FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorene novouređene prostorije udruge "Zamisli"

Autor: mbuj
ZAGREB, 22. listopada 2012. (Hina) - Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli" danas je svečano otvorila novouređene prostorije u Aveniji Marina Držića 71 A koje je dobila na korištenje od grada Zagreba.

"Zahvaljujući gradu Zagrebu, financijskoj donaciji Lions cluba 'Zrinjevac' i Hypo Alpe Adria banke te mnogobrojnim dobrotvorima u materijalnoj i osobnoj pomoći, nakon 16 mjeseci vrijednog rada prostor je spreman za svakodnevni rad", istaknula je tom prigodom predsjednica udruge "Zamisli" Svjetlana Marijon te uručila 33 zahvalnice zaslužnima za novouređene prostorije.

Istaknula je da je udruga "Zamisli" osnovana 2005. radi poticanja mladih s invaliditetom na uključivanje u sustav izobrazbe, pružanja informacija i osiguravanja pomoći mladima s invaliditetom u svagdanjem životu, suradnje s profesorima i školskim institucijama te poboljšanja kvalitete života i izobrazbe mladih s invaliditetom u Hrvatskoj.

Svrha "Zamisli" jest promicati kvalitetnu izobrazbu mladih s invaliditetom te se u skladu s tim zauzima za donošenje minimalnih standarda s tim u vezi. Trenutačno radi na razvoju međunarodne suradnje i na projektima: "Centar za male i mobilne službe pomoći osobama s invaliditetom", "Regionalni info-centar za mlade Zagreb", "Mala škola kuhanja" i "Slušam, dakle vidim". Priprema i međunarodne razmjene i treninge za mlade te edukativne radionice, a mlade s invaliditetom stalno poziva na aktivan angažman u udruzi.

"Zamisli" ima 12 članova Skupštine i 145 mladih članova s invaliditetom. Predsjednica udruge je istaknula kako ove akademske godine pomažu 65 studenata s invaliditetom u prijevozu, prilagodbi literature, asistentima u nastavi i daktilografima za gluhe studente.

Denis Marijon iz udruge "Zamisli" rekao je novinarima kako sada imaju svoje prostorije u kojima mogu provoditi projekte, a najizazovniji je projekt potpore studentima s invaliditetom. "Puno se priča o studentima s invaliditetom i dosta institucija govori kako oni imaju osiguranu podršku, a da institucije pružaju podrške u praksi nažalost to baš i nije tako. I onda, većina te podrške ostaje na udrugama i zato smo razvili Centar podrške, koji nam pojede najviše vremena i energije", rekao je.

Ivona Šeparović izjavila je novinarima kako je prije mjesec dana diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, a član udruge je od 2006., od kada je primala potporu za studentski prijevoz, što joj je uvelike olakšalo studiranje. "Drago mi je da smo u novom prostoru jer to znači da će nove generacije imati još bolju mogućnost primati podršku bez koje studiranje ne bi bilo moguće", rekla je.

Novouređene prostorije svečano je otvorio počasni član udruge "Zamisli" glumac Goran Grgić. Novinarima je izjavio kako su "prije dosta godina krenuli u akcije" za koje do tada nije niti čuo da postoje, kao sinkroniziranje filmova te kazališta za slabovidne i slijepe osobe. Dodao je da je bio "spona na svim ostalim glumcima" i brzo im se pridružilo mnogo glumica i glumaca.

Glumica Kristina Krepela, koja je vodila program tijekom otvorenja, izjavila je novinarima da od 2006. volontira i druži se s članovima udruge "Zamisli" u aktivnosti "Slušam, dakle vidim" gdje glumci služe kao naratori slijepim i slabovidnim osobama i odlaze s njima u kazalište. Rekla je kako se nada da će slijepe osobe uskoro u kinima moći dobiti slušalice koje će im omogućiti da osim sinkronizacije na hrvatski jezik imaju i naraciju.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙