FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje "Dana bijelog štapa" 15. listopada

Autor: mbuj
ZAGREB, 11. listopada 2012. (Hina) - Središnja manifestacija Hrvatskog saveza slijepih kojom se obilježava međunarodni Dan bijelog štapa, 15. listopada, ove će se godine održati pod nazivom "Prekinimo (š)tapkanje u mraku", priopćio je danas Hrvatski savez slijepih.

Najavljuje da će se na dan slijepih osoba, u ponedjeljak 15. listopada u 11 sati, pred njihovim sjedištem u Zagrebu (Draškovićeva 80) okupiti predstavnici temeljnih organizacija Saveza i drugih udruga osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske te građani prijatelji. Potom će u povorci s transparentima krenuti prema Ministarstvu socijalne politike i mladih gdje će ih dočekati predstavnici ministarstva. Svoje "hodočašće" povorka će nastaviti Jurišićevom ulicom preko Trga bana Jelačića, Radićevom do Trga sv. Marka. Pred zgradu Vlade trebali bi stići oko 12,30 sati, gdje će održati i konferenciju za novinare.

Hrvatski savez slijepih navodi da su i predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću uputili zamolbu da tom prilikom primi predstavnike slijepih te na taj način, kako navode, "na simboličan način dokaže svoju opredijeljenost za ispunjenje obećanje iz ranijih vremena da je nužno na višu razinu podignuti skrb za populaciju slijepih kao i za druge osobe s invaliditetom".

Najavljuju da će dužnosnicima Ministarstva socijalne politike i mladih te eventualno i Vlade uručiti tekst Platforme za socijalno partnerstvo osoba s invaliditetom, Vlade i institucija države, Nacrta Zakona o financiranju udruga osoba s invaliditetom te Promemorije o obvezama donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku.

Hrvatski savez slijepih navodi kako je osnovni cilj cijele manifestacije da se nadležne institucije još jednom upozore na potrebu veće skrbi za osobe s invaliditetom i njihove udruge.

"Pa iako nam nije namjera da ovaj skup slijepih bude masovan, očekujemo sudjelovanje predstavnika svih naših temeljnih udruga i ostalih saveza osoba s invaliditetom čiji se članovi svakodnevno suočavaju sa sličnim životnim teškoćama", navodi u priopćenju tajnik Hrvatskog saveza slijepih Ivica Robić.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙