FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu potonula za 7,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin najveći pad od travnja i znatno veći nego što se očekivalo. Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u rujnu pala za 3,7 posto u odnosu na kolovoz, dok je u odnosu na rujan prošle godine potonula za 7,7 posto. U rujnu je najviše, 12 posto na godišnjoj razini, potonula proizvodnja intermedijarnih proizvoda, a s padom od 6,2 postom slijedi proizvodnja energije. Proizvodnja kapitalnih proizvoda pala je, pak, 3,9 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju oslabila 3, a netrajnih proizvoda 0,1 posto. U prvih devet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 5,6 posto, a očekuje se i daljnje klizanje.

ZAGREB - U razdoblju od 15. rujna do 15. listopada ove godine podneseno je 7.748 zahtjeva za legalizacijom bespravno izgrađenih objekata, što govori da se novi Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama uspješno provodi i da su građani prihvatili priliku za legalizaciju, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak. Očekuje da će taj broj i dalje rasti s obzirom da je evidentirana 31 tisuća građevina s rješenjem Građevinske inspekcije o uklanjanju, a mogućnost podnošenja zahtjeva za legalizaciju tih objekata istječe 31. prosinca 2012. Očekuje se i daljnji rast broja podnesenih zahtjeva nakon toga roka jer je interes građana vrlo velik te je opravdano očekivati da će mnogi iskoristiti mogućnost legalizacije i podnijeti zahtjev do kraja zakonskog roka to jest do 30. lipnja 2013. Pomoćnik ministra graditeljstva Davorin Oršanić izvijestio je da je do sada srušeno 209 objekata bespravno izgrađenih nakon 21. lipnja 2011. od čega su investitori odnosno vlasnici sami srušili njih 207. Najviše se uklanjalo na kontinentu gdje je srušen 231 objekt, a uz more 78.

ZAGREB - Od 1. listopada, kada je stupio na snagu Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, zaprimljeno je 19 prijedloga za provedbu postupka predstečajne nagodbe, za tvrtke koje ukupno imaju 526 milijuna kuna obveza i zapošljavaju 85 radnika, a jučer je na nagodbenom vijeću u Zagrebu održano prvo ročište za velikog dužnika s obvezama većim od 10 milijuna kuna, rečeno je na današnjoj konferenciji o primjeni tog zakona. Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec podsjetila je kako je zakon donesen prvenstveno kako bi se riješio problem rastuće nelikvidnosti, koja je do rujna narasla na 44 milijarde kuna neplaćenih obveza, uz 73.000 blokiranih tvrtki od kojih je više od polovice blokirano dulje od godinu dana. Pritom od početka primjene zakona uglavnom rastu obveze prema bankama i dobavljačima, dok su dugovi prema državnom proračunu i lokalnoj samoupravi smanjeni za 107 milijuna kuna.

ZAGREB - Dvjestotinjak radnika zagrebačke tvornice RIZ Odašiljači i njezina nova Uprava na čelu s predsjednikom Željkom Marićem danas oko podne, nakon višesatnog prosvjeda ispred tvornice koju su čuvali zaštitari, ušli su u krug tvornice te najavili da će RIZ Odašiljači nastaviti s radom. Istodobno, jutros je tvornicu napustila stara Uprava na čelu s predsjednikom Kamilom Vranom, koju je 21. rujna imenovao Nadzorni odbor u ime države kao većinskog vlasnika tvrtke. No, tek mjesec dana kasnije, na sjednici održanoj 25. listopada, NO na čelu s predsjednicom Vesnom Čizmar opozvao je tu i imenovao novu tročlanu Upravu. Predstavnici sindikata RIZ-a tvrdili su danas novinarima da je opozvana Uprava opljačkala RIZ i postavila zaštitare koji su priječili ulazak radnicima u tvornicu. Opozvana Uprava jutros je sazvala i skup radnika na koji se, po riječima sindikalne povjerenice u RIZ-u Marine Glokević, odazvalo tek desetak radnika. Glokević, Čizmar, kao i novi predsjednik Uprave Marić, sada od Vlade i AUDIO-a očekuju da podrži nove odluke NO-a. Marić je novinarima rekao da je nova Uprava jutros upisana u sudski registar te je danas nakon dolaska inspekcije rada i službeno obavio primopredaju tvrtke.

PULA - Pulsko brodogradilište Uljanik danas je luksemburškoj kompaniji Jan De Nul isporučilo brod "Pedro 'Alvares Cabral", prvi od dva ugovorena samohodna usisna jaružala nosivosti 26 tisuća tona, dužine 147 te širine 30 metara. Riječ je o složenoj vrsti broda za obavljanje pomorskih radova koji se koriste za usisavanje i transportiranje materijala s morskog dna. Kako se čulo prilikom primopredaje, Uljanik gradnjom i isporukom ovih brodova-strojeva potvrđuje pripadnost malobrojnoj skupini svjetskih brodogradilišta koja u svojoj ponudi imaju ili su izgradili ovakav tip plovnog objekta. Ovo je četvrta isporuka broda u Uljaniku ove godine.

ZAGREB - Zbog sve težeg gospodarskog okruženje, intenzivnijih pritisaka konkurencije i regulatornog okvira, prihodi T-Hrvatskog Telekoma (HT) pali su u prvih devet mjeseci ove godine više od 7, a neto dobit više od 6 posto, no marže su ostale stabilne. Prihodi HT-a u prvih devet mjeseci iznosili su 5,66 milijardi kuna, što je 7,1 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci te kompanije. EBITDA je u prvih devet mjeseci iznosila 2,6 milijardi kuna, te je bila 6,7 posto manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Neto dobit je dosegnula 1,39 milijardi kuna i bila je 6,4 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

ZAGREB - Kompanija Ericsson Nikola Tesla u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 92,96 milijuna kuna, što je rast prema istom razdoblju lani od čak 269 posto, navodi se u financijskom izvješću te kompanije. Prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci ove godine dosegnuli su 1,56 milijardi kuna i povećani su 87 posto u odnosu na isto razdoblje lani, i to prvenstveno zahvaljujući porastu prihoda na ruskom tržištu. Struktura prihoda po tržištima značajno je promijenjena u korist izvoznih tržišta. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 12 posto, a izvoz 88 posto, navodi se.

ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit nakon manjinskih interesa od 71,2 milijuna kuna, što je 9,6 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćeno je iz Atlantic grupe. Prihod od prodaje u iznosu od 3,6 milijardi kuna veći je u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine za 5,3 posto, a dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 10,9 posto, na 446 milijuna kuna.

ZAGREB - Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 138,6 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine imala dobit od 114,5 milijuna kuna, objavili su danas iz kutinske tvrtke. Osnovni uzrok iskazivanju gubitka je rast cijene plina koji nije mogao biti praćen odgovarajućim rastom prodajnih cijena zbog tržišnih razloga, a uzrok gubitka su i manja proizvodnja i prodaja, koji posredno utječu na povećanje fiksnih troškova po jedinici proizvoda, objašnjavaju iz Petrokemije. Ta je tvrtka u prvih devet mjeseci ostvarila ukupne prihode od 2,1 milijardu kuna, što je 6 posto manje nego u isto vrijeme lani, dok su istodobno ukupni rashodi povećani za 5,5 posto, na 2,2 milijarde kuna.

ZAGREB - Dobit Hrvatske poštanske banke (HPB) ostvarena u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 72,2 milijuna kuna i viša je za 2,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavili su danas iz HPB-a. Operativna dobit HPB-a na kraju trećeg tromjesečja iznosi 202,7 milijuna kuna i viša je za 10,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Banka je nastavila proces čišćenja kreditnog portfelja te iz operativne dobiti izdvojila 64 posto za troškove rezerviranja za gubitke, odnosno 130,5 milijuna kuna. Bruto kreditni portfelj HPB-a porastao je za 7,7 posto i krajem trećeg tromjesečja iznosi 11,4 milijarde kuna. Ukupni depoziti HPB-a na kraju trećeg tromjesečja iznose 13,2 milijarde kuna, uz porast od 4 posto u odnosu na kraj prošle godine.

ZAGREB - Janaf je u prvih devet mjeseci ove godine poslovao s neto dobiti od 60,2 milijuna kuna, što je 25,5 posto viša dobit nego u istom razdoblju lani, navodi se u izvješću Janafa objavljenom danas na Zagrebačkoj burzi. U prvih devet mjeseci ove godine kroz naftovode Janafa je transportirano je ukupno 3,4 milijuna tona nafte, što je 21,4 posto manje od istog razdoblja lani. Prihodi od temeljne djelatnosti, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, u prvih devet mjeseci ove godine smanjeni su za 4,3 posto prema istom razdoblju lani i iznosili su 266,2 milijuna kuna. Ukupni su pak prihodi povećani za 8,3 posto, na 323,8 milijuna kuna, kao rezultat većeg ostvarenja ostalih poslovnih i financijskih prihoda, navodi se u izvješću.

ZAGREB - Trgovanje na Zagrebačkoj burzi danas je pod utjecajem objave brojnih financijskih izvješća, pri čemu je u najvećem fokusu investitora dionica Ericssona Nikole Tesle zbog nakon što je ta kompanija izvijestila o snažnom skoku prihoda i dobiti. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,08 posto, na 1.748 bodova, a Crobex10 stagnira na 980 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,4 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego jučer. Najlikvidnija je danas dionica Ericssona Nikola Tesla, s prometom oko podneva od 1,35 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 2,5 posto, na 1.299 kuna. U većem fokusu investitora je i dionica HT-a. Uz promet od 674.000 kuna, cijena joj je pala 1,33 posto, na 206 kuna.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju, kuna je prema euru ojačala za 0,06 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici središnje banke koja se primjenjuje od sutra tako iznosi 7,533132 kune. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a u odnosu na jučerašnju smanjeni su i srednji tečajevi ostalih važnijih svjetskih valuta. Najvećih 0,41 posto prema jučerašnjoj je tečajnoj listi snižen srednji tečaj američkog dolara i iznosi 5,816192 kune. Srednji tečaj britanske funte niži je za 0,37 posto i iznosi 9,347477 kuna, dok je srednji tečaj švicarskog franka smanjen neznatnih 0,01 posto, na 6,234488 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙