FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 3. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Poznato je da se u Velikoj Britaniji drukčije gleda na Europu pa i na pridruživanje pojedinih zemalja, rekao je u subotu hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirajući tvrdnje kako nakon njemačkih kritika o hrvatskoj nespremnosti za ulazak u EU iste ocjene dolaze i iz Velike Britanije. "To što se to kod nas naglašava nije službena britanska politika, oni nas podupiru. Krenuo je postupak ratifikacije i tu ne očekujem problem. Nemojmo mi više od drugih potencirati neke glasove koji su možda manje skloni Hrvatskoj", izjavio je predsjednik Josipović za HTV u stanci Nacionalnog foruma za europsku Hrvatsku u Državnom arhivu Hrvatske. Velika Britanija potpuno podržava Hrvatsku na putu za EU, rekla je za Hrvatski radio ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, dodajući da je to potvrdio i njezin nedavni službeni posjet Londonu. Najnovija nagađanja o tome da je proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Velikoj Britaniji naišao na probleme ministrica tumači kao dio unutarnjopolitičkih nadmetanja.

ZAGREB - Ruska tvrtka za proizvodnju plina Gazprom potpisala je s Mađarskom ugovor o gradnji zajedničkog projekta plinovoda Južni tok kroz tu zemlju, čime je potvrđeno da glavna ruta neće ići kroz Hrvatsku. Zamjenik predsjednika uprave Gazproma Aleksander Medvedev potpisao je u srijedu taj ugovor s Csabom Bajijem, predsjednikom i glavnim direktorom mađarske plinske kompanije MVM, objavio je Gazprom. Potpisnice su odobrile konačni investicijski plan gradnje mađarske trase plinovoda u dužini od 229 kilometara, a mađarska je strana objavila da plinovodu daje status projekta od državne važnosti. Hrvatski su mediji prije nekoliko mjeseci javljali kako se očekuje ruska odluka o Južnom toku, te da su hrvatski izgledi da dobije tranzitni pravac Južnog toka 50:50 s Mađarskom, jer bi, navodno, hrvatski tranzitni pravac bio znatno kraći, čime bi se cijena gradnje smanjila.

DAMASK - Sirijski provladin list As-Saoura u subotu je isključio bilo kakve pregovore sa Sirijskim nacionalnim vijećem (SNC), vodećom oporbenom grupacijom prema režimu Bašara al Asada, nazvavši njegove članove grupom plaćenika. "Izjave Hillary Clinton o Sirijskom nacionalnom vijeću nisu ništa novo. Svi znaju da je na njih utjecalo tisuće cionista u Washingtonu, Ankari, Dohi i u Rijadu te da ono ne predstavlja niti će ikad predstavljati ijednog časnog Sirijca koji se protivi politici agresije i okupaciji", piše As-Saoura. SAD je u petak odbacio optužbe Nacionalnog vijeća koji mu predbacuje da ga želi preurediti po svome nakon izjava američke državne tajnice Clinton koja je pozvala glavnu koaliciju sirijske oporbe u egzilu da se proširi te da se angažira na predstavljanju svih sirijskih državljana.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙