FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro dodatno ojačao prema dolaru nakon izvješća o američkoj zaposlenosti

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 5. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima dodatno ojačao, dosegnuvši najvišu razinu u dva tjedna prema dolaru i jenu, nakon boljih od očekivanja vijesti s američkog tržišta rada.

Tečaj eura nakratko je tako dosegnuo 1,3050 dolara, najvišu razinu od 21. rujna. Potom se njime trgovalo po 1,3047 dolara, što znači da je na dobitku 0,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Prema jenu je ojačao 0,6 posto, na 102,80 jena, također najvišu razinu u dva tjedna.

Dolar je bio na dobitku i prema jenu, popevši se na 78,78 jena, da bi se stabilizirao na 78,72 jena, u plusu 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Američki su poslodavci u rujnu neto otvorili 114 tisuća novih radnih mjesta a stopa nezaposlenosti spustila se na 7,8 posto, najnižu razinu u gotovo četiri godine, izvijestilo je u petak američko ministarstvo rada.

U kolovozu je stopa nezaposlenosti iznosila 8,1 posto. Bez posla je u rujnu bio 12,1 milijun Amerikanaca, objavila je američka vlada.

Podršku je euro nadalje crpio iz jučerašnje izjave predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da je ECB spreman kupovati obveznice posrnulih članica eurozone nakon što budu zadovoljeni potrebni uvjeti. Istaknuo je kako je sama najava toga programa smirila napetosti na financijskim tržištima, a svojim je izjavama snažno podupro tečaj eura, koji je probio razinu od 1,30 dolara.

ECB je skicirao plan o kupnji španjolskih obveznica na otvorenom tržištu kako bi zauzdao rast španjolskih troškova zaduživanja ali će ga aktivirati samo ako Madrid zatraži pomoć i time pristane na stroge uvjete za dobivanje novca iz europskih kriznih fondova

Španjolska je položila ključni test povjerenja na aukciji državnih obveznica u četvrtak, uspješno se zaduživši uz nešto niže troškove, a ohrabrenje je stiglo i iz ECB-a koji je pohvalio španjolske reforme za izlazak iz krize.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙