FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Cijene motornih benzina od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti više za četiri lipe po litri, za četiri lipe će poskupjeti i plavi dizel, dok će lož ulje poskupjeti sedam, a eurodizeli 12 lipa po litri. Prema neslužbenim informacijama, od sutra, 16. listopada, eurosuper BS 95 prodavat će se po 10,77 kuna, a eurosuper BS 95 class po 10,81 kunu. Za četiri lipe poskupjet će i Inin eurosuper BS 98+ class koji će se od ponoći prodavati po 11,17 kuna. Eurodizelska goriva od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti skuplja za 12 lipa - eurodizel BS prodavat će se po 10,11 kuna, a eurodizel BS class po 10,15 kuna. Ina će od ponoći povećati i cijene lož ulja i plavog dizela, loživo ulje ekstra lako koštat će 7,23 kune, što je sedam lipa više od dosadašnjih 7,16 kuna, a plavi dizel 6,44 kune, ili četiri lipe više od dosadašnjih 6,40 kuna. Poskupljenje na Ininim benzinskim postajama u skladu je s kretanjem cijena derivata čije je najviše dopuštene cijene na hrvatskom tržištu danas objavilo Ministarstvo gospodarstvo, a naftne kompanije u iduća dva tjedna ne smiju imati više cijene od najviših koje je utvrdilo i objavilo Ministarstvo.

ZAGREB

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako izjave pojedinih njemačkih političara da Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU smatra dobronamjernim i prijateljskim upozorenjima, ali i naglasio da Vlada RH mora odraditi preostale zadaće jer bi, smatra, neulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. "na sebe natovarila teret povijesne odgovornosti za sudbinu hrvatskog naroda". Karamarko je to rekao u emisiji "Oporbeni zarez" 1. programa Hrvatskog radija, odgovarajući na pitanje novinara 'znače li najnovije izjave njemačkih političara to da bi Hrvatska mogla ne ući u EU na planirani datum'. "Volio bih da ne, i nadam se da ne. Smatram ova upozorenja dobronamjernim i prijateljskim upozorenjima da se korigiraju stvari koje se trebaju korigirati kako bismo doista bili spremni za ulazak u EU", rekao je Karamarko. Naglasio je kako je prethodna HDZ-ova Vlada pristupne pregovore s EU dovela do kraja, a sadašnjoj Vladi ostavila "da naprosto održava taj dobar ton i taj dobar ritam koji smo imali s EU". Ali, ocijenio je, došlo je do destrukcije ili aljkavosti, "do pada pažnje u završnoj fazi". "Indikativno je da se sve to skupa događa nakon posjeta premijera Zorana Milanovića Njemačkoj", rekao je i istaknuo kako Vlada RH mora odraditi preostale zadaće.

SISAK

Potpredsjednik HNS-a i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak rekao je kako ta stranka na lokalnim izborima očekuje znatno bolji rezultat nego prije četiri godine. Na konferenciji za novinare u Sisku za posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji u sklopu obilaska svih županija Ivan Vrdoljak kazao je kako ih pitaju jesu li prerano krenuli s kampanjom, ali, dodao je, odgovaraju da nisu. "Iako smo organizacijski i sustavno jači nego ikada, treba posložiti organizaciju i s drugim se političkim strankama dogovoriti o zajedničkom nastupu na izborima", rekao je. Istaknuo je kako im je cilj ostvariti 20 posto bolji rezultat nego prije četiri godine. "Imamo dobru ekipu i 42.000 članova u državi, što je jamstvo da taj cilj možemo ostvariti. Kao stranački čelnici, dajemo punu potporu županijskim i gradskim organizacijama za suradnju s partnerima. Pregovarat ćemo prvenstveno sa strankama iz sastava Kukuriku koalicije", rekao je Vrdoljak. Nakon konferencije za novinare, na kojoj su bili i predsjednici Županijske i Gradske organizacije HNS-a u Sisku Ivan Nekvipal i Vlado Andučić, održan je sastanak Županijske organizacije HNS-a s istom temom.

ZAGREB

U povodu međunarodnog Dana bijelog štapa, 15. listopada, koji se ove godine održava pod nazivom "Prekinimo (š)tapkanje u mraku", stotinjak predstavnika Hrvatskog saveza slijepih i drugih udruga osoba s invaliditetom danas su u povorci od njihova sjedišta u Draškovićevoj ulici do Markova trgu, s bubnjarima, zviždaljkama i transparentima, nadležne institucije upozorili na potrebu veće skrbi za invalide. Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić rekao je kako od Vlade očekuju da će riješiti njihove kronične probleme, a to su sustavno financiranje udruga osoba s invaliditetom te inkluzivni dodatak. Istaknuo je da Hrvatska ima najmanji doplatak na sljepoću u Europi - od 46 do 66 eura. Veći doplatak ima BiH 200 eura, Srbija i Crna Gora 175 eura, Albanija 120 eura, dok Francuska ima 700 eura, Austrija 630 a Njemačka 550 eura. Povorka slijepih osoba, gluhih osoba, osoba u invalidskim kolicima i drugih osoba s invaliditetom prvo je došla u Ministarstvo socijalne politike i mladih, gdje ih je primila potpredsjednica Vlade i ministrica Milanka Opačić. Nakon razgovora, Perić i ministrica Opačić izašli su pred okupljene, a Perić je izvijestio da su s ministricom razgovarali o svim problemima, te kako je obećano da će zakon o inkluzivnom dodatku do 31. prosinca iduće godine biti gotov. Ministrica Opačić je izvijestila kako rade na kriterijima za financiranje udruga. Ja mislim da moraju postojati 'pravila igre', moraju postojati određeni kriteriji i u skladu s njima mogu se financirati udruge i savezi, izjavila je Opačić.

ZAGREB

Ministarstvo financija danas je izvijestilo da će razmotriti prijedlog Grada Zagreba za odgodom izvršenja rješenja o obvezi uplate 337, 6 milijuna kuna u državni proračun po osnovi decentraliziranih funkcija jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Na svojim internet stranicama Ministarstvo financija navodi da je Grad Zagreb, zastupan po gradonačelniku Milanu Bandiću, dopisom od 5. listopada, predložio odgodu izvršenja rješenja do donošenja gradskog proračuna za 2013., pozivajući se na odredbu članka 140. Zakona o općem upravnom postupku. "Citiranom odredbom Zakona o općem upravnom postupku propisano je, između ostaloga, da se na prijedlog stranke, a radi izbjegavanja nastanka teško popravljive štete, javnopravno tijelo koje je donijelo rješenje može odgoditi izvršenje i produžiti odgodu izvršenja rješenja sve do donošenja pravomoćne odluke o upravnoj stvari, ako nije drukčije propisano zakonom i ako se to ne protivi javnom interesu", navode iz Ministarstva financija i napominju da će o odgodi izvršenja donijeti rješenje. Podsjećaju da je Grad Zagreb predložio odgodu izvršenja rješenja do donošenja gradskog proračuna za 2013. godinu radi, kako je naveo, usklađenja isplate navedenoga iznosa s razmjernim smanjenjem rashoda za istu godinu pa će Ministarstvo financija razmotriti taj prijedlog, provesti postupak i donijeti rješenje.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙