FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 8. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

CARACAS

Kandidat radikalne ljevice Hugo Chavez ponovno je izabran za predsjednika Venezuele pobijedivši s 54 posto osvojenih glasova birača kandidata oporbe Henriquea Caprilesa. Nakon objave rezultata pristaše Huga Chaveza, koji je na vlasti od 1999., izašli su na ulice i pobjedu proslavili vatrometima. Vođa oporbe Capriles prihvatio je poraz i čestitao socijalističkom kandidatu Chavezu na ponovnom izboru za predsjednika. "Šaljem mu svoje čestitke", rekao je Capriles svojim pristašama u izbornom stožeru izgledajući pokunjeno, ali je istaknuo da je ponosan na velikom broju birača koji su mu odlučili dati glas.

BUENOS AIRES

Troje čelnika latinoameričke ljevice, argentinska predsjednica Cristina Kirchner, ekvadorski predsjednik Rafael Correa i bolivijski Evo Morales izrazili su zadovoljstvo u nedjelju navečer ponovnim izborom Huga Chaveza na čelnu dužnost u Venezueli. Odmah nakon objave rezultata, prva je reakcija došla iz Buenos Airesa, s čestitkom argentinske predsjednice Cristine Kirchner. "Hugo, želim ti danas reći da si danas požnjeo ono što si bio uzorao, posijao, zalijevao", napisala je Kirchner na Twitteru. U Quitu, ekvadorski predsjednik Rafael Correa, socijalist, također je čestitao svom venezuelskom kolegi s kojim je blizak. Bolivijski predsjednik Evo Morales, još jedan blizak saveznik Huga Chaveza, pohvalio je "trijumf demokracije" u Venezueli, u brzojavu koji je prenijela službena bolivijska agencija. "Chavezova pobjeda je ujedno pobjeda svih naroda Latinske Amerike koji se bore za svoje dostojanstvo, suverenitet i sudbinu", ocijenio je Morales.

SARAJEVO

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) objavilo je u ponoć prve preliminarne rezultate općinskih izbora održanih u nedjelju u toj zemlji, a oni su potvrdili informacije ranije plasirane iz izbornih stožera političkih stranaka koji su ukazali na jačanje popularnosti HDZ-a BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Srpske demokratske stranke (SDS). Čelnici te tri stranke su u nedjelju i proglasili izborne pobjede temeljeći to na podacima o desecima općina u kojima će imati sve načelnike. Tvrdnju kako je negova stranka izborni pobjednik izrekao je međutim i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija koji je iznio podatak kako je ona osvojila ukupno 11 načelničkih pozicija u odnosu na osam koliko ih je imala nakon izbora 2008.

CHICAGO

Najmanje je sedam osoba umrlo od meningitisa u Sjedinjenim Državama a 91 je oboljela od te bolesti pošto su primili injekcije steroida zaraženih gljivicama, po novom izvješću objavljenom u nedjelju koje pokazuje da se epidemija širi. Slučajevi meningitisa dijagnosticirani su u deveterim državama, po podacima Središta za nadzor i prevenciju bolesti (CDC). Najteže je pogođen Tennessee, na jugu SAD-a, gdje su 32 osobe oboljele od gljivičnog meningitisa a tri su umrle. Drugi slučajevi su otkriveni u Michiganu, na Floridi, u Marylandu i Minnesoti. CDC je pozvao liječnike da stupe u vezu sa svim pacijentima koji su nakon 21. svibnja u više od dvadeset američkih država primili doze zaraženih steroida što se uglavnom koriste kod bolova u leđima.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙