FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 3. studenog 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

NEW YORK - Slavni maraton u New Yorku, koji se trebao održati u nedjelju, konačno je otkazan nakon velike polemike, dok se grad i susjedni New Jersey teško oporavljaju od uragana Sandy. Nakon što se cijelog dana suprotstavljao, Michael Bloomberg konačno je u petak navečer otkazao maraton, popuštajući prosvjednicima koji su u tome vidjeli uvredu stradalima i žrtvama Sandy - oluje u kojoj je poginulo najmanje 95 osoba u SAD i Kanadi, od kojih 41 u New Yorku. Približno 47.000 trkača iz cijelog svijeta, s unaprijed plaćenim troškovima, trebalo je u nedjelju krenuti preko poznatog mosta Verrazzano. Što se tiče struje, stanje je znatno poboljšano u gradu. Con Edison, lokalni distributer, objavio je u petak da je ponovno priključio 100.000 pretplatnika na jugu Manhattana, što je prvi stvarni napredak u tom dijelu gradu nakon prolaza Sandy u ponedjeljak. No, deseci tisuća pretplatnika u subotu ujutro još je bilo bez struje u gradu. Neki dijelovi grada dobit će struju tek 11. studenoga. Vozačima koji satima čekaju ispred otvorenih benzinskih crpki, Bloomberg je obećao poboljšanje. Naftovod koji opskrbljuje New York trebao bi početi dopremati gorivo na pumpe a brod blokiran u luci sa 64.000 barela nafte ponovno je stavljen u funkciju. Telekomunikacijski operateri i dalje imaju poteškoća u pokrivanju najpogođenijih zona. Prema drugoj tvrtki na tržištu, Verizon, popravak šteta "mogao bi potrajati". Glede prijevoza, autobusi voze normalno a podzemna željeznica i vlakovi u predgrađima postepeno se puštaju u promet. No, podzemna željeznica koja obično prevozi 5,5 milijuna putnika dnevno ne prometuje još uvijek na svim trasama.

LOS ANGELES - Legendarni glumac Clint Eastwood tvrdi da Hollywood nije demokratsko uporište kao što to svi zamišljaju, ali činjenice govore same za sebe te je George Clooney samo jedna od brojnih velikih zvijezda koje podržavaju Baracka Obamu u utrci za predsjednika. Nezaboravni Prljavi Harry ponovio je svoju podršku Mittu Romneyju prošlog tjedna, ustvrdivši: "Ne ostaje puno vremena. Naša je zemlja u pitanju". Jedan je od rijetkih, međutim, koji brani republikanskog kandidata dok Barack Obama uživa u podršci Georgea Clooneyja, Roberta de Nira, Samuela L. Jacksona, Scarlett Johansson, Leonarda diCaprija, Morgana Freeemana i Roberta Redforda, a to su tek neka imena s duge liste. "Holivudski glumci i dalje su na demokratskoj strani", objašnjava Steven Ross, profesor sa Sveučilišta Južne Kalifornije i autor knjige o političkom angažmanu u Hollywoodu. Clint Eastwood ustvrdio je suprotno u svojem govoru u Tampi, neposredno prije Romneyjeva izlaska na pozornicu. S druge strane, George Clooney rado ističe svoju opredijeljenost, pa je tako u svibnju u svojem domu priredio gala večeru za skupljanje sredstava za Obamu. U organizaciji vlasnika DreamWorks Animation Jeffreyja Katzenberga, na večeri je skupljeno 15 milijuna dolara, a prisustvovali su joj Barbra Streisand, Robert Downey Jr. i Jack Black.

BEJRUT - Sirijski ustanici napali su zračnu bazu i vojnu zračnu luku u subotu u području Idleba, na sjeverozapadu, i zauzeli vladine zgrade u predgrađu Damaska, nakon sukoba u kojima je smrtno stradao 21 vojnik, izvješćuju militanti i sirijska nevladina organizacija. U pokrajini Idleb, "ustanici su na nekoliko sati preuzeli nadzor nad bazom zračne obrane Duile po završetku žestokih sukoba u kojima je ranjeno osam ustanika a ubijen časnik lojalističkih postrojbi", izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Domogli su se oružja i streljiva prije nego su se povukli kad je zrakoplovstvo počelo bombardirati sektor, istaknula je ta organizacija. U istoj pokrajini Opservatorij je ustvrdio "žestoke sukobe" blizu zračne luke Taftanaz, objavivši da su ustanici željeli zauzeti tu bazu iz koje polijeću zrakoplovi koji bombardiraju okolne gradove. Pokret militanata na terenu, Opće povjerenstvo sirijske revolucije, izvijestilo je "o početku operacije oslobađanja vojne zračne luke Taftanaz". U Dumi, 13 kilometara sjeveroistočno od Damaska, "ustanici su u petak preuzeli nadzor nad policijskom postajom, zgradom općine i bolnicom u rukama režimskih postrojbi", javlja Opservatorij i ističe da je u žestokim sukobima smrtno stradao najmanje 21 vojnik.

ZAGREB - Predsjednik Crnogorske akademije znanosti i umjetnosti (CANU) Momir Đurović iznio je prošlog tjedna na sastanku s makedonskim kolegom Vladom Kambovskim niz oštrih ocjena na račun Crne Gore, nazvavši svoju zemlju "staljinističkom", "nedemokratskom" i "neciviliziranom", te zaključivši da ona kao takva uopće ne može i ne treba postojati, piše u subotu crnogorski list Pobjeda. Te ocjene Đurović je iznio 25. listopada u Skoplju, na službenom ručku na koji ga je pozvao predsjednik Makedonske akademije znanosti i umjetnosti (MANU) Vlado Kambovski, a treća osoba za stolom bio je veleposlanik Crne Gore u Makedoniji Dušan Mrdović. Tijekom ručka iznesen je niz teških optužbi na račun Crne Gore, o čemu je veleposlanik Mrdović pod oznakom povjerljivo izvijestio Podgoricu. U crnogorskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija službeno je potvrđeno Pobjedi da postoji diplomatska poruka veleposlanika Mrdovića, čiji je sadržaj incidentni sastanak s Đurovićem, ali nikakva bliža informacija o tome nije dana. Po nekim izvorima, Đurović je govorio o Crnoj Gori "na način da je prema svemu što je crnogorsko bio negativan". "Spominjao je imena visokih crnogorskih dužnosnika govoreći o njima negativno, nepristojno, nemoralno i nekulturno", navodi Pobjeda svoj izvor. Drugi izvor kaže da je spominjao predsjednika države Filipa Vujanovića, bivšeg ministra vanjskih poslova i europskih integracija Milana Roćena i ministricu znanosti Sanju Vlahović. Veleposlanik Mrdović se navodno zahvalio i napustio ručak. Ni veleposlanik Mrdović ni predsjednik MANU nisu željeli komentirati incident, dodaje Pobjeda.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙