FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zakon o udrugama osoba s invaliditetom jedini način sustavnog rješavanja problema

Autor: tkol
ZAGREB, 22. listopada 2012. (Hina) - Donošenje Zakona o udrugama osoba s invaliditetom jedini je način sustavnog rješavanja problema osoba s invaliditetom, poručeno je s danas započetog dvodnevnog Hrvatskog simpozija osoba s invaliditetom koji je organizirala Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Položaj udruga osoba s invaliditetom je, uoči ulaska u EU, ne samo neprimjeren već prijeti opasnost da se niz udruga na terenu ugasi, rekao je predsjednik Zajednice Zorislav Bobuš požalivši se kako cijele ove godine te udruge nisu bile financirane niti s lokalne ali ni s drugih razina.

"Mislimo da je zakon o udrugama osoba s invaliditetom jedini način sustavnog rješavanja problema osoba s invaliditetom" ustvrdio je Bobuš dodavši kako pred projektima EU, bez sustavnog financiranja, nemaju šanse sudjelovati ni u jednom projektu.

Zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Darko Ledinski složio se kako udrugama treba pomoći jer, kazao je, imaju sjajne projekte. Međutim, na novinarsko pitanje o tome hoće li se prići izradi zakona o udrugama od posebnog državnog interesa Ledinski je tek kratko ustvrdio da je "to jedan od mogućih modela koji se razmatra, a tek će se vidjeti je li to najbolji put".

Ledinski je ipak izrazio uvjerenje da će se naći modele kako bi im se pomoglo. "Nitko ne može bolje brinuti o osobama s invaliditetom od samih osoba s invalititetom i udruge koje prepoznaju njihove potrebe", ustvrdio je.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je kako je u izradi novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji koji bi trebao zaživjeti tijekom iduće godine.

"Pozivamo na suradnju sve udruge invalida da nam pomognu kako bi taj zakon bio primjeren onima kojima je i namijenjen, a to su invalidi", kazao je Mrsić dodajući kako je cilj da u zakonu bude normirana obveza da poslodavac na određeni broj zaposlenika zaposli obvezno bar jednu invalidnu osobu, a broj takvih osoba bit će usuglašen sa socijalnim partnerima.

Boris Šuštaršič iz srodne slovenske udruge rekao je kako bi slovenska praksa mogla služiti kao dobar primjer drugima. "Mi smo inplementirali jedno od pravila UN-a o izjednačavanju mogućnosti za invalide, u kojem je navedeno da svaka zemlja javno financira osnovne djelatnosti invalidskih organiziacija što znači njihovo postojanje, artikulaciju interesa i izvođenje socijalnih programa", kazao je.

(Hina) xkt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙