FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 21. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB - Pronevjere sredstava iz europskih fondova mnogo su veće od 600 milijuna eura koliko su države članice prijavile za 2010., prenose europski mediji. Razmjeri nezakonitih aktivnosti koje dovode do gubitaka u europskom proračunu zaista su šokantni, pretpostavljamo da je prava brojka bitno viša, rekla je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding na sastanku sa zastupnicima Odbora za građanske slobode Europskog parlamenta u četvrtak. Europski proračun iznosi oko 125,5 milijardi eura, a najviše pronevjera događa se u programima za poljoprivredu i regionalni razvoj. Europska komisija predložila je u srpnju direktivu za suzbijanje pronevjera novca iz europskih fondova. Povjerenica Reding se zauzela da EU donese "savezni zakon" kako bi se osiguralo bolje raspolaganje novcem i spriječilo kriminalce da potraže utočiše u drugim državama članicama. Povjerenica je predložila uvođenje automatske minimalne šestomjesečne kazne i do pet godina zatvora za najteža kaznena djela. Kazne bi iznosile najviše 100.000 eura za krađu europskih sredstava i 30.000 eura za pranje novca.

SARAJEVO - Države jugoistočne Europe trebaju uspostaviti povoljnu investicijsku klimu, ohrabriti sudjelovanje privatnoga sektora u financiranju cestovnog prometa i koristiti stručne potencijale radi učinkovitijeg planiranja i provedbe budućih projekata, zaključak je sudionika kongresa o cestama kojega je u Sarajevu organiziralo Regionalno vijeće za suradnju (RCC). Kako je priopćeno iz te organizacije, oko 400 sudionika kongresa konstatiralo je kako treba uložiti više napora u poboljšanje postojećih cestovnih pravaca pri čemu posebnu pozornost treba posvetiti lošoj povezanosti na graničnim prijelazima. Ocijenjeno je kako cestovna infrastruktura predstavlja najvažniji integrirajući faktor u regiji pa joj stoga i valja posvetiti znatno veću pozornost. Cilj RCC-a je doprinijeti promidžbi regionalnoga pristupa pokretanju konkretnih infrastrukturnih projekata i olakšati pristup raspoloživim europskim instrumentima financiranja poput Investicijskog okvira za zapadni Balkan, regionalnog Višekorisničkog instrumenta za pretpristupnu pomoć i novoosnovanog CEF-a (Connecting Europe Facility).

LONDON - Brazil je u petak zaprijetio da će početi oporezivati spekulativni inozemni kapital kako bi zakočio jačanje domaće valute i time neutralizirao utjecaj mjera de facto tiskanja novca kojim vodeće središnje banke u zapadnom svijetu nastoje ojačati konkurentnost svojih gospodarstava. Brazil neće dopustiti prekomjerno jačanje reala i spreman je poduzeti sve potrebne mjere, "poput onih koje smo usvajali u prošlosti", naglasio je ministar financija Guido Mantega. Bude li potrebno, ako priljev ojača, imamo na raspolaganju opciju kratkoročnih poreza na kapital koje bismo mogli uvesti, kazao je Mantega novinarima na rubu konferencije koju je u Londonu organizirao tjednik The Economist. Usvojit ćemo nove mjere oporezivanja financijskih operacija, dodao je. Brazil je u listopadu 2009. šokirao ulagače uvođenjem poreza na neke kategorije priljeva inozemnih ulaganja u lokalne dionice i obveznice. Potez je obrazložio spekulativnom prirodom određenih ulaganja i njihovim štetnim utjecajem na gospodarstvo.

ZAGREB - Ruski Gazprom mogao bi razdvojiti svoju imovinu u Europi kako bi se uskladio s europskim "trećim energetskim paketom" i izbjegao optužbe Europske komisije da zlorabi svoj dominantan položaj na tržištu plina u središnjoj i istočnoj Europi, prenose u petak europski mediji. Kako su izvijestili ruski mediji, plan predviđa podjelu Gazproma u dvije tvrtke, jedne koja bi prodavala prirodni plin europskim potrošačima i druge za njegov transport. Po Interfaxu, Gazprom bi time mogao izbjeći optužbe EU-a koje se temelje na trećem paketu mjera za liberalizaciju energetskog tržišta, a koje zabranjuju energetskim kompanijama da u isto vrijeme upravljaju mrežama za distribuciju i mrežama za transport. Gazprom prodaje plin Europi preko podružnice Gazpromexport. Ona je vlasnik 100 posto tvrtke Gazprom Germania GmbH, koja je vlasnik Gazpromove imovine u europskim državama.

BEOGRAD - Srbijanski ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić prvi je kupac na kredit kupljenog novog modela "fiat 500L", koji se u suradnji s talijanskom kompanijom proizvodi u Kragujevcu, objavljuju u petak beogradski mediji. Dinkić je priopćio kako je ugovor potpisao kao građanin, a ne kao ministar te da je za kupnju uzeo komercijalni bankarski kredit uz rok otplate od pet godina. Najjeftinija verzija "fiata 500L" u Srbiji će stajati 13.490 eura s porezom na dodatnu vrijednost, a najskuplja s kompletnom opremom 18.690 eura. Dinkić ga je novi model "fiata 500L" kupio dan prije početka službene prodaje na svjetskom tržištu. Automobil "fiat 500L" proizvodi se u tvornici "Fiat automobili Srbija" (FAS) u Kragujevcu, zajedničkom projektu srbijanske vlade Srbije i "Fiata". Srbija u FAS-u ima udio od 33 posto, a "Fiat" 67 posto. Tvornica vrijedna oko milijardu eura otvorena je sredinom travnja 2012. godine i predstavljena kao najveća investicija u Srbiji posljednjih nekoliko desetljeća koja će značajno pridonijeti oporavku domaćeg gospodarstva.

LONDON - Euro se u petak u mršavoj trgovini na međunarodnim deviznim tržištima donekle oporavio prema dolaru nakon većih gubitaka dan ranije, jer su ulagači počeli spekulirati da bi Španjolska uskoro mogla zatražiti pomoć. Euro je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,3048 dolara, da bi se potom njime trgovalo po 1,2980 dolara, što znači da je na dobitku od svega 0,1 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Dolar je ostao više-manje nepromijenjen i prema jenu, na 78,17 jena, držeći se tako i dalje ispod najviše razine u mjesec dana od 79,23 jena, na koju se popeo u srijedu nakon objave dodatnih mjera ublažavanja monetarne politike u Japanu. Daljnji rast tečaja eura mogao bi ga vratiti na najvišu razinu u četiri mjeseca od 1,31729 dolara zabilježenu u ponedjeljak, no trgovci kažu da će te razine teško dosegnuti ako Španjolska ne poduzme odlučnije korake u smjeru traženja paketa pomoći.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙