FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija na Orsuli

Autor: hspa
DUBROVNIK, 19. listopada 2012. (Hina) - Komemoracija u spomen na trinaestoricu mladih konavoskih domobrana, koji su kao žrtve komunističkoga partizanskog terora ubijeni 19. listopada 1944., održana je danas na Orsuli u Dubrovniku.

Kod spomen-obilježja na Orsuli vijence su položili članovi obitelji ubijenih, zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković, predsjednik Županijske skupštine Ivan Prce, predstavnici grada Dubrovnika, općine Konavala, Udruge Hrvatskog domobrana te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na komemoraciji je govorio načelnik konavoske općine Luka Korda, a molitvu za ubijene predvodio je don Jozo Njavro.

Udruga Hrvatski domobran iz Dubrovnika, koja je organizirala komemoraciju, u priopćenju podsjeća da je zločin preživio jedino Marko Trtoman, koji se oslobodio žice kojom je bio svezan i neopazice se izvukao iz barake, a zahvaljujući njemu o tom komunističkom zločinu i doznalo.

Također podsjeća kako je na Orsuli ubijena skupina mladih Konavljana, tek mobiliziranih pripadnika hrvatske vojske koje su zarobili pripadnici 10. hercegovačke brigade u Komolcu u Rijeci dubrovačkoj. Iz zatvora u Karmenu ukrcali su ih u kamion 19. listopada 1944. i odvezeli na Orsulu, gdje su ih smjestili u drvenu baraku, te ih po dvojicu izvodili, ubijali i bacali preko zida niz padinu. Danima nakon toga strašnog zločina ubijeni su plutali po moru.

Partizanski zločin na Orsuli bio je preteča Bleiburga i križnih putova za stotine tisuća likvidiranih Hrvata u 'Titovoj umjetnoj tvorevini', navodi ta udruga i ističe kako za te zločine nitko nije odgovarao iako su na mjerodavnim hrvatskim sudovima podignute mnoge tužbe.

(Hina) xddub ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙