FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko pozvao je u petak čelnike političkih stranaka u toj zemlji da napokon prestanu s političkim prepucavanjima i preuzmu odgovornost za vođenje države. "Došlo je vrijeme da se stranke koje su dobile podršku izbornog tijela fokusiraju na to da upravljaju Bosnom i Hercegovinom i da prestanu s političkim prepucavanjem", stoji u priopćenju koje je medijima u Sarajevu dostavljeno iz Ureda visokog predstavnika (OHR). "Kao rezultat trenutnog političkog zastoja, BiH kasni za drugim zemljama u regiji što se tiče procesa integracije u EU i NATO", izjavio je Inzko dodajući kako je provedba reformi isključivo pitanje političke volje što su dokazale druge države.

BEOGRAD - Službena Moskva pozdravila je nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali i istaknula da neće posredovati u tim razgovorima, izvijestili su u petak mediji u Beogradu. "Nismo se spremali i ne spremamo se biti posrednik u dijalogu Beograda i Prištine", izjavio je predstavnik ministarstva vanjskih poslova u Moskvi Aleksandar Lukaševič. Kako izvještava Tanjug, Lukaševič je na brifingu za novinare ruskog MVP istaknuo kako Moskva "ostaje na poziciji da se rješenje za Kosovo mora temeljiti na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN". "Što se tiče samog dijaloga, to se može samo pozdraviti i mi smo od početka govorili da je bilo kakvo rješenje učinkovito i stabilno samo ukoliko dogovor postignu Beograd i Priština", rekao je predstavnik ruske diplomacije.

STRASBOURG - Europski parlament dodijelio je u petak nagradu Saharov iranskom redatelju Jafaru Panahiju i njegovoj sunarodnjakinji, odvjetnici Nasrin Sotoudeh, koji su u svojoj zemlji osuđeni na velike kazne zatvora, objavio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. "Želimo izraziti divljenje ženi i muškarcu koji se suprotstavljaju zastrašivanju čije su žrtve Iranci", rekao je Schulz. Dodjela nagrade treba biti protumačena kao "vrlo jasno 'ne' iranskome režimu" koji "ne poštuje nikakve temeljene slobode", rekao je Schulz. Nagradom Saharov, koja dobitnicima donosi 50.000 eura, a službeno će biti uručena 12. prosinca na svečanosti u Strasbourgu, odaje se priznanje aktivistima za ljudska prava i demokraciju.

SOLUN - Grčki premijer Antonis Samaras iskoristio je prigodu državnog praznika u petak da pozove na jedinstvo tijekom krize, dok se pripremaju nove mjere štednje. "Treba izvući lekcije iz povijesti", rekao je premijer o oživljavanju Grčke početkom XX. stoljeća nakon "bankrota, poniženja i međunarodne kontrole", termina koji podsjećaju Grke na sadašnju situaciju. "Ali ako želi pobijediti u borbi koju vodi jedno stoljeće kasnije da bi izašla iz začaranog kruga štednje, zemlja mora održati riječ i ostati ujedinjena i odlučna", naglasio je Samaras u govoru u Solunu. "Moramo se suočiti s poteškoćama i opasnostima ali ako ostanemo ujedinjeni, ništa nas neće zaustaviti", istaknuo je premijer na obilježavanju stogodišnjice ulaska grčke vojske u tu bivšu metropolu otomanskog carstva, koja je danas drugi grčki grad.

WASHINGTON - Razine radioaktivnosti u ribi ulovljenoj blizu nuklearne elektrane Fukushima Daiichi nakon nesreće 2011. godine i dalje su visoke što navodi na zaključak da zagađenje možda još uvijek istječe u Tihi ocean, izvijestili su u četvrtak istraživači iz SAD-a, prenosi CNN. Kod "velika većine" riba uhvaćenih u moru oko Japana nema znakove radioaktivnosti na razini opasnoj po ljude, čak i po strožim parametrima koji je Japan uveo nakon nesreće u Fukushimi, napisao je u ovotjednom izdanju časopisa Science Ken Buessler, kemičar s Woods Hole oceanografskog instituta u Massachusettsu. U blizini postrojenja, međutim, visoka razina nusproizvoda reaktora cezija-134 i cezija-137 "upućuje da se cezij još uvijek ispušta u hranidbeni lanac", napisao je.

MOSKVA - Ruski savezni istražni odbor priopćio je u petak da je čelnik Lijeve fronte Sergej Udaljcov službeno optužen za pripremu organizacije masovnih prosvjeda, prenose ruski mediji. Glasnogovornik Odbora Vladimir Markin izjavio je Udaljcov ne priznaje krivnju, da je ispitan kao optuženik i da je dao detaljan iskaz. Udaljcov nije uhićen, ali ne smije napuštati Moskvu. U slučaju da ga sud proglasi krivim, prijeti mu kazna do pet godina zatvora. On je treći kojem je u okviru istrage pripreme masovnih prosvjeda uručena optužnica. Optužnica je podignuta protiv Konstantina Lebedeva i Leonida Razvožajeva kojima je određen i pritvor.

SITVE - Više od 100 osoba ubijeno je u nekoliko dana u nasilju između budista i muslimana, na zapadu Mianmara, što izaziva sve veću zabrinutost međunarodne zajednice koja strahuje za reforme započete u toj azijskoj zemlji. Nakon nekoliko tjedana smirivanja u državi Rahin pod izvanrednim stanjem, sukobi su nanovo izbili u nedjelju između budista iz rahinske etničke skupine i muslimana Rohindžas, manjine koju UN smatra jednom od najprogonjenijih na planetu. Najmanje 75.000 osoba, većinom Rohindžasa, raseljeno je u prvom valu nasilja. Tisuće drugih dolaze u kampove oko Sitve, glavnog grada Rahina, već prenapućene, gdje ljudima nedostaje hrana i zdravstvena njega.

BESASLAN - Duž sirijsko-turske granice u blizini sirijskog grada Harama u petak se mogla čuti pucnjava iz teških strojnica i eksplozije minobacačkih granata, rekao je svjedok agenciji Reuters, što predstavlja još jedno kršenje primirja tijekom Kurban-bajrama. Nije poznato je li pucala sirijska vojska ili pobunjenici protiv vlasti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Pucnjava se mogla čuti iz turskog pograničnog sela Besaslana u južnoj turskoj pokrajini Hatay.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙