FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Izmjenama Zakona o trošarinama i Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, Hrvatska će se potpuno uskladiti s regulativom Europske unije, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar financija Slavko Linić. Osnovna novost novog trošarinskog sustava je uvođenje trošarina na prirodni plin, električnu energiju, ugljen i koks. Ministarstvo financija, po riječima pomoćnika ravnatelja Carinske uprave Marija Demirovića, predlaže minimalne trošarine, uz niz oslobođenja i izuzetaka. Tako se trošarina neće obračunavati na prirodni plin i električnu energiju koja se koristi u kućanstvima. Trošarine se i nadalje neće obračunavati na plavi dizel za poljoprivrednike i ribare. U Ministarstvu veće trošarine najavljuju za duhanske proizvode, dok će manja trošarinska opterećenja imati kava i sokovi, a ukinut će se trošarina na luksuzne proizvode. Ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar najavio je donošenje Zakona o prestanku važenja zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode, koji bi trebao biti u primjeni od 1. siječnja 2013. godine. Novi zakon o trošarinama stupio bi na snagu 1. srpnja 2013. godine, a tada bi na snagu stupili i zakoni o posebnim porezima na motorna vozila, na kavu i bezalkoholna pića. Kao i do sada, osnovno obilježje posebnog poreza na motorna vozila bit će jednokratnost, a najbitnija novost je uvođenje emisije ugljikova dioksida kao kriterija oporezivanja, uz postotak prodajne odnosno tržišne cijene.

ZAGREB - Bogati građani koji u vlasništvu imaju nekoliko stanova ili poslovne prostore morali bi više pridonositi za školstvo, zdravstvo, socijalnu zaštitu i druge javne potrebe, rekao je danas ministar financija Slavko Linić. Tko je štedio i stekao pet stanova taj je bogat i on mora više pridonositi za javne potrebe koje danas iz svojih plaća podmiruju radnici, kazao je Linić odgovarajući na konferenciji za novinare u Ministarstvu financija na pitanje kako komentira kritike po kojima bi uvođenje poreza na imovinu opteretilo vlasnike nekretnina. Ministar Linić je istaknuo kako je politika SDP-a smanjenje opterećenja radničkih plaća doprinosima kako bi im ostalo više i kako bi gospodarstvo bilo konkurentnije. Linić je ocijenio da je "zločin" imati stan koji se ne koristi jer je riječ o imovini koja nije u funkciji. Ako se takav stan legalno iznajmi, neće biti povećano porezno opterećen, kaže Linić. Isto je, dodaje, i s poslovnim prostorima koji su zatvoreni i neiskorišteni.

ZAGREB - Iz Udruge Franak danas su ponovno poručili Ministarstvu financija i Vladi da ne odustaju od prijedloga mjera za ublažavanje "nepravednih i nemoralnih ugovornih obaveza iz kredita s valutnom klauzulom švicarski franak" te da će se "boriti za njihovo donošenje sve dok ne budu usvojene". Udruga to iznosi u priopćenju u kojem prenosi da je na njihove prijedloge mjera Ministarstvo financija, nakon isteka roka od mjesec dana, odgovorilo i očitovalo se samo jednom rečenicom. "Ministarstvo financija, zajedno s Hrvatskom narodnom bankom, planira izmjene Zakona o kreditnim institucijama kojima će se urediti pitanje promjenjivosti kamatne stope, a isto tako, svjesni smo važnosti donošenja Zakona o osobnom stečaju potrošača koji je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa", odgovor je Ministarstva koje se prenosi u priopćenju. Iz odgovora je, kažu iz Udruge Franak, vidljivo da Ministarstvo financija ne smatra potrebnim "dati ikakav argumentirani komentar, iako se ovdje radi o preko 100.000 kredita i gotovo polovici svih dugoročnih kreditnih plasmana u Republici Hrvatskoj", te da "Vlada RH očito i dalje nije spremna donijeti odluku u interesu građana, a kojom bi se zamjerila poslovnim bankama". Iz Udruge Franak ponavljaju da njihovi prijedlozi "ne traže ni lipe iz državnog proračuna, već jedino političku odluku kojom bi se onemogućio daljnji ekstraprofit bankama".

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 5.541 kunu, što je nominalno 2,2 posto i realno 1,7 posto više u odnosu na srpanj, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na kolovoz prošle godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za kolovoz ove godine nominalno je veća za 0,5 posto, a realno je niža 3,4 posto. Za razdoblje od siječnja do kolovoza prosječna neto plaća iznosila je 5.464 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2011. godine nominalno više za 1 posto, a realno je niže za 1,7 posto. Među pojednim djelatnostima, najveća prosječna neto plaća za kolovoz isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 11.089 kuna. Najniže prosječne neto plaće za kolovoz isplaćene su u proizvodnji odjeće, u iznosu od 2.824 kuna.

ZAGREB - Neto gubitak grupe Dalekovod na kraju rujna ove godine iznosio je 9,6 milijuna kuna, nasuprot 110,9 milijuna kuna iz prvih devet mjeseci lani, a njegovo smanjenje rezultat je provedenih mjera restrukturiranja i značajnog oporavka poslovanja u odnosu na prošlogodišnje razdoblje, stoji u devetomjesečnom izvješću koje je Dalekovod dostavio Zagrebačkoj burzi. Po podacima iz izvješća, prihodi na razini Grupe u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 1,09 milijardi kuna i bili su za 25 posto viši nego u isto vrijeme prošle godine, dok su prihodi samog društva Dalekovod smanjeni za 3,5 posto, na 784,1 milijun kuna. To je, pojašnjava se, posljedica činjenice da je tijekom 2011. segment Proizvodnja bio sastavni dio društva Dalekovod. Neto gubitak na razini društva Dalekovod iznosio je 44 milijuna kuna, što je također znatno manje u odnosu na prošlu godinu, kada je bio viši od 113 milijuna kuna. Do kraja 2012. fokus društva Dalekovod i novog menadžmenta, imenovanog u srpnju, stavljen je na smanjenje svih fiksnih troškova, odnosno nastavak financijskog i operativnog restrukturiranja, s naglaskom na prodaju 'non-core' imovine i smanjenje kreditne zaduženosti, navodi se u izvješću.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi danas pali jer nema domaćih vijesti koje bi ohrabrile ulagače, dok na svjetskim tržištima vlada oprez uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,52 posto, na 1.745 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,74 posto, na 975 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je oko 5,2 milijuna kuna, što je otprilike 800 tisuća više nego u srijedu u ovo doba. No, od toga je oko 1,7 milijuna kuna prometa ostvareno državnim obveznicama. Do podneva na domaćem tržištu niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna, što je posljedica odsutnosti mnogih ulagača koji su povezali jučerašnji blagdan s predstojećim vikendom. Najveći promet, oko pola milijuna kuna, ostvaren je dionicom Riviere, pri čemu joj je cijena pala oko 1 posto, na 13 kuna. S prometom od oko 450 tisuća kuna, slijedi dionica Arenaturista, još jedne turističke kompanije, kojoj je cijena porasla 0,4 posto, na 115 kuna. Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od oko 350 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena porasla 0,3 posto, na 205 kuna. No, pod pritiskom su dionice nekoliko drugih kompanija koje imaju značajnu težinu u Crobexima. Tako je dionica Ine pojeftinila više od 1 posto, a Končar Elektroindustrije oko 0,8 posto. No, uz nevelik promet.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu od srijede oslabila prema euru za 0,04 posto, dok je na tjednoj razini, prema tečajnici od prošloga petka, ojačala prema euru za 0,27 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,532891 kunu. U odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke kuna je ojačala i prema švicarskom franku i to za 0,05 posto te prema britanskoj funti za 0,04 posto, dok je prema američkom dolaru oslabila za 0,12 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,242555 kuna, funte 9,412584 kune, a dolara 5,848972 kune. U odnosu na tečajnicu od srijede, kuna je, osim prema euru, oslabila i prema svim važnijim valutama, prema švicarskom franku za 0,13 posto, britanskoj funti za 0,87 posto, dok je najviše oslabila prema američkom dolaru, za 1,05 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙