FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: gple
ZAGREB, 17. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Njemačka vlada blago je podigla prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini, ali je zato oštro srezala prognozu za iduću godinu, kazao je njemački ministar gospodarstva Philipp Roesler. Prognozirana stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu iznosi sada 0,8 posto, što je tek 0,1 postotni bod više u usporedbi s prijašnjom prognozom. U idućoj godini najveće europsko gospodarstvo trebalo bi pak rasti po stopi od svega jedan posto, nasuprot 1,6 posto koliko je Berlin procjenjivao u prethodnim prognozama, kazao je Roesler na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Berlinu. "Dobra vijest je da se njemačko gospodarstvo i dalje drži na putu rasta, unatoč svim turbulencijama u globalnom gospodarstvu", zaključio je Roesler.

MADRID/RIM - Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je uoči europskog summita Španjolsku i Italiju da zatraže pomoć eurozone kako bi se riješila dužnička kriza. Glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard izjavio je u razgovoru za talijanski dnevnik Corriere della Sera da je eurozona na korak do toga da usvoji sve potrebne mjere koje će Španjolskoj i Italij omogućiti da se nastave zaduživati na tržištima i istodobno provoditi bolne ekonomske reforme. "U kratkoročnoj perspektivi bilo bi ključno sastaviti plan za te dvije zemlje na rubu eurozone", kazao je Blanchard. "To bi uključivalo nastavak procesa prilagodbe u samim zemljama ali i jamstvo da se mogu financirati. Uvjet bi bilo njihovo poštivanje preuzetih obveza", dodao je MMF-ov glavni ekonomist. Španjolska je poručila da kreditna linija, čiji se iznos procjenjuje na oko 50 milijardi eura, ne bi smjela biti popraćena dodatnim uvjetima budući da ispunjavaju sve europske preporuke o smanjenju proračunskog manjka i ekonomskim reformama.

PARIZ - Francuska prehrambena grupa Danone izvijestila je da su se uvjeti poslovanja u južnoj Europi dodatno pogoršali u trećem tromjesečju, posebno u recesijom pogođenima Španjolskoj i Italiji. Najveći proizvođač jogurta u svijetu objavio je da su mu prihodi koji ne uključuju utjecaj valutnih tečajeva porasli u trećem tromjesečju pet posto, na 5,26 milijardi eura. "Europsko je poslovanje u ovom tromjesečju zabilježilo oštriji pad zbog pogoršanja situacije u južnoj Europi, posebno u Španjolskoj i Italiji, gdje su prihodi pali više od 10 posto", navodi se u priopćenju Danonea. Prodaja na tržištima u nastajanju bila je u trećem tromjesečju solidna dok je u SAD-u njezin rast ubrzao.

NEW YORK - Pet godina nakon lansiranja prvog iPhonea broj korisnika pametnih telefona širom svijeta premašio je milijardu, navodi se u izvješću američke savjetodavne tvrtke Strategy Analytics. "Procjenjujemo da je do trećeg tromjesečja prošle godine u upotrebi širom svijeta bilo 708 milijuna pametnih telefona. Nakon dodatne godine ogromne potražnje, broj pametnih telefona u upotrebi u svijetu dosegnuo je 1,038 milijardi". U Strategy Analyticsu očekuju da će se sadašnji broj korisnika udvostručiti i dosegnuti dvije milijarde za manje od tri godine.

LONDON/NEW YORK - Euro je na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio najvišu razinu u mjesec dana prema dolaru, poduprt odlukom Moody'sa o potvrđivanju važećeg kreditnog rejtinga Španjolske i rastućim očekivanjima da će Madrid idući mjesec zatražiti pomoć. Euro je tako prema dolaru ojačao 0,6 posto, na 1,3128 dolara, što je njegova najviša razina od sredine rujna. Zabilježio je nakratko i najvišu razinu u mjesec dana prema jenu, da bi se potom stabilizirao na 103,33 jena, što znači da je na dobitku 0,4 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,24 posto, i njime se trgovalo po 78,68 jena. Većina tržišnih sudionika ipak je na oprezu i nije sklona podupirati euro iznad 1,32 dolara dok Madrid ne zatraži pomoć.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙