terziem, ocijenio da je dobro što u dijalogu Beograda i Prištine prvi put nema nametanja i podsjetio da se dijalog nastavlja za dva dana u Bruxellesu, kad će se ponovno sastati s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem. Srbijanski je premijer istaknuo kako "Srbija želi biti dio Europe i brzo ući u EU". Glede odnosa u regiji, Dačić je rekao da će Srbija biti faktor stabilnosti i mira.

KUVAJT - Emir Kuvajta šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah kritizirao je u ponedjeljak oporbu i rekao da je organizirala ilegalne manifestacije koje su prerasle u nasilje i pozvao je na dijalog kako bi se riješila kriza nastala nakon uvođenja amandmana na izborni zakon. On je optužio oporbu da je organizirala novi skup nakon tri velike manifestacije, tijekom kojih je ranjeno 150 sudionika i 24 policajca. Oporba u kojoj se nalaze islamisti, nacionalisti i liberali kritiziraju amandman na izborni zakon, koji, kako tvrde, potiče manipulacije rezultatima prijevremenih izbora predviđenih za 1. prosinca. Šeik Sabah je potvrdio je prema ustavu nalog dan vladi da dopuni izborni zakon dio njegovih ovlasti, dok oporba drži da nije u ovlasti emira da modificira izborni zakon prije izbora.

JERUZALEM - Zalutali meci sa sirijskog dijela Golanske visoravni pogodili su jedno izraelsko vojno vozilo na okupiranom dijelu Golana, rekao je glasnogovornik izraelske vojske. "Vojno vozilo na Golanu pogođeno je sirijskim mecima. Čini se da je riječ o zalutalim mecima, a nitko nije ozlijeđen", rekao je isti izvor. "Incident se dogodio u središnjem dijelu visoravni nedaleko od crte razdvajanja", dodao je, napomenuvši da vojska nije poduzimala ikakve korake nakon tog događaja. Tri sirijska tenka ušla su u subotu u demilitariziranu zonu na Golanskoj visoravni između Izraela i Sirije, pa je izraelska vojska uložila prigovor snagama UN-a na tom području.

MEXICO CITY - Vodeća gospodarstva svijeta dat će sama sebi više slobode u ostvarivanju cilja rezanja proračunskih deficita i neće riskirati pogoršanje stanja u mnogim zemljama, ponajviše u Sjedinjenim Državama, objavio je u ponedjeljak Reuters. Skupina G20 izrazila je zabrinutost da bi njezin cilj, da napredna gospodarstva do kraja iduće godine prepolove proračunski deficit, mogao naškoditi globalnoj ekonomiji koja je ionako u problemima. "Potrudit ćemo se da brzina fiskalne konsolidacije bude takva da podupire rast", kaže se u nacrtu priopćenja koje su napisali vodeći financijski dužnosnici zemalja G20 na sastanku u Meksiku. Jedan europski dužnosnik rekao je da bi ta fleksibilnost mogla doći u obliku manje strogog definiranja javnoga duga, tako da se nekim zemljama dopusti da isključe trošak recesije - više troškove za socijalnu pomoć i nezaposlenost te manje prihode od poreza.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙