FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 17. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Na međunarodni natječaj za izbor savjetnika za monetizaciju duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture stiglo je osam ponuda, s rasponom cijene između 50,8 milijuna kuna i 86,2 milijuna kuna (sve cijene s PDV-om). Predsjednica povjerenstva za izbor savjetnika za monetizaciju Marija Hrebac kazala je nakon otvaranja ponuda da je kriterij za izbor savjetnika ekonomski najpovoljnija ponuda što znači da cijena nije jedini kriterij. Najavila je da će povjerenstvo pregledati i ocijeniti ponude, a resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić će u roku od 45 dana donijeti odluku o izboru savjetnika. Najnižu cijenu od 50,8 milijuna kuna ponudila je zajednica ponuditelja u kojoj su Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwälte, dok je najvišu, od 86,2 milijuna kuna, istaknula zajednica ponuditelja Goldman Sachs International i Intercapital vrijednosni papiri. Svoje su ponude za usluge savjetovanja u monetizaciji duga, odnosno savjetovanje za najbolji model davanja autocesta u koncesiju, dali i zajednica ponuditelja Lazard Freresa i Watson Farley & Williamsa (60,2 milijuna kuna), Zagrebačka banka i J.P. Morgan (66,7 milijuna), tvrtka N.M. Rotschild & Sons (70 milijuna), BND Paribas (70,3 milijuna), Macquarie Capital (Europe) (71,5 milijuna) te zajednica ponuditelja Odvjetničkog društva Bardek, Lisac, Mušec, Skoko, Šarolić te CMS Reich-Rohrwig Hainz Rechtsanwaeltea i Ekonomskog instituta Zagreb (78,6 milijuna kuna).

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je danas kako je osnivanje tzv. jednostavnih tvrtki za 10 kuna "alat za mlade ljude koji se hoće okušati u poduzetništvu", naglasivši kako je riječ o jeftinijem i jednostavnijem načinu osnivanja tvrtke. Sutra na snagu stupaju izmjene Zakona o trgovačkim društvima kojima se omogućava osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (jednostavni d.o.o.) s temeljnim kapitalom od 10 kuna i znatno nižim osnivačkim troškovima, a Miljenić je novinarima nakon današnje sjednice Vlade rekao kako "to nije samo jeftiniji, nego i jednostavniji način osnivanja tvrtke, jer osnivanje 'ide' u roku od 24 sata, elektronskim putem". To je alat za mlade ljude koji se hoće okušati u poduzetništvu, za ljude koji eventualno sada rade 'na crno' ili 'na sivo' da legaliziraju svoj posao i novi način osnivanja trgovačkih društava (društva s ograničenom odgovornošću), rekao je Miljenić naglasivši kako nije riječ samo o tome da je za osnivanje tvrtke potrebno tek 10 kuna temeljnog kapitala, već je višestruko jeftiniji i trošak osnivanja tvrtke. Zakonskim su izmjenama za osnivanje jednostavnih društava ukinute javnobilježničke pristojbe, a sudske pristojbe smanjene sa 400 na 60 kuna, odnosno trošak registriranja takvog društva je sa sadašnjih 3 do 4 tisuće kuna smanjen na manje od 1000 kuna.

RIJEKA - Turistička sezona u crikveničkom hotelsko-turističkom poduzeću Jadran d.d. u stečaju prošla je prema planu pa se očekuje se da će poslovanje kao i prošle godine biti pozitivno odnosno da će prihodi pokriti sve troškove tvrtke u stečaju, doznaje se od stečajne upraviteljice Marije Ružić. Stečajni plan Jadrana, iako je ta tvrtka u stečaju od polovice 2010. još nije gotov, potvrdila je Ružić pojasnivši da nisu ostvareni i riješeni svi elementi za izradu stečajnog plana. Navela je da je stečaj Jadrana vrlo složen, da u njemu treba riješiti pitanja koja se nisu rješavala i do 40 godina, odnosno da se godinama nije vodilo računa o imovinsko-pravnim odnosima. Stečajna upraviteljica istaknula je da je Vladina odluka iz srpnja ove godine o pretvaranju potraživanja države, koja je najveći vjerovnik, u vlasnički udjel, o odricanju prava na odvojeno namirenje te o povećanju kapitala tvrtke nekretninama koje su bile izdvojene iz Jadrana, dobra osnova za nastavak stečaja. Prava na odvojeno namirenje odrekao se tijekom stečaja i veći dio radnika.

SPLIT - U stečajnom postupku nad splitskom tvrtkom Monter Projekt u današnjem je nastavku ispitnog i izvještajnom ročištu najvećem vjerovniku Hypo Alpe Adria banci priznato svih oko 35 milijuna kuna potraživanja nakon što je ta banka dostavila dodatnu dokumentaciju. Na današnjem je ročištu također zaključeno da se od Hotela Novi, kao najvećeg dužnika tvrtke Monter projekt, u ponovljenom stečajnom postupku nad Hotelima Novi tražiti povrat 40-ak milijuna kuna duga. Ukupna potraživanja vjerovnika iznose 113,4 miljuna kuna, a cjelokupna knjigovodstvena vrijednost Monter Projekta, koji se bavio monterskim poslovima u građevinarstvu, višestruko je manja i iznosi oko 12 miljuna kuna. Stoga su, kako su rekli stečajni upravitelj Dragan Bijelić i stečajni sudac Ivan Basić, mali izgledi da se obnovi poslovanje i rad tvrtke čijih je 48 radnika u srpnju ove godine dobilo otkaz.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren nizak redovni promet od 8,7 milijuna kuna uz rast dioničkih indeksa, Crobex je porastao za 0,21 posto, na 1.768,75 bodova, a specijalizirani indeks Crobex10 povećan je za 0,34 posto, na 986,23 boda. Najveći promet imala je dionica HT-a, od 2,03 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,87 posto, na 216,50 kuna. Promet povlaštenom dionicom Adris grupe iznosio je 715 tisuća kuna, uz rast cijene od 0,36 posto, na 242,30 kuna. Za 1,65 posto, na 73,76 kuna, pala je cijena dionice Đuro Đaković Holdinga, s prometom od 500,4 tisuće kuna. Dionica Podravke imala je 452,8 tisuća kuna prometa, a cijene joj je povećana za 0,43 posto, na 251,07 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙